vakantiehuis salla

Pan Village Oulanka: ons geweldige vakantiehuis in Salla (Finland)

Toen we na een lange, warme dag rijden en wandelen vakantiepark Pan Village Oulanka bij Salla op reden, kon ik maar één ding denken: “Wauw!” Waar we bij onze vorige accommodatie vooral blij werden van de locatie, was het hier de vakantiewoning waarop we verliefd werden – ik in ieder geval wel. Hoewel de omgeving ook hier super was… En het welkomstcomité bij ons vakantiehuis in Salla was al helemaal geweldig!

Aankomst en welkomstcomité

Net als bij onze vorige vakantiewoning in Finland was de receptie onbemand. Dat was ook niet zo gek, want het was al half acht in de avond. Ook hier was dat geen probleem: er lag weer een envelop voor ons klaar met de sleutel, een plattegrondje en wat informatie.

Ik stapte met de envelop in de hand weer in de auto en stapvoets reden we richting onze vakantiewoning. Uit de verte zag het geel geschilderde houten vakantiehuis er al erg gezellig uit.

Vakantiehuis in Salla Finland

Maar wat was dat daar op de parkeerplaats? Er stonden gewoon rendieren naast ons mooie plekje voor de komende week! Een beter welkom kun je je toch niet wensen?

Vakantiehuis in Salla Finland

Het mooiste vakantiehuis in Finland?

Zodra ik binnen stapte, voelde ik me enorm in de watten gelegd. Wat een ruimte! We kwamen binnen in een grote woonkamer met open keuken, een zithoek van twee bankstellen en twee leunstoelen, een robuuste eettafel en een openhaard.

Vakantiehuis in Salla Finland

Ik was helemaal weg van de inrichting. Vooral de eettafellamp had ik het liefst mee naar huis genomen. Als hij niet brandde, was hij gewoon wit. Maar aan de binnenkant stond een foto van Fins Lapland in herftskleuren. Als je de lamp aandeed, zag je dat er doorheen schemeren. De staande lampen hadden een natuurfoto aan de buitenkant, maar ik vond het effect bij de foto aan de binnenkant nog mooier.

Het was heel verleidelijk om meteen neer te ploffen. Maar we zetten het eten dat we onderweg hadden gekocht gauw in de oven en liepen toen een rondje door het gelijkvloerse huis. In de drie slaapkamers hingen, net als in de woonkamer, grote natuurfoto’s uit de omgeving, met bijvoorbeeld het noorderlicht of rendieren erop. Omdat we best wel moe waren, was het heