arcticum rovaniemi

Zien en doen tijdens een stedentrip Rovaniemi in Finland: Arktikum, architectuur en ijs

Onze zomervakantie in Finland begon en eindigde in Rovaniemi. Omdat we daar aan het begin van de middag landden en pas de volgende ochtend verder reisden, hadden we een middag om die stad te verkennen. Niet heel veel tijd dus, maar wel genoeg om een indruk te krijgen. We bezochten het Arktikum en maakten een korte stadswandeling langs architectuur van Alvar Aalto. En we vonden een goed adres voor een ijsje!

Over Rovaniemi

Ik zal meteen eerlijk zijn: Rovaniemi – de hoofdstad van Fins Lapland – is niet de meest gezellige stad. Dat heeft een treurige oorzaak: de stad is aan het einde van de Laplandoorlog (1944-1945) voor 90% verwoest. Terugtrekkende Duitse troepen brandden alles wat ze achterlieten plat – de zogenaamde tactiek van de verschroeide aarde. De inwoners van Rovaniemi konden van tevoren wel worden geëvacueerd, maar een gezellig oud centrum hoef je dus niet te verwachten. Helaas was dit het lot van een derde van alle steden en dorpen in Noord-Finland.

Tip: in de oude postbusremise uit 1933, die wel bewaard is gebleven, is nu het Korundi House of Culture gevestigd.

Voor de wintersport heeft Rovaniemi een groot voordeel: het heeft een eigen vliegveld én een eigen skiresort: Ounasvaara. Hier vind je winterreizen naar Rovaniemi/Ounasvaara.

Achitectuur in Rovaniemi

De verwoesting van Rovaniemi zorgde er wel voor dat de Finse architect Alvar Aalto, die de wederopbouw leidde, zich helemaal kon uitleven. Hij liet de straten van de stad zo lopen dat ze samen een rendierhoofd vormen, met het stadion als oog en enkele grote wegen als gewei en ruggengraat. Aalto ontwierp verder onder andere de bibliotheek, het stadhuis en het theater, maar ook woningen (in Korkalovaara).

Arktikum

Maar eerst reden we naar een ander opvallend gebouw (niet van Aalto): het Arktikum. Dit is een Arctic Science Center en streekmuseum over Fins Lapland en het leven boven de poolcirkel in bredere zin. Het gebouw waarin het Arktikum is gevestigd is al een bezienswaardigheid op zich: het heeft een lange, glazen galerij, die een bevroren vinger voorstelt die naar het noorden wijst.

Arktikum in Rovaniemi Finland

Natuurlijk vind je in het Arktikum veel informatie over de oorspronkelijke bewoners van dit gebied: de Sami.

Arktikum in Rovaniemi Finland

Daarnaast krijg je een kijkje in het leven van de houtvlotters en pelshandelaren die hier later naartoe kwamen.

Ook bekeken we de film Polar Opposites over de vele verschillende kleuren van het poolgebied, en een simulatie van het noorderlicht die je liggend in het donker kunt bewonderen.

Arktikum in Rovaniemi Finland

Neem zeker ook een kijkje in de museumwinkel (wat maken de Finnen toch mooie dingen!) en sla het museumrestaurant niet over. Wij smulden er van een wrap met rendiervlees.

Arktikum in Rovaniemi Finland

Tip: er is ook een combikaart te koop voor het Arktikum, Science Center Pilke (direct naast het Arktikum) en het eerder genoemde Korundi House of Culture. Tijdens ons bezoek (2018) kostte die kaart 20 euro en was hij 3 dagen geldig. Ook kan het handig zijn om eerst je kaartje te kopen en dan pas naar het museumcafé te gaan, want wij kregen bij het kopen van ons kaartje een kortingsbon voor het café.

Stadswandeling Rovaniemi

Na ons bezoek aan het Arktikum reden we met onze huurauto naar het centrum. Als ik op de kaart kijk, zou je misschien ook wel langs de rivier die kant op kunnen lopen. Maar we zaten een beetje krap in de tijd en waren wat moe omdat we die ochtend om 4 uur waren opgestaan. Daarom parkeerden we in de parkeergarage van Sampokeskus (A op onderstaande kaart) en maakten de volgende korte wandeling.

Tip: ben je gek op de Moomins? In Sampokeskus zit een Moomin Kaffe.

Eerst brachten we een bezoek aan de vvv van Rovaniemi bij de uitgang van het winkelcentrum (B). Daar haalden we twee folders met architectonische bezienswaardigheden in Rovaniemi (Alvar Aalto – Aalto’s architecture in Rovaniemi en Architecturally Significant Locations in Rovaniemi).

Brug en ijsje

Daarna liepen we naar de oever van de rivier de Kemijoki om de kenmerkende brug van Rovaniemi te bekijken. De 320 meter hoge brug werd in 1989 geopend en heet Jätkänkynttilä, wat zoiets als houthakkersfakkel betekent.

Stedentrip Rovaniemi in Finland

Wat een geluk: hier troffen we een kiosk van de Arctic Ice Cream Factory die ik toevallig online had gevonden. Onder het genot van een ijsje gemaakt met ingrediënten uit de noordelijke natuur keken we naar het strand aan de overkant, de boten en jetski’s op de rivier en de voorbijkomende fietsers. Het was echt volop zomer in Rovaniemi!

Stedentrip Rovaniemi in Finland

3 gebouwen van Aalto

Langs de rivier liepen we naar de plek waar 3 bekende gebouwen van Alvar Aalto bij elkaar staan: het stadhuis, de bibliotheek en het theater/Lappia Hall (D, E en F). Samen vormen ze het Aalto Centre aan de Hallituskatu. Alvar Aalto heeft het zelf niet meer helemaal afgebouwd zien worden: zijn vrouw Elissa voltooide het voor hem.

Stedentrip Rovaniemi in Finland

Op naar Santa Claus Village

Daarna was het echt tijd om naar de nabijgelegen poolcirkel en Santa Claus Holiday Village te gaan, want bij onze familiereis Finland van Voigt Travel zat één overnachting bij de Kerstman inbegrepen. Maar je hoeft niet per se te blijven slapen: je kunt ook alleen naar Santa Claus Village gaan om op bezoek te gaan bij de Kerstman of een selfie te maken op de poolcirkel. Daarover lees je meer in deze blogpost over ons bezoek aan Santa Claus Village.

Misschien handig om te weten: even buiten Rovaniemi, aan de kant van Santa Claus Village, zit een grote supermarkt die op de woensdag dat wij er waren tot 21.00 uur open was (K-citymarket, Pulkamontie 1, Saarenkila).

Proef alvast de sfeer van het zomerse Rovaniemi en Santa Claus Village in deze video.

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.