LumiLinna: Sneeuwkasteel en Seaside Glass Villas in Kemi

Nadat ik met de nachttrein vanuit Helsinki was aangekomen in Kemi (in Fins Lapland), ging ik meteen naar de belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad aan de Botnische Golf: het Sneeuwkasteel oftewel LumiLinna (lumi is het Finse woord voor sneeuw en linna betekent kasteel). Je kunt hier de sculpturen van sneeuw en ijs bewonderen, maar ook lekker eten en overnachten. Ik ging het allemaal uitproberen. Hieronder laat ik je zien waarom je het Sneeuwkasteel van Kemi niet mag missen als je in dit deel van Fins Lapland bent.

Het Sneeuwkasteel van Kemi

In 1996 werd in Kemi voor het eerst een sneeuwkasteel gebouwd. Het was een cadeau aan alle kinderen op de hele wereld, aangeboden door de gemeente Kemi en UNICEF. Sindsdien werd hier elk jaar een nieuw sneeuwkasteel gebouwd, compleet met sneeuw- en ijssculpturen, een restaurant met tafels van ijs, een trouwkapel, een bar waar je drankjes uit een glas van ijs kunt drinken en een speeltuin van sneeuw en ijs. Sneeuwkasteel LumiLinna groeide uit tot het grootste sneeuwkasteel ter wereld.

Het sneeuwkasteel werd gemaakt van zelfgemaakte sneeuw op basis van het zee-ijs op de Botnische Golf. Gewone sneeuw is namelijk niet stevig genoeg voor zulke enorme bouwwerken. Maar hoe mooi het allemaal ook was, in april smolt alles weer weg, terug in de zee waar het bouwmateriaal vandaan was gekomen. Tot ver in de lente kon je de ruïnes van het sneeuwkasteel nog zien staan.

SnowExperience365

Na 20 jaar elke keer opnieuw opbouwen en laten wegsmelten besloten ze het in Kemi anders aan te pakken. Ze bouwden een sneeuwkasteel dat permanent zou blijven staan: SnowExperience365. Wel is er elk jaar een nieuw thema. In SnowExperience365 is het altijd -5. Kom je het in de zomer bewonderen, dan liggen er dekens voor je klaar om ervoor te zorgen dat je het niet koud krijgt in je zomerkleding.

Maar ik zou toch aanraden om het Sneeuwkasteel in de winter te bezoeken. Buiten wordt namelijk nog wel elke winter het SnowCastle Winter Park opgebouwd. Hier kun je traditionele Finse sneeuwactiviteiten ondernemen: er is een sneeuwdoolhof, er zijn ijssculpturen en ijsglijbanen, en er is een traditionele Finse slee-draaimolen (dat ziet er zo uit). Tegen bijbetaling kun je husky’s aaien en een ritje maken op een mini-sneeuwscooter.

Voor een bezoek aan het SnowCastle Winter Park moet je niet te vroeg naar Kemi komen, want het winterpark wordt pas in januari opgebouwd. Hoewel het vaak wel al in oktober begint te sneeuwen in Kemi, komt het namelijk vaak voor dat het daarna ook weer een tijdje gaat dooien, en dat zou zonde zijn. Vanaf januari is de vorst meestal constanter, dus dan wordt het winterpark opgebouwd.

Restaurant en sauna

In het hoofdgebouw van het Sneeuwkasteel van Kemi, waar mascottes Arttu en Terttu je verwelkomen, vind je niet alleen een expositie van sneeuw- en ijssculpturen, maar ook Lumipallo Café en Restaurant Lumihiutale. Bij het menu A taste of snow & ice begin je met een proeverij aan de tafels van ijs, maar tijdens de rest van het diner zit je er gewoon lekker warmpjes bij. En lekker dat het was!

Nog een verdieping hoger vind je een gezinssauna, een heren- en een damessauna. Op het terras staat een jacuzzi met zicht op zee. Ook vanuit het restaurant kijk je uit over de Botnische Golf. Ik kon er wel naar blijven kijken…

Seaside Glass Villas

Op dit moment heeft het Sneeuwkasteel van Kemi geen ijshotel. Vroeger was dat er wel en misschien komt het weer terug.

