Wat te doen in Finland

De grootste bezienswaardigheid van Finland is de geweldige natuur. Maar Finland heeft ook enkele leuke stedentrips voor je in petto, met Helsinki voorop natuurlijk. Welke bezienswaardigheden in Finland ga jij bekijken?

Stedentrip Helsinki

Een stedentrip Helsinki is een echte aanrader – in elk jaargetijde. Zelf ging ik in de winter naar Helsinki. In deze blogpost geef ik je 4 wandelingen waarmee je heel veel bezienswaardigheden in Helsinki te zien krijgt. Of lees hier waar je lekker kunt eten in Helsinki. Ook ging ik op bezoek bij Iittala in Helsinki.

Enkele handige tips:

Bestemmingen rondom Helsinki

  • Vantaa met het Fazer Experience Visitor Centre en een Virtual Reality-beleving
  • Espoo en Nuuksio Resort: een stukje Finse wildernis op een 45 minuten van Helsinki
  • Porvoo
  • Het meer Tuusulanjärvi (half uur van Helsinki) een verzamelplaats van kunstenaars en andere toonaangevende Finnen zoals Sibelius. Daarom wordt wel gezegd dat Finland hier 120 jaar geleden geboren is.

Nationaal park Teijo en Forteiland Örö

Turku

Turku, de oudste stad en voormalige hoofdstad van Finland, staat bekend om de vele culturele activiteiten. Hier vindt onder andere elk jaar het grootste saunafestival ter wereld plaats. Er worden dan wel 40 sauna’s opgestookt in het park, waaronder een sauna voor wel 250 mensen. Ook heeft Turku een jaarlijkse middeleeuwse markt. Moominworld ligt niet ver van Turku.

Lahti

Lahti is een stad die bekendstaat om creativiteit en innovatie. Ook hier is de Finse natuur vlakbij. In de winter kun je er schaatsen op een ijsbaan van 3 kilometer lang.

Tampere

Tampere is de stad van meer dan 200 meren en staat bekend om dingen die net een beetje ‘anders’ zijn en – onder de Finnen – de fijnste stad om in te leven. De stad zit vol met leuke musea, zoals het enige Moomin-museum ter wereld, een Leninmuseum en een Spionagemuseum. De natuur is altijd dichtbij: wij gingen bijvoorbeeld kanovaren aan de rand van de stad, maar ook wandelen in nationaal park Helvetinjärvi.

Jämsä

Hier, op 2,5 uur rijden met een rechtstreekse trein vanuit Helsinki, ligt Himos Holiday Resort: oorspronkelijk een skiresort maar nu een populaire vakantiebestemming voor alle seizoenen.

Mänttä

Kunstliefhebbers kunnen hier de Serlachius-musea bezoeken. Een bezoek aan Mäntä is goed te combineren met Himos Holiday Resort en Tampere.

Kokkola

Kokkola ligt ongeveer halverwege tussen Helsinki en de poolcirkel en heeft een oud stadsdeel met houten huisjes, Neristan. Zo’n 15 km van Kokkola, in de archipel, ligt het populaire eiland Tankar.

Ruka

Mijn eerste kennismaking met Fins Lapland was in Ruka – en ik was meteen verkocht. Ik was er in de zomer, maar het lijkt me ook geweldig om daar eens in de winter te zijn. Meer over de bezienswaardigheden en activiteiten in Ruka in de zomer lees je in deze blogposts:

Meer informatie over waar ik verbleef in Ruka vind je bij Overnachten in Finland.

Er zijn natuurlijk nog meer mooie plekken in Fins Lapland waarmee ik geen persoonlijke ervaring heb:

Wild Taiga

In Noordoost-Finland, bij de Russische grens, werken 63 outdoor-bedrijven in Kuhmo, Suomussalmi en nationaal park Hossa samen onder de naam ‘wild taiga’. Hier kun je de mooiste avonturen beleven in de Finse natuur.

Salla

De slogan ‘In the middle of nowhere’ klinkt heel aantrekkelijk 🙂 Vooral bekend als winterbestemming, maar ook in de zomer een prachtig stukje Finland.

Ylläs

Ook Ylläs ligt in Fins Lapland. Deze bestemming gebruikt de slogan ‘Closest to heaven’. Klinkt ook goed 🙂

Rovaniemi

Rovaniemi is misschien wel de bekendste bestemming in Noord-Finland en de toegangspoort tot Fins Lapland. Een van de dingen waarom Rovaniemi bekendstaat, is Santapark. Ook kun je hier een foto maken van een boog die aangeeft dat je je op de poolcirkel bevindt.

Tot slot een beleving die je overal in Finland tegenkomt en die je echt niet mag overslaan: sauna in Finland.

Beste route naar Finland     Overnachten in Finland