Wandeling door de markthal en langs de oude pakhuizen van Oulu in Finland

Finland met Voigt Travel

Na één middag en nacht in Rovaniemi reden we op de tweede dag van onze zomervakantie in Finland richting het zuiden, Fins Lapland uit dus. Na een korte stop in Kemi hielden we een langere pauze in Oulu (Uleåborg in het Zweeds). We haalden iets lekkers voor de lunch en maakten onderstaande korte wandeling. Kijk je mee?

Parkeren in Oulu

Het centrum van Oulu was best druk toen wij er rond het middaguur binnen reden. En warm ook… Daarom besloten we een koele parkeergarage in te rijden, die je op Google Maps kunt terugvinden als Q-park Oulu Stockmann (A op de kaart).

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Finland? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Lunchen in de markthal

We hadden best trek, dus ons eerste doel was de markthal (kauppahalli) uit 1901 (B). Tijdens mijn stedentrip Helsinki en onze stedentrip Tampere vond ik de Finse markthallen erg leuk en ook de markthal van Oulu stelde niet teleur. Je vindt er kraampjes met levensmiddelen en souvenirs, maar ook een café met zitplaatsen waar we mooi wat konden eten en drinken. Natuurlijk liepen we daarna nog een lekker langzaam rondje door de markthal, waar ik onder andere wat Finse natuurlijke zeep in een mooi blikje kocht.

De stad Oulu in Finland

Voor de markthal staat een grappig beeld van een bolle politieman: Toripoliisi. Hij bewaakt de orde in en om de markthal en is een soort mascotte van de stad.

De stad Oulu in Finland

Pakhuizen en Pikisaari

Rondom de markthal staan veel oude, rode pakhuizen. Vroeger lag er zout en teer in, nu zijn er winkels en restaurants gevestigd, waaronder dit pannenkoekenrestaurant. Het was ook nog eens markt op het marktplein aan het water, dus er was volop bedrijvigheid in Oulu. Dat gaf deze plek echt een gezellig sfeertje, dat me het gevoel gaf dat ik best eens wat meer tijd zou willen doorbrengen in deze vijfde stad van Finland. Bovendien zijn hier ook nog verschillende musea die ik graag zou willen bezoeken. Een plek om te onthouden dus!

De stad Oulu in Finland

Van de pakhuizen liepen we naar Pikisaari, een eiland dat met bruggen is verbonden met het vasteland van Oulu. Ook hier vind je oude houten gebouwen – niet met zoveel rood deze keer, maar in pasteltinten (zoals wit, geel en blauw). Het viel ons op dat veel van deze schilderachtige houten gebouwen nu als B&B worden gebruikt.

De stad Oulu in Finland

Kasteelruïne

Via nog twee bruggen kwamen we terecht bij de overblijfselen van het oude fort van Oulu op het eiland Linnansaari. Daar lag in de 18e eeuw veel kruit opgeslagen en een blikseminslag zorgde ervoor dat er weinig meer van overbleef. Het houten gebouw dat nu op de fundamenten staat, wordt gebruikt als café.

De stad Oulu in Finland

Beeldengroep De loop der tijd

In het voorbijgaan zagen we de kathedraal en het lyceum van Oulu. Bij het stadhuis stonden we nog even stil bij de beeldengroep Ajan Kulku (De loop der tijd), die bestaat uit 32 figuren die allemaal een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Oulu. Het voorste jongetje heet Martti en hij krijgt van de bewoners bij slecht weer liefdevol wat kleding omgehangen. Maar ook andere figuren worden zo te zien goed verzorgd.

De stad Oulu in Finland

Verder over de teerroute

Zo kwamen we weer terug bij de markthal. We deden nog wat boodschappen in het winkelcentrum boven de parkeergarage en begonnen aan de laatste etappe naar ons volgende vakantiehuisje in Finland: Vuokatinmaa (onderdeel van de fly & drive die we hadden geboekt bij Voigt Travel).

Om daar te komen, volgden we de Teerroute (Tervan Tie). Via deze route (maar dan over de rivier de Oulujoki) werden vroeger teervaten vervoerd vanuit de bossen van Kuhmo en Kajaani naar Oulu, vanwaar ze over de Botnische Golf verder konden worden vervoerd  naar Europese scheepsbouwers die er hun schepen waterdicht mee maakten. Later werd de Teerroute de eerste toeristische route van Finland. Je herkent hem aan de borden met een teervat erop.

Teerroute in Finland Tervan Tie

Wat denk je, past Oulu misschien ook in jouw ideale rondreis door Finland?

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.