Stedentrip Oulu in Finland: wandelen, fietsen en kajakken

Finland met Voigt Travel

In 2018 reden we na één middag en nacht in Rovaniemi op de tweede dag van onze zomervakantie in Finland richting het zuiden, Fins Lapland uit dus. Na een korte stop in Kemi hielden we toen een iets langere pauze in Oulu (Uleåborg in het Zweeds). We haalden iets lekkers voor de lunch in de markthal en maakten daarmee een korte stadwandeling langs bezienswaardigheden in Oulu. Wat we zagen, smaakte naar meer en vier jaar later maakte ik een meerdaagse stedentrip Oulu waarbij ik de stad niet alleen wandelen, maar ook op de fiets en met de kajak verkende. Ga je ook een stedentrip Oulu maken? Dan vind je hieronder al mijn tips.

Parkeren in Oulu

In 2015 is ongeveer 30 meter onder het centrum van Oulu een enorme parkeergarage geopend: Kivisydän. De parkeergarage is ontzettend ruim opgezet, inclusief ondergrondse rotondes. Ik wist echt niet wat ik zag toen we binnen reden! Je zit hier echt midden onder het centrum van Oulu. Dat is de laatste jaren autoluw gemaakt, wat heel prettig is als je als voetganger of fietser de bezienswaardigheden van Oulu wilt bekijken. De parkeergarage biedt plek aan 900 auto’s. Goed om te weten: door de rolluiken voor de ingangen lijkt het misschien alsof de parkeergarage gesloten is, maar de rolluiken gaan open als je ernaartoe rijdt.

parkeren in oulu

Lunchen in de markthal

We hadden best trek, dus ons eerste doel was de markthal (kauppahalli) uit 1901 (B). Tijdens mijn stedentrip Helsinki en onze stedentrip Tampere vond ik de Finse markthallen erg leuk en ook de markthal van Oulu stelde niet teleur. Je vindt er kraampjes met levensmiddelen en souvenirs, maar ook een café met zitplaatsen waar we mooi wat konden eten en drinken. Natuurlijk liepen we daarna nog een lekker langzaam rondje door de markthal, waar ik onder andere wat Finse natuurlijke zeep in een mooi blikje kocht.

De stad Oulu in Finland

Voor de markthal staat een grappig beeld van een bolle politieman: Toripoliisi. Hij bewaakt de orde in en om de markthal en is een soort mascotte van de stad. Hij was namelijk erg vriendelijk: als je je niet gedroeg, trok hij niet meteen zijn bonnenboekje of wapenstok, maar duwde hij alleen even met zijn bolle buik tegen je aan.

markthal in oulu

Oude pakhuizen

Rondom de markthal staan veel oude, rode pakhuizen. Vroeger lag er zout en teer in, nu zijn er winkels en restaurants gevestigd, waaronder dit pannenkoekenrestaurant. Het was ook nog eens markt op het marktplein aan het water, dus er was volop bedrijvigheid in Oulu. Dat gaf deze plek echt een gezellig sfeertje, dat me het gevoel gaf dat ik best eens wat meer tijd zou willen doorbrengen in deze vijfde stad van Finland. Bovendien zijn hier ook nog verschillende musea die ik graag zou willen bezoeken. Een plek om te onthouden dus!

De stad Oulu in Finland

Naar Pikisaari

Vervolgens liepen we tussen het theater en de bibliotheek door richting de brug naar Pikisaari. Het theater en de bibliotheek hebben een totaal andere uitstraling dan de pittoreske houten pakhuizen, maar we hebben nog geluk gehad: oorspronkelijk gingen de bouwplannen nog verder en zouden de oude houten pakhuizen worden weggehaald. Gelukkig zijn ze er nog!

bezienswaardigheden in Oulu

Van de pakhuizen liepen we naar Pikisaari, een eiland dat met bruggen is verbonden met het vasteland van Oulu. Ook hier vind je oude houten gebouwen – niet met zoveel rood deze keer, maar in pasteltinten (zoals wit, geel en blauw). Het viel ons op dat veel van deze schilderachtige houten gebouwen nu als B&B worden gebruikt.

