ontmoeting met de kerstman in finland

Op bezoek bij de Kerstman in Santa Claus Village bij Rovaniemi

Zodra je bent geland op het vliegveld van Rovaniemi in Fins Lapland, merk je het al: hier is hangt het hele jaar door een kerstsfeer. De kerstverlichting twinkelt ook hartje zomer. Bij de bagageband staat een bandje mechanische kerstmannen te spelen en daarboven trekken rendieren de slee door de lucht. Wie Rovaniemi zegt, zegt Kerstmis en een bezoek aan Santa Claus Village zou ik dan ook echt niet overslaan als je in Rovaniemi bent. Deze werkplaats van de Kerstman ligt op 8 km van Rovaniemi, precies op de poolcirkel èn vlak bij het vliegveld. Een tussenstop is dus zo gemaakt. Dit was dan ook onze eerste stop tijdens onze zomervakantie in Finland en toen ik laatst deze zomerreis naar Salla en Ruka maakte, ging ik er weer even langs.

Wil je in de winter naar Santa Claus Village? Bekijk dan ook deze winterreizen naar Finland.

Vliegveld van Rovaniemi

Op de poolcirkel

Zelfs als je niets met de Kerstman hebt, is het de moeite waard om even naar Santa Claus Village te gaan voor de poolcirkel die daar gemarkeerd is. Parkeren bij Santa Claus Village is gratis en je hoeft geen toegang te betalen. (Let op: dit is anders in Santa Park, een attractiepark 2 kilometer verderop.)

De poolcirkel staat duidelijk aangegeven op de grond – ideaal voor een fotomomentje. Daarnaast staat een grote thermometer en tijdens ons bezoek in de zomervakantie was het er wel 30 graden. De zon was toen zo fel dat ik hem lastig kon fotograferen, maar hier kun je zien dat het tijdens ons avondwandelingetje langs de verschillende accommodaties (zoals glazen iglo’s) en over de poolcirkel nog steeds 29 graden was. Ook tijdens mijn zomerreis naar Salla en Ruka was het warm: 27 graden deze keer. Je kunt dus best warm zomerweer hebben in de zomer in Fins Lapland!

(Wil je Santa Claus Village toch liever in de winter bezoeken, kijk dan bij deze winterreizen naar Rovaniemi. )

Poolcirkel in Rovaniemi

Op bezoek bij de Kerstman

Als de Kerstman niet druk is met het rondbrengen van pakjes, is hij te vinden in zijn kantoor in Santa Claus Village in Rovaniemi. Je kunt gratis bij hem op bezoek in het gebouw waarop staat: “Meet Santa!”.

Santa Claus Village

Vanuit de grote souvenirwinkel kun je aansluiten in de rij om de kerstman te ontmoeten. Die rij is in de zomer trouwens veel korter dan in de winter – nog een reden om ook eens in de zomer naar Fins Lapland te gaan.

op bezoek bij de kerstman in Finland

Helaas moet je je eigen camera wel wegstoppen voordat je het rijk van de Kerstman en zijn elven betreedt. Als je aan de beurt bent om de Kerstman te ontmoeten, maakt een elf een foto van je ontmoeting, die je vervolgens kunt kopen.

ontmoeting met de kerstman in finland

Winkels en excursies

Behalve de Kerstman vind je ook veel winkels in Santa Claus Village. Dat zijn winkels met kerstspullen en andere Finse souvenirs, maar ook outlets van merken als Iittala, Marimekko, Pentik, Marttiini (messen) en de Moomins. Omdat Santa Claus Village zo dicht bij het vliegveld ligt, vonden wij het een ideale laatste stop om voor vertrek nog wat souvenirs en cadeautjes voor de thuisblijvers te halen. Als je wilt, kun je ook een hapje eten in Santa Claus Village.

Tegenover Santa Claus Village is ook een tankstation (Neste) waar je eventueel je huurauto kunt aftanken. Bij ons bezoek was dat tankstation gesloten, maar even verderop richting de luchthaven is ook nog een Shell-tankstation.

Slapen in Santa Claus Holiday Village

Toen ik de laatste keer in Santa Claus Holiday Village was, reisde ik na een korte stop verder naar Salla, ‘In the Middle of Nowhere’. Maar de eerste keer dat ik op bezoek was bij de Kerstman in Finland, bleef ik slapen in Santa Claus Village. Bij deze familiereis Finland die we een paar jaar geleden hadden geboekt bij Voigt Travel zat namelijk ook een overnachting in Santa Claus Holiday Village inbegrepen. Dat was een grappige ervaring: er stond een kerstboom bij onze voordeur en zo’n kersttrappetje met lampjes voor het raam. Omdat we met zijn vijven waren, hadden we twee appartementen voor 2-4 personen. De twee appartementen hadden een gedeelde voordeur en hal, waar de deuren naar de appartementen zich bevonden. Elk appartement had een tweepersoonsbed en een tweepersoonsslaapbank. En een eigen sauna natuurlijk – een luxe waaraan je snel gewend raakt als je in Finland op vakantie bent. De bedden waren al voor ons opgemaakt en ook handdoeken waren aanwezig, net als wat zakjes koffie en thee. We kregen er een beetje een hotelgevoel van, wat alleen nog maar versterkt werd doordat we ‘s morgens mochten aanschuiven bij het ontbijtbuffet. Het was een bijzonder ontbijtje zo, met servies van Iittala, medewerkers in Marimekko-kleding en overal kerstverlichting.

Santa Claus Holiday Village in Rovaniemi

Daarna was het tijd om in te stappen voor het vervolg van onze rondreis Finland. En het was erg grappig om hier na twee heerlijke weken in Finland nog even terug te komen voordat we weer naar Nederland vertrokken.

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

En had je deze video over ons bezoek aan Rovaniemi al gezien?

Ik werd uitgenodigd om Santa Claus Village te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.