meer in vuokatti

Vuokatinmaa: vakantiehuisje aan misschien wel het mooiste meer van Finland

Het eerste vakantiehuisje in Finland waar we meer dan één nacht zouden verblijven tijdens de rondreis die we hadden geboekt bij Voigt Travel stond op Vuokatinmaa. Dit is een kleinschalig vakantieparkje in Vuokatti, bij Sotkamo. We reden ernaartoe vanuit Rovaniemi en op het laatste stuk vanuit Oulu waren we best wel warm en duf geworden. Des te fijner was het om het vakantieparkje op te rijden en meteen een enorm meer te zien, dat zich uitstrekte tot aan de horizon. Op naar een frisse duik!

Sleutel ophalen

De receptie was onbemand toen we aankwamen, maar dat was geen probleem. Er hing een envelop met mijn naam erop op de deur van de receptie. Daarin zat de sleutel van ons huisje, een plattegrondje zodat we het huisje makkelijk konden vinden en wat andere informatie. De beheerder, Petri, bleek ongeveer tussen 10.00 en 16.00 uur aanwezig te zijn, maar er was een telefoonnummer dat we 24 uur per dag konden bellen als er iets was.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa
Wij zaten in het tweede huisje van links

Onze vakantiewoning

Onze vakantiewoning bij Vuokatinmaa bleek niet zo groot te zijn. Dat klopt ook wel, want hij staat op de website als geschikt voor twee tot maximaal vijf personen. Er zijn trouwens ook grotere huisjes te huur bij Viokatinmaa: dit was het kleinste type. In onze slaapkamer paste bijna precies een tweepersoonsbed en onze drie tienerkinderen deelden een vide, die met een gordijn van het woongedeelte kon worden afgeschermd. Ik was blij dat ze al zo groot zijn, want de trap naar boven was behoorlijk smal en steil.

Even aan de slag. We maakten de bedden op met het beddengoed dat voor ons klaar lag, haalden de vijfde eettafelstoel uit onze slaapkamer zodat we allemaal aan tafel konden zitten en vulden vervolgens de twee buitenstoelen aan met eettafelstoelen zodat we allemaal buiten konden zitten. Ook de bank in de woonkamer was eigenlijk niet berekend op vijf personen, maar dat gaf niet zo, want het was de hele week prachtig weer.

Om diezelfde reden hebben we ook de televisie en de openhaard niet gebruikt. Wat wel heel fijn was, was de vaatwasser in het huisje. En de oven, want zo konden we ‘s morgens lekker wakker worden met de geur van vers afgebakken Finse kaneelbroodjes. In de algemene serviceruimte stonden nog een wasmachine en een droger waarvan we gratis gebruik konden maken.  Wasmiddel, vaatwasmiddel, bakpapier en hout voor de haard waren allemaal aanwezig – dat vind ik toch zo fijn aan de meeste vakantiehuizen in Noord-Europa!

Last but not least: de badkamer was ruim en we hadden onze eigen sauna – voor ons een enorme luxe waarvan we elke dag gebruik zouden maken.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa
Vanuit de sauna de zon zien ondergaan over het meer

Het mooiste meer van Finland?

Maar het mooiste aan dit vakantiehuisje was de plek waarop het stond. Vanaf ons terras en vanuit onze sauna konden we het meer zien liggen en zelfs van de zonsondergang genieten. Dat was elke avond weer een feestje. Na de sauna was het heerlijk afkoelen in het meer, maar we gingen er ook elke dag gewoon zwemmen. Hoewel, gewoon… Zo gewoon is dat eigenlijk niet. Ik ben namelijk snel vies van natuurwater. Als ik waterplantjes of blubber voel, ren ik het liefst meteen weer de kant op. Maar dit meer was zo schoon dat ik er vaak juist als eerste in lag. Ook is er een mooie steiger bij gebouwd, met een trappetje om het water in te gaan en bankjes om te zitten.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa

‘s Avonds zaten we hier lange tijd om naar de zonsondergang te kijken.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa

En hoe trots was onze jongste toen hij hier na veel oefenen eindelijk de kunst van het steentjes keilen onder de knie kreeg?! Kortom: dit was voor ons echt een hemels plekje.

(Of het echt het mooiste meer van Finland is, valt lastig te bepalen. Finland schijnt namelijk wel zo’n 188.000 meren te hebben.)

Iedereen die op vakantiepark Vuokatinmaa verblijft, mag gebruikmaken van de twee roeiboten die bij het water liggen. De dag na onze aankomst zocht ik beheerder Petri even op en hij wees me de weg naar de stoppen voor onder in de boot en de zwemvesten.

Ook verving hij meteen een van onze buitenstoelen, die kapot bleek te zijn. En hij drukte me nogmaals op het hart dat ik altijd het telefoonnummer kon bellen. Gelukkig maar dat hij zo vriendelijk is, want een paar dagen later trokken we de deur van onze vakantiewoning dicht terwijl de sleutel nog binnen lag. We kregen meteen een tweede sleutel van Petri – met een grote glimlach erbij.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Spelen en grillen

Onze kinderen maken er bijna geen gebruik meer van, maar er was ook een speeltuin op Vuokatinmaa, net als een trampoline. Ze hebben even op de schommel gezeten, maar nog leuker vonden ze het dartbord. Het allerleukste was toch wel vuurtje stoken op een van de grillplaatsen. Er zijn er twee: een overkapping die aan een kant open is, en een grillplaats in een tuinhuisje. Ik had er een hard hoofd in vanwege de droogte, maar er bleek gewoon gegrild te mogen worden. Dus roosterden we marshmallows als toetje …

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa

en grilden we op onze laatste avond worstjes om hotdogs te maken.

Vakantiehuisje in Finland Vuokatinmaa

Voor mij is dit wel een van de dingen die echt bij een vakantie Finland horen. Je komt echt overal grillplaatsen tegen!

Handig om te weten

Ten slotte nog een paar handige weetjes over vakantiepark Vuokatinmaa:

  • Je kunt hier fietsen huren en door de directe omgeving lopen veel fietspaden, waarvan ook veel rolskiërs gebruikmaken
  • Ook SUP-planken zijn te huur
  • Je schijnt hier uitstekend te kunnen vissen
  • Heel dichtbij, in Vuokatti, is een grote supermarkt met ruime openingstijden (en een ijskraam op de parkeerplaats)
  • Nog dichterbij (bijna direct bij de uitgang van het park) kun je het bruine bord Vuokatinvaara volgen voor dit uitzicht:
Uitzicht Vuokatti

Uitstapjes vanuit dit vakantiehuisje in Finland

Vanuit Vuokatinmaa maakten wij de volgende uitstapjes:

In deze video zie je onze vakantiewoning en wat we allemaal deden bij Vuokatinmaa en in de omgeving.

Al met al heeft ons verblijf bij Vuokatinmaa ervoor gezorgd dat we in de toekomst een rondreis langs vakantiewoningen in Noord-Europa serieus zullen overwegen als alternatief voor onze kampeervakanties met de caravan. Elke dag in de sauna en dan afkoelen met een duik in het meer doet wonderen voor je vakantiegevoel!

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Wat mooi. En het klinkt zo bekend. De kinderen met het vuurtje stoken, de marshmallows, de worstjes en ga zo maar door. Wij hebben zelf een huis gehad in Zweden en altijd wanneer we er waren werd dit in de tuin gedaan… De kinderen hebben het er nog over…is 10 jaar geleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.