Welke route naar Finland kies jij? Ga je met de auto (helemaal over land of met de veerboot), of met het vliegtuig misschien? Hieronder vind je informatie over de verschillende mogelijkheden. (Er zijn ook reizen waarbij je je vervoer en accommodatie (en eventueel ook activiteiten) in één keer regelt. Die vind je hier.)

Route naar Finland over land

Als je de tijd hebt, kun je helemaal over land via Zweden Finland in rijden. Dan moet je wel de tijd hebben, want je moet dan eerst een flink eind naar het noorden, eerst door Denemarken en dan door Zweden.

Veerboot naar Finland

Je kunt er ook voor kiezen om de veerboot te nemen. Zelf reizen wij graag met de veerboten van Stena Line. Om met Stena Line van Zweden naar Finland te reizen, kun je gebruikmaken van de ferry van Nynäshamn naar Hanko. Deze overtocht duurt 13 uur.

Via Stockholm

Een andere mogelijke ferry is van Stockholm naar Helsinki. Je bent dan ruim 16 uur onderweg.

Via Travemünde

Of je neemt de boot van Travemünde in Duitsland naar Helsinki – die ferry doet er ongeveer 29 uur over.

Hier lees je onze ervaring met deze overtocht.

Via Tallinn

Je kunt je reis naar Finland ook combineren met een reis door Polen en de Baltische staten. De overtocht met de ferry tussen Helsinki en Tallinn duurt ongeveer 2 uur.

Kies je voor de ferry naar Finland vanuit Stockholm of Nynäshamn, dan moet je natuurlijk eerst naar Zweden reizen. Informatie over gunstige routes naar Zweden vind je hier.

Let op: rij je door Duitsland en wil je een Duitse stad bezoeken of overnachten op een stadscamping, denk dan aan de milieusticker die je voor steeds meer Duitse steden nodig hebt. Die kun je van tevoren bestellen bij de ANWB.

Vliegen naar Finland

Zelf vloog ik voor mijn stedentrip Helsinki met KLM naar Helsinki. Wat op dit moment voor jou de beste vlucht is, kun je hier bekijken

Voor onze meest recente stedentrip Tampere vlogen we rechtstreeks van Amsterdam naar Tampere. Eerder vlogen we vanaf Bremen en vanwege de vroege vlucht boekten we toen in Bremen dit hotel op loopafstand van de parkeergarage en de vertrekhal. Wat op dit moment de snelste verbinding met Tampere is, kun je hier zien.

Kijk hier op welke vliegvelden in Finland je nog meer kunt vliegen.

Ook handig: via Transavia Holidays kun je makkelijk in één keer je vlucht & hotel boeken.

Auto huren

Als je ter plekke ook dingen buiten de stad wilt bekijken, kan het handig zijn om een auto te huren. Zelf ben ik (na wisselende ervaringen eerder) erg enthousiast over de huurauto’s van Sunny Cars. Waarom? Omdat ze all-inclusive zijn: er komen niet na de basisprijs of ter plekke nog allerlei kosten bij, maar alles is gedekt én als er iets gebeurt, is er een hulplijn die 24 uur per dag te bereiken is.

Fly & drive

Voor mijn zomervakanties in Fins Lapland vloog ik de eerste keer met Voigt Travel rechtstreeks van Amsterdam naar Rovaniemi en de tweede keer ook met Voigt Travel van Rotterdam naar Rovaniemi. De vlucht werd uitgevoerd door Transavia en was inbegrepen bij mijn pakketreis, net als de huurauto. Meer complete reizen naar Finland vind je hier.

Fiets huren

Op steeds meer plekken in Finland kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Met de trein naar Finland

Met de trein helemaal van Nederland naar Finland reizen is nog een hele onderneming. Je kunt eerst (via een paar overstappen) naar Stockholm reizen met de trein, daar de ferry naar Turku nemen en vanuit daar verder reizen in Finland, of kiezen voor de ferry Travemünde-Helsinki en dan in Helsinki verder de trein pakken.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.