Kemi in Lapland

Zien en doen in Kemi: avonturen aan de Botnische Golf

Eindelijk was het zover: ik ging voor het eerst in de winter naar Lapland. Op zaterdagmiddag vloog ik naar Helsinki, op zaterdagavond pakte ik daar de nachttrein en zondagochtend stapte ik uit in de witte, magische wereld van Fins Lapland. Ik was aangekomen in Kemi, de ‘Parel van de Botnische Golf’ en de officiële havenstad van de Kerstman. Die heeft zijn hoofdkwartier bij Rovaniemi op de poolcirkel, zo’n anderhalf uur noordelijker. Kemi is een van de toegangspoorten tot Lapland, de laatste uitgestrekte wildernis van Europa. Het is dan ook een prima uitvalsbasis als je in de winter naar Lapland gaat. Hieronder vertel ik je wat je zoal kunt zien en doen in Kemi.

Zo kom je in Kemi

Kemi ligt in ‘Sea Lapland‘: het unieke deel van Fins Lapland dat aan zee grenst en waar het ook nog eens een stuk minder toeristisch is dan bijvoorbeeld in Rovaniemi. Toch is het stadje makkelijk bereikbaar. Zelf reisde ik dus met de nachttrein van Helsinki naar Kemi. Het treinstation van Kemi bevindt zich in het centrum, zodat je meteen alles dichtbij hebt. Er zijn ook vluchten vanuit Helsinki naar Kemi en het vliegveld ligt ook nog eens dicht bij de stad. Maar je kunt ook vliegen naar Rovaniemi of Oulu. Dan is het nog zo’n 1,5 uur rijden naar Kemi met de bus, trein of taxi.

Ben je met de auto op pad in Finland, dan heb je geluk, want ze zeggen hier wel eens dat alle wegen naar Kemi leiden. Je neemt:

  • de E8 vanuit het noorden of zuiden van Finland;
  • de E75 vanuit Rovaniemi;
  • of de E4 vanuit Zweden.

Ajos, zo’n 10 km ten zuidwesten van Kemi, zorgt voor nog een extra verbinding: dat is de enige diepzeehaven in Lapland.

Zien & doen in Kemi

Voor mensen die hier op vakantie komen, staat Kemi vooral bekend om het Sneeuwkasteel (waar ik ook een nachtje verbleef in een Seaside Glass Villa) en de rondvaarten met de ijsbreker Sampo (waarbij je ook in een speciaal pak kunt drijven tussen de ijsschotsen).

Verder kun je hier in de winter lopen, langlaufen of sneeuwscooteren op de bevroren zee. Dit kun je bijvoorbeeld vanuit de oude haven van Kemi doen, of (als je ergens aan het water slaapt) gewoon vanuit je accommodatie. Mijn Seaside Glass Villa stond aan zee en na geruststelling door een plaatselijke bewoner (het is écht helemaal veilig om de zee op te lopen) maakte ik een prachtige ochtendwandeling over het zee-ijs. Bij de ingang van het hoofdgebouw stonden ook nog sparks (stepsleeën) die je kon gebruiken om mee het ijs op te gaan.

‘s Avonds stapte ik vanuit de oude haven van Kemi op langlaufski’s om nog een keer het zee-ijs op te gaan.

Musea

Kemi heeft ook enkele musea, zoals:

  • Het Kunstmuseum (Taidemuseo)
  • Het Historisch Museum
  • Een tentoonstelling over stripfiguren

Ik koos er zelf voor om vooral outdoor-activiteiten te ondernemen in Kemi, dus ik heb geen musea bezocht. Hier vind je meer informatie over musea in Kemi op de website van Visit Kemi.

Het centrum van Kemi

Wat ik wel deed, was even door het centrum van Kemi lopen. Dit was prima te doen vanuit het Sneeuwkasteel van Kemi waar ik verbleef (behalve dat de batterij van mijn telefoon door de kou heel snel leeg liep tijdens mijn wandeling).

In het centrum van Kemi staan mooi gekleurde houten huizen en een roze kerk.

Op de website van Visit Kemi vind je meer bezienswaardigheden in Kemi.