De stad Oulu in Finland

Kasteelruïne

Via nog twee bruggen kwamen we terecht bij de overblijfselen van het oude fort van Oulu op het eiland Linnansaari. Daar lag in de 18e eeuw veel kruit opgeslagen en een blikseminslag zorgde er in 1793 voor dat er weinig meer van overbleef. Het wordt wel de ‘Big Bang’ van Oulu genoemd en brokstukken werden tot op grote afstand gevonden. Alleen de kelder bleef behouden en daar kun je nu meer lezen over de geschiedenis van het kasteel.

kasteel in Oulu, Finland

Het houten gebouw dat later op de fundamenten werd gebouwd, wordt gebruikt als café.

kasteel in Oulu, Finland

Hupisaaret

Heb je genoeg tijd, dan zou ik je zeker aanraden om vanaf het kasteel richting Hupisaaret te lopen. Dat is een groot park dat direct aan het centrum van Oulu grenst.

Beeldengroep De loop der tijd

Loop je niet het park in, maar terug richting centrum, loop dan even langs de kathedraal en het lyceum van Oulu. Bij het stadhuis vind je de beeldengroep Ajan Kulku (De loop der tijd), die bestaat uit 32 figuren die allemaal een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Oulu. Het voorste jongetje heet Martti en hij krijgt van de bewoners bij slecht weer liefdevol wat kleding omgehangen. Maar ook andere figuren worden zo te zien goed verzorgd. Hoe verder je vanaf Martti naar achteren loopt langs de beelden, hoe verder je teruggaat in de tijd. Daarbij kom je onder andere kapiteins, teerwerkers en zalmvissers tegen.

De stad Oulu in Finland

Winkelen in Oulu

Eenmaal terug in het centrum kan ik je aanraden om nog even te gaan winkelen in Oulu – zeker als je van Fins en Scandinavisch design houdt. Je komt hier onder andere winkels tegen van grote namen als Marimekko, maar er is ook ruimte voor kleine, lokale designers, bijvoorbeeld in Kure, een winkel in winkelcentrum Pekure.

design shoppen in Oulu

Voor chocoladeliefhebbers is ChocoSomnia een must-visit. Je kunt hier een chocoladeworkshop volgen en zelfs aan chocoladeyoga doen – wat dat dan ook moge zijn.

Fietsen in Oulu

Het centrum van Oulu is niet zo geel groot en het is dan ook heel goed te doen om dit lopend te verkennen. Toch is het ook een aanrader om eens een stukje te fietsen in Oulu. Je kunt je kringetje dan toch net wat groter maken. Zelf ging ik met een gids fietsen op een fatbike en zo leerde ik toch weer nieuwe plekjes en interessante wetenswaardigheden kennen.

fietsen in Oulu

Overnachten in Oulu

Inmiddels ben ik er wel achter dat er in Oulu eigenlijk gewoon te veel te zien en te doen is voor in één dag. Ik zou je dan ook zeker aanraden om één of meerdere nachtjes te blijven slapen in Oulu. Binnenkort vind je hier al mijn tips voor overnachten in Oulu, van een fijn hotel midden in de stad tot een bijzondere overnachting in een glazen iglo en een heerlijke vakantiewoning aan het strand.

Verder over de teerroute

In 2018 bleven we niet slapen. Toen eindigde onze stadswandeling Oulu weer bij de markthal. We deden nog wat boodschappen in het winkelcentrum boven de parkeergarage en begonnen aan de laatste etappe naar ons volgende vakantiehuisje in Finland: Vuokatinmaa (onderdeel van de fly & drive die we hadden geboekt bij Voigt Travel). Om daar te komen, volgden we de Teerroute (Tervan Tie). Via deze route (maar dan over de rivier de Oulujoki) werden vroeger teervaten vervoerd vanuit de bossen van Kuhmo en Kajaani naar Oulu, vanwaar ze over de Botnische Golf verder konden worden vervoerd  naar Europese scheepsbouwers die er hun schepen waterdicht mee maakten. Later werd de Teerroute de eerste toeristische route van Finland. Je herkent hem aan de borden met een teervat erop.

Teerroute in Finland Tervan Tie

Wat denk je, past Oulu misschien ook in jouw ideale rondreis door Finland?

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.