Maar het Sneeuwkasteel heeft wel een ander type accommodatie: de Seaside Glass Villas. Ze staan aan de kust van de Botnische Golf en hebben grote ramen. Ook het dak is grotendeels van glas. Ideaal dus voor als je het noorderlicht wilt zien zonder lange tijd buiten in de kou te hoeven staan. Ook in de periode van de middernachtszon is dit een prachtige plek om te slapen. Als het je te licht wordt, doe je gewoon de gordijnen en de zonneschermen voor het dak dicht. Maar dat was nu niet nodig.

seaside glass villa bij het sneeuwkasteel van kemi

Hier mocht ik dus een nachtje slapen! Zou ik geluk hebben?

Helaas, het noorderlicht deed wel zijn best om door de wolken heen te komen, maar verder dan dit kwam het niet. Er is ook wel best wat lichtvervuiling aan de waterkant, dus het zou beter zijn om een donkerdere plek op te zoeken. Later op de avond werd het helemaal helder, maar toen liet het magische licht zich niet meer zien.

noorderlicht in lapland

Maar het uitzicht waarmee ik wakker werd, mocht er ook wezen. Heeeeeel langzaam kwam de zon op over de Botnische Golf.

Het zeewater is zo dik bevroren, dat het helemaal veilig is om even de zee op te lopen- een van de dingen die ‘Sea Lapland‘ zo bijzonder maakt. Dat deed ik dan ook en zo kon ik mooi de Seaside Glass Villas even van een afstandje bewonderen. En wat dit moment nog extra mooi maakte: op deze magisch mooie plek kreeg ik een berichtje dat mijn koffer, die niet met mij op Helsinki was aangekomen, was bezorgd bij de receptie van het Sneeuwkasteel. Hoera, ik had al mijn warme kleren weer terug!

(Mocht je trouwens tijdens je verblijf in Finland wel wat extra warme kleren kunnen gebruiken, bij de K Citymarket zijn ze best goed voorzien heb ik gemerkt.)

De Seaside Glass Villas hebben een eigen badkamer en een kitchenette waar je wat te eten en drinken voor jezelf kunt klaarmaken. Maar als je hier overnacht, kun je ook ontbijten in het restaurant in het hoofdgebouw.

Excursies en bezienswaardigheden

Toegang tot de SnowExperience365 is inbegrepen bij je verblijf in een Sea Glass Villa. Maar dat is niet het enige wat je hier kunt doen. Sea Lapland Safaris verzorgt hier allerlei activiteiten, zoals een rit met sneeuwscooters over de bevroren zee of een bezoek aan een rendierfarm vlak bij Kemi. Maar je kunt ook op een van de stepsleeën stappen die ik naast de ingang van SnowExperience365 zag staan. Of ga langlaufen over zee naar de oude haven van Kemi met zijn gezellige cafés en restaurants (hier vind je een indruk van hoe Kemi eruitziet). Ook de ijsbreker Sampo vertrek vlak bij het Sneeuwkasteel en de Seaside Glass Villas.

In de zomer kun je kamperen op de camping van LumiLinna. Bij watersportcentrum Seadventures aan het Mansikkanokka-strand kun je dan allerlei watersportactiviteiten ondernemen. Het centrum van Kemi ligt op loopafstand en je bent zo bij het trein- en busstation van Kemi, waar ook een heel gezellig café zit (dat vind je in deze blogpost over mijn rit met de nachttrein van Helsinki naar Kemi).

Kortom: een geweldige plek om te verblijven, of je nu in de zomer of in de winter in Fins Lapland bent.

Meer weten over dit deel van Fins Lapland? Bekijk ook de video die ik maakte over Sea Lapland.

Wij werden uitgenodigd om Kemi te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Maarten
Maarten

Mijn naam is Maarten van Breederoode en sinds 2014 ga ik regelmatig op pad voor Stralend Schrijven. In 2017 kwamen we voor het eerst in Finland en ik kan wel zeggen dat dat land mijn hart gestolen heeft. Wat een schitterende natuur en wat een pure en hartelijke mensen wonen er. Gelukkig valt er nog heel wat van Finland te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.