varen met de ijsbreker Sampo in Kemi (Lapland)

Lapland aan zee (Sea Lapland): uniek en authentiek

Toen ik voor het eerst naar winters Fins Lapland ging, was dat meteen naar een heel bijzonder gedeelte van die regio. Ik ging namelijk naar Fins Lapland aan zee oftewel ‘Sea Lapland’. Over het algemeen vind je volop meren en rivieren in Lapland, maar de combinatie met zee zie je minder vaak. Wat het nog extra bijzonder maakt, is dat die zee bijna de helft van het jaar bevroren is. Nog een voordeel: Sea Lapland is een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld het bekende Rovaniemi – en daardoor ook nog wat rustiger en betaalbaarder. Klinkt goed toch? Hieronder vertel ik je er meer over.

Dé plek om zee-ijs te zien

Sea Lapland oftewel Lapland aan zee ligt aan het noordelijkste stukje van de Botnische Golf. Dit is een van de makkelijkste plekken ter wereld om met eigen ogen zee-ijs te kunnen bewonderen. Hoewel al het zee-ijs ter wereld op dit moment in totaal een oppervlakte heeft van ongeveer 2,5 keer Europa, krijgen de meeste mensen nooit zee-ijs te zien in hun leven. Dat komt doordat zee-ijs zich vooral bij de Zuidpool en de Noordpool bevindt.

De zee bij Fins Lapland is daarop een uitzondering: het is de zoetste zee ter wereld. Doordat er zeven rivieren in uitkomen, wordt het zoutgehalte van het zeewater flink verdund. Een andere reden dat het zoutgehalte hier laag is, is dat dit stukje zee zich in het uiterste puntje van de op één na grootste binnenzee ter wereld bevindt, ver van de oceaan. Tel daar de lage temperaturen in winters Fins Lapland bij op en voilà: een zee die elke winter bevriest en waar je gewoon met de trein vanuit Helsinki naartoe kunt. Er komen hier zelfs minstens 19 verschillende soorten zee-ijs voor, die ontstaan door variaties en combinaties van wind, stroming en temperatuur. Ook komt hier een bijzondere mix van zoet- en zoutwaterleven voor.

varen met de ijsbreker Sampo in Kemi (Lapland)

Dit zee-ijs zien kan heel makkelijk tijdens een verblijf in de stad Kemi. Daar kun je zo vanuit de oude haven de zee op lopen of langlaufen. Ik sliep daar in een Sea Glass Villa en had de zee zelfs direct voor mijn voordeur liggen. Een extra bijzondere manier om het zee-ijs van dichtbij te ervaren, is een rondvaart met de ijsbreker Sampo. Die gaat onderweg voor anker zodat je midden op zee op het ijs kunt lopen. Bovendien kun je in een speciaal pak drijven tussen de ijsschotsen. Hier lees je alles over mijn rondvaart met de Sampo.

ijsdrijven in lapland

Fins en Zweeds Lapland

Het water van de zee en de rivieren was ook altijd een belangrijke transportroute en daardoor was dit stukje Lapland aan zee al sinds het begin van de 16e eeuw een belangrijke regio. Het handelsknooppunt groeide zelfs uit tot de welvarendste regio in Lapland en een toegangspoort tot de rest van Lapland. En omdat dit stukje Fins Lapland ook nog eens aan Zweden grenst, kun je heel makkelijk twee landen in één keer bezoeken. De Zweedse stad Haparanda en de Finse stad Tornio liggen aan weerszijden van de rivier en zijn – hoewel ze in twee verschillende tijdszones liggen – makkelijk te combineren. Zo ontdek je in één dag een interessante mix van Zweedse en Finse geschiedenis, cultuur en natuur.

victoriaplein in haparanda

Twee nationale parken

Dus… Twee landen, twee steden, twee talen, twee tijdzones… Dan ook twee nationale parken moeten de Zweden en de Finnen gedacht hebben. Bij Haparanda-Tornio ligt de Arctische archipel en daar grenzen deze twee nationale parken aan elkaar:

