Tampere in Finland: ‘s werelds saunahoofdstad

Of je nu in de zomer of in de winter in Finland bent, sauna speelt altijd een hoofdrol. Helemaal als je naar Tampere gaat, want dat is zelfs ‘s werelds saunahoofdstad. Tijdens onze winterse stedentrip Tampere bezochten we meerdere sauna’s in Tampere, van de sauna in ons hotel en een restaurant met een sauna tot een bijzondere healing-sessie in een sauna-hut. En het leuke van in de winter naar Finland gaan is, dat je dan meteen goed kunt afkoelen in de sneeuw of in een wak in het ijs. Durf jij het aan?

Waarom Tampere ‘s werelds saunahoofdstad is

Zoals je misschien wel weet, is sauna een Fins woord en maakt het naar de sauna gaan onlosmakelijk deel uit van de Finse manier van leven. De Finse saunacultuur staat sinds 2020 zelfs op de UNESCO-lijst met immaterieel erfgoed. Zou het daarmee te maken hebben dat Finland zo vaak hoog scoort in lijstjes van ‘gelukkigste landen’? Het is in ieder geval een perfecte aanvulling op de zuiverste lucht ter wereld, die ook al in Finland te vinden schijnt te zijn.

Maar waarom zou juist de Finse stad Tampere dan specifiek ‘s werelds saunahoofdstad zijn, en niet bijvoorbeeld Helsinki? Dat komt omdat Tampere meer openbare sauna’s heeft dan elke andere stad ter wereld. Zou Tampere daarom zo populair zijn in Finland? Al jarenlang is Tampere namelijk de stad waar de Finnen zelf het allerliefst zouden willen wonen. Een op de drie Finnen geeft desgevraagd aan wel naar Tampere te willen verhuizen. Maar ook voor een dagje weg is Tampere een populaire bestemming onder de Finnen.

Natuurlijk komen ze niet alleen voor de sauna’s. Ook de ligging tussen twee meren (volop natuur vlak bij het centrum dus) en het industriële erfgoed van de Finlayson-katoenfabriek (dat nu wordt gebruikt voor cultuur en uitgaansleven), hebben van Tampere de snelst groeiende stad van Finland gemaakt.

Maar sauna’s zijn wel heel belangrijk voor Tampere. In mei 2018 werd de stad officieel uitgeroepen tot saunahoofdstad vanwege de 34 openbare sauna’s in de stad en 51 in de regio. Ook vind je hier de oudste én de nieuwste openbare sauna in Finland. Of je nu een traditionele sauna zoekt in een houten gebouw aan een meer, of een moderne sauna in combinatie met een goed restaurant, het kan allemaal. En daarvan genoten we enorm tijdens onze stedentrip Tampere.

saunahoofdstad Tampere

Rauhaniemen Sauna

Eerst even over onze eerdere sauna-ervaringen in Tampere. Toen we hier eerder al een keer in de zomer waren, hadden we namelijk al Rauhaniemen Sauna bezocht. Mede dankzij de mooie ligging aan het meer Näsijärvi is deze sauna erg populair bij de inwoners van Tampere. En hij staat hier al meer dan 90 jaar. Rauhaniemen Sauna is een gemengde sauna waarin je badkleding draagt. Hij is het hele jaar door geopend. In de zomer is dit een van de populairste plekken om naar het strand te gaan in Tampere en in de winter kun je er ijszwemmen. Hier lees je meer over onze ervaring in deze sauna.

Sauna-healing met Siiri Koski

Ons eerste saunabezoekje tijdens onze winterse stedentrip Tampere was een afspraak met Siiri Koski van Inhimillinen Vastaanotto. Zij is een professionele ‘sauna-healer’, maar eerlijk gezegd wisten wij van tevoren niet zo goed wat we ons daarbij moesten voorstellen. We hadden in ieder geval een afspraak bij Tahmelan Huvila – een soort buurthuis als ik het goed heb begrepen. Dit buurthuis heeft (hoe kan het ook anders) een eigen sauna, maar voor onze afspraak bleken we achter de houten villa te moeten zijn. Daar troffen we Siiri aan bij een sauna die ze zelf heeft gebouwd. Kijk nou wat een plaatje…

Het werd een hele fijne en bijzondere middag. Siiri is zo vriendelijk en kan zo mooi vertellen over wat saunacultuur betekent – voor haar persoonlijk en meer in het algemeen. Om te beginnen liet ze de keuze aan ons of we wel of geen badkleding wilden dragen in de sauna. We kleedden ons uit in de kleedruimte van de sauna van Tahmelan Huvila en liepen weer naar buiten, zo door de sneeuw de aangename warmte van de halfduistere sauna in.

Hier vertelde Siiri ons wat meer over haar werk in sauna’s. Je kunt haar onder andere aantreffen in Rajaportti Sauna in de wijk Pispala in Tampere. Daarnaast kun je een privésessie met haar boeken zoals wij die hadden. Wij kregen een soort algemene saunabehandeling, maar je kunt ook met specifieke klachten aankloppen bij Siiri.

Zo’n saunabehandeling is een combinatie van (onder andere) de weldadige werking van warmte, massage, aromatherapie en klanktherapie. Siiri vertelde ons eerst over de verschillende bosjes takken die ze bij zich had: een vihta of vasta van berkentakken, eentje van esdoorn en eentje met jeneverbessentakjes. Voor de beste werking moet je deze takken verzamelen bij de juiste stand van de maan. Als je ze gaat gebruiken, doop je ze eerst in water dat verwarmd is door de warmte van de sauna. Dan zijn ze klaar om mee op je huid te tikken, slaan, strelen of drukken.