Eten en drinken

Als je wilt opwarmen met een lekkere warme maaltijd of gewoon ergens een warme kop thee wilt drinken, heb ik ook nog wel een paar tips voor je:

Kemi in de zomer

Als je in de zomer in Kemi komt, dan is de ijszee veranderd in een (met een beetje geluk) zonnige kust. In de restaurantjes in de oude binnenhaven klinkt livemuziek en bij het Mansikkanokka-strand kun je allerlei activiteiten ondernemen zoals zwemmen, kajakken, suppen, een rondvaart langs de kust maken en zeilen tussen de eilandjes voor de kust. In de bossen bij Kiikeli kun je mooi fietsen en wandelen. Wij hebben hier ooit eens een korte tussenstop gemaakt toen we op weg waren van Rovaniemi naar Vuokatti, maar je kunt je hier dus zeker langer vermaken.

Naar de sauna

Of je nu in de zomer of in de winter in Kemi bent, naar de sauna kun je altijd. Voordeel van mijn winterse bezoekje was, dat ik daarbij nu ook nog kon afkoelen in een wak in de bevroren zee. Mijn gids Noora, die geboren en getogen is in Kemi, vertelde me dat de Finnen dit ook zonder saunabezoek regelmatig doen: jezelf lekker even in een ijswak dompelen om daarna helemaal fris naar je werk te gaan bijvoorbeeld.

Zelf ging ik wel voor de combinatie van sauna en ijswak, en wel bij Satamakonttorin Sauna. Ik was verbaasd over hoe lekker ik het vond voelen. Het water was zo’n 0,3 graden boven nul en de lucht buiten was een stuk kouder (ongeveer -20 geloof ik zelfs). Als je niet eerst in de sauna gaat, voelt het water daarom helemaal niet zo koud aan – het is immers warmer dan de lucht om je heen als je naar het wak toe loopt.

Dat is natuurlijk anders als je vanuit de sauna het ijswak in gaat. Dan is het eerst echt wel koud. Maar daarna wordt je rustiger en voelt het eigenlijk wel fijn. En als je er dan uit komt, voelt het ook niet meer koud. Wel voel je wat lichte tintelingen over je lichaam. En wat voelt het dan fijn om de sauna weer in te duiken! Na een tijdje daarbinnen krijg je vanzelf weer zin in een verfrissende dip in het wak… Zo had ik wel uren kunnen doorgaan! Ik vond het zo lekker, dat ik er niet eens aan toe ben gekomen om ook nog in de hottub van Satamakonttorin Sauna te gaan.

Ik kreeg trouwens van Noora nog wel een goede tip, namelijk om voor het lopen van de sauna naar het ijswak geen slippers te dragen (hier was ik al eens flink op uitgegleden tijdens een winters saunabezoek in Tampere), maar dikke (liefst wollen) sokken te dragen. Die kun je gewoon aanhouden tijdens het lopen en in het ijswater en vervolgens laten drogen in de sauna. Als je dat prettig vindt, kun je ook een muts en handschoenen dragen tegen het afkoelen van je hoofd en je handen die de ijskoude reling moeten vastpakken.

Uitstapjes vanuit Kemi

Tot zover mijn avonturen in Kemi. Maar dankzij de handige ligging van Kemi kun je tijdens een verblijf hier nog veel meer beleven. Zo ging ik op bezoek bij rendierboerderij Arkadia, iets ten zuiden van Kemi. Op nog geen half uur rijden liggen de steden Haparanda en Tornio aan de Zweeds-Finse grens. Niets weerhoudt je natuurlijk om nog een stukje verder Zweden in te rijden en zo behalve Fins Lapland ook Zweeds Lapland te leren kennen. Ten noorden van Tornio, in Kukkola, ging ik ijsvissen. En zoals gezegd, je zit hier op anderhalf uur rijden van Rovaniemi en Oulu. Mogelijkheden genoeg dus!

Meer weten over dit deel van Fins Lapland? Bekijk ook de video die ik maakte over Sea Lapland.

Wij werden uitgenodigd om Kemi te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Maarten
Maarten

Mijn naam is Maarten van Breederoode en sinds 2014 ga ik regelmatig op pad voor Stralend Schrijven. In 2017 kwamen we voor het eerst in Finland en ik kan wel zeggen dat dat land mijn hart gestolen heeft. Wat een schitterende natuur en wat een pure en hartelijke mensen wonen er. Gelukkig valt er nog heel wat van Finland te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.