  • Nationaal park Haparanda Skärgård: een stukje Zweden dat bestaat uit honderden eilandjes (waarvan Sandskär het grootste is) en zandstranden. Je kunt er heerlijk zwemmen, bessen plukken, vissen en overnachten. Dit Zweedse nationale park heeft een gevarieerde natuur en een interessante geschiedenis met zeehondenjagers en gestrande zeelieden.
  • De eilanden aan de Finse kant zijn duidelijk anders. Daar ligt Bothnian Bay National Park oftewel in het Fins Perämeren kansallispuisto. Hier vind je vooral rotseilandjes en bloeiende weiden. Het is een paradijs voor vogelspotters.

Activiteiten in Sea Lapland

Hoewel het dus minder toeristisch is, heeft dit stukje Fins Lapland alles te bieden wat Lapland zo bijzonder maakt: de kans om het noorderlicht te zien, in de zomer de middernachtzon, de rendieren die hier leven… En dus die bevroren zee. Dat zorgt ervoor dat je hier onder andere de volgende excursies kunt maken:

zwemmen in een ijswak in lapland

Kleed je voor deze activiteiten wel lekker warm aan, want het kan hier in januari heel koud zijn, wel tot -30. Het beste is natuurlijk om goed voorbereid van huis te gaan, maar mocht je nog wat extra warme kleding nodig hebben: supermarkt K Citymarket is gelukkig best goed voorzien. (Dit weet ik uit ervaring omdat mijn koffer kwijtraakte op mijn vlucht van Schiphol naar Helsinki. Ik moest dus gauw wat vervangende warme kleding aanschaffen in Kemi en dat ging gelukkig prima.)

Je kunt deze activiteiten bijvoorbeeld ondernemen vanuit Kemi of uit Tornio. Deze twee plaatsen liggen iets meer dan 20 autominuten van elkaar af.

Het voordeel van Lapland aan zee of Sea Lapland is dat je er veel dezelfde dingen kunt doen als in bijvoorbeeld Rovaniemi, maar dat het hier minder druk is – en minder duur. Hier heb je echt nog een authentieke Lapland-ervaring en kom je meer locals dan toeristen tegen. Toch zit je dichtbij genoeg om een dagje naar de poolcirkel en Santa Claus Village bij Rovaniemi te gaan.

Arctische verwennerij

Los van al die onvergetelijke ervaringen en activiteiten is het gewoon heerlijk om in Lapland te zijn. Ze noemen dat gevoel hier wel Arctic well-being – en daarbij moet je niet alleen denken aan alle sauna’s (van de grootste sauna ter wereld tot knusse rooksauna’s), maar bijvoorbeeld ook aan plaatselijke specialiteiten die gemaakt zijn van ingrediënten uit bos, zee en rivier, zoals vis, wild en bessen. Deze kombucha met de smaak van kruipbramen smaakte mij in ieder geval prima, maar dat kwam zeker ook doordat ik hem proefde bij een gezellig kampvuurtje in een Finse kota in Tornio.

Verder vind je in Fins Lapland aan zee een eindeloze hoeveelheid schone lucht, rust en ruimte waarvan ieder mens volgens mij zou opknappen. Ik in ieder geval wel!

Meer weten over dit deel van Fins Lapland? Bekijk ook de video die ik maakte over Sea Lapland.

Wij werden uitgenodigd om Sea Lapland te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Maarten
Maarten

Mijn naam is Maarten van Breederoode en sinds 2014 ga ik regelmatig op pad voor Stralend Schrijven. In 2017 kwamen we voor het eerst in Finland en ik kan wel zeggen dat dat land mijn hart gestolen heeft. Wat een schitterende natuur en wat een pure en hartelijke mensen wonen er. Gelukkig valt er nog heel wat van Finland te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.