Siiri gaf ons eerst onze eigen takken om het op onszelf uit te proberen. Daarna vroeg ze of we misschien wilden dat zij ons ‘onder handen nam’. Dat wilden we wel! We gingen op onze buik liggen en Siiri ging met de verschillende takken over onze hele lichamen, van onze voetzolen (een prettig prikkelend gevoel met de naaldjes van de jeneverbessentakjes) tot aan onze nek en schouders (een heerlijk ontspannende warmte toen ze de berkenbladeren even aandrukte en daarna op mijn schouders liet liggen). Terwijl we zo ultiem relaxt lagen te genieten van dit bijzondere moment, ging ze ook nog zingen op een hele rustige manier die me aan joiken deed denken. Het was echt zo bijzonder!

Afkoelen in het meer

Maar aan alles komt een eind en bij een saunabezoek hoort ook afkoelen. Samen met Siiri liepen we het trappetje naar het meer af voor een frisse duik of liever gezegd onderdompeling. Daarvoor moest Siiri wel eerst met een bezemsteel een wak in het ijs maken, want het water bij de steiger was helemaal bevroren.

Door de sneeuw naar het ijs om af te koelen

Elke saunasessie is uniek

Omdat we onze afspraak in de middag hadden en het bijna kerst was, vertelde Siiri toen we weer in de sauna zaten op te warmen dat deze saunasessie haar een beetje deed denken aan een ‘kerstsauna’. Normaal gesproken gaan Finnen een paar keer per week ‘s avonds even in de sauna, maar met kerst nemen ze er meer tijd voor. Een van de fijnste dingen aan Kerstmis vindt Siiri de luxe dat de sauna dan overdag lekker lang warm is. Eventueel iets minder warm dan anders, zodat je er ook langer in kunt blijven. Vroeger was zo’n kerstsauna ervoor bedoeld om jezelf te ‘zuiveren’ voor een belangrijke feestdag, maar tegenwoordig gaat het vooral om het genieten. Dat leek ons wel een goede gewoonte om mee naar huis te nemen.

Toch zouden we het bijzondere gevoel dat we tijdens deze saunasessie met Siiri hadden nooit helemaal kunnen meenemen naar huis. Elke saunasessie is namelijk uniek, vertelde ze. Het is namelijk de combinatie van een aantal factoren:

  • De ziel van de sauna: Siiri ziet een sauna en de plek waar deze staat als wezens en vindt het heel belangrijk dat je bij het maken van een sauna altijd eerst aan de plek vraagt of je daar een sauna mag maken.
  • De sauna-tonntu: wanneer je een sauna voor het eerst opstookt, krijgt deze niet alleen een ziel, maar vraag je ook of een tonttu (een soort kabouter die in Zweden tomte wordt genoemd en in Denemarken nisse) de zorg voor de sauna op zich wil nemen.
  • De gezamenlijke energie van de mensen die aanwezig zijn in de sauna

Voor ons was dit in ieder geval een heel bijzondere saunasessie die we nooit zullen vergeten. Siiri spreekt uitstekend Engels en voor een onvergetelijke ervaring tijdens je stedentrip in deze saunahoofdstad zou ik je dan ook zeker aanraden om te kijken of je bij haar terechtkunt. Hier vind je haar contactgegevens.

Ook in de winter naar Finland? Hier vind je meer winterreizen naar Finland.

Saunarestaurant Kuuma

De volgende dag gingen we naar (in december 2022) de nieuwste openbare sauna in Finland. Deze sauna staat in het centrum van Tampere en is gecombineerd met een restaurant. Hij heet dan ook Saunaravintola Kuuma (saunarestaurant Heet). Zoals gebruikelijk in de New Nordic Kitchen staan seizoensproducten van lokale herkomst centraal in de gerechten. Maar voordat we dat gingen proeven, gingen we uiteraard de twee sauna’s proberen: een traditionele houtgestookte sauna en een rooksauna. Beide zijn gemengd en je draagt hier badkleding.

Afkoelen kan op het terras aan het water, waar in de zomer ook een bar is.

sauna restaurant Kuuma in Tampere

Kuuma heeft een heel ander sfeertje dan onze intieme saunasessie de dag ervoor. Dit is meer een sauna om gezellig met vrienden naartoe te gaan. En daarna een lekker hapje eten natuurlijk – een fijne combinatie.

Sauna’s in Lapland Hotels Arena

De laatste sauna waar we deze keer in Tampere naartoe gingen, was die van ons hotel. Waarom we het een heel fijn hotel vonden, kon je hier al lezen. Dit hotel heeft meer dan 70 sauna’s en als je geen kamer met een eigen sauna hebt, kun je terecht in de heren- en damessauna van Laawu op het dakterras op de 12e verdieping (inbegrepen bij je verblijf). Een prachtige plek!

Als het tijd is om af te koelen, kom je al een aardig eind als je op blote voeten de sneeuw in loopt. Wil je verder gaan, dan kun je ook plaatsnemen in de sneeuw op een van de loungebanken.

sauna in ons hotel in Tampere

Het was echt fijn om na een dagje door de stad lopen eerst nog even in deze sauna te gaan voordat we moe maar voldaan ons bedje in doken.

Ook genieten van deze saunahoofdstad?

Heb je zin gekregen om ook te gaan genieten van de Finse saunacultuur in Tampere? Ons hotel in Tampere met de mooie sauna kun je hier boeken. Hier vind je vluchten naar Tampere – wij vlogen er rechtstreeks naartoe vanaf Schiphol.

Nog meer sauna’s in Tampere vind je op de website van Visit Tampere. En had je mijn video van onze winterse stedentrip Tampere al gezien?

Wij werden uitgenodigd om Tampere te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.