Op bezoek en logeren bij de Kerstman in Rovaniemi: Santa Claus Village en Santa Claus Holiday Village

Finland met Voigt Travel

Zodra je bent geland op het vliegveld van Rovaniemi in Fins Lapland, merk je het al: hier is hangt het hele jaar door een kerstsfeer. De kerstverlichting twinkelt ook hartje zomer. Bij de bagageband staat een bandje mechanische kerstmannen te spelen en daarboven trekken rendieren de slee door de lucht. Een bezoek aan Santa Claus Village zou ik dan ook echt niet overslaan als je in Rovaniemi bent. Deze werkplaats van de Kerstman (Joulupukki in het Fins) ligt op 8 km van Rovaniemi, precies op de poolcirkel èn vlak bij het vliegveld, dus een tussenstop is zo gemaakt. Dit was dan ook onze eerste stop tijdens onze zomervakantie in Finland.

Vliegveld van Rovaniemi

Op de poolcirkel

Zelfs als je niets met de Kerstman hebt, is het de moeite waard om even langs te komen voor de poolcirkel. Parkeren bij Santa Claus Village  is gratis en je hoeft geen toegang te betalen. (Let op: dit is anders in Santa Park, een attractiepark 2 kilometer verderop. Daar staat ook het Arctic TreeHouse Hotel.)

De poolcirkel staat duidelijk aangegeven op de grond – ideaal voor een fotomomentje. Daarnaast staat een grote thermometer en tijdens ons bezoek was het er wel 30 graden. De zon was toen zo fel dat ik hem lastig kon fotograferen, maar hier kun je zien dat het tijdens ons avondwandelingetje langs de verschillende accommodaties (zoals glazen iglo’s) en over de poolcirkel nog steeds 29 graden was.

(Wil je Santa Claus Village toch liever in de winter bezoeken, kijk dan bij deze winterreizen naar Rovaniemi. )

Poolcirkel in Rovaniemi

Op bezoek bij de Kerstman

Als de Kerstman niet druk is met het rondbrengen van pakjes, is hij te vinden in zijn werkplaats in Santa Claus Village in Rovaniemi. Je kunt gratis bij hem op bezoek in het gebouw waarop staat: “Santa is here!”. Helaas moet je je eigen camera wel wegstoppen voordat je het rijk van de Kerstman en zijn elven betreedt. Door een sprookjesachtige ruimte, waar je nu eens over ijsschotsen en dan weer over gloeiende lava loopt, kom je uiteindelijk bij de wachtrij om op de foto te gaan met de Kerstman. Die wachtrij is in de zomer trouwens veel korter dan in de winter. Een elf maakt een foto van je ontmoeting, die je vervolgens in de winkel bij de uitgang kunt kopen.

Kerstman in Rovaniemi

Winkels en excursies

Behalve Santa Claus Office vind je ook heel veel winkels in Santa Claus Village. Dat zijn winkels met kerstspullen en andere Finse souvenirs, maar ook outlets van merken als Iittala, Marimekko, Pentik, Marttiini (messen) en de Moomins. Omdat Santa Claus Village zo dicht bij het vliegveld ligt, vonden wij het een ideale laatste stop om voor vertrek nog wat souvenirs en cadeautjes voor de thuisblijvers te halen. Tegenover Santa Claus Village is ook een tankstation (Neste) waar je eventueel je huurauto kunt aftanken. Bij ons bezoek was dat tankstation gesloten, maar even verderop richting de luchthaven is ook nog een Shell-tankstation.

Slapen in Santa Claus Holiday Village

Bij de familiereis Finland die we hadden geboekt bij Voigt Travel zat ook een overnachting in Santa Claus Holiday Village inbegrepen. Dat was een grappige ervaring: er stond een kerstboom bij onze voordeur en zo’n kersttrappetje met lampjes voor het raam. Omdat we met zijn vijven waren, hadden we twee appartementen voor 2-4 personen. De twee appartementen hadden een gedeelde voordeur en hal, waar de deuren naar de appartementen zich bevonden. Elk appartement had een tweepersoonsbed en een tweepersoonsslaapbank. En een eigen sauna natuurlijk – een luxe waaraan je snel gewend raakt als je in Finland op vakantie bent. De bedden waren al voor ons opgemaakt en ook handdoeken waren aanwezig, net als wat zakjes koffie en thee. We kregen er een beetje een hotelgevoel van, wat alleen nog maar versterkt werd doordat we ’s morgens mochten aanschuiven bij het ontbijtbuffet. Het was een bijzonder ontbijtje zo, met servies van Iittala, medewerkers in Marimekko-kleding en overal kerstverlichting.

Santa Claus Holiday Village in Rovaniemi

Daarna was het tijd om in te stappen voor het vervolg van onze rondreis Finland. En het was erg grappig om hier na twee heerlijke weken in Finland nog even terug te komen voordat we weer naar Nederland vertrokken.

Had je deze video over ons bezoek aan Rovaniemi al gezien?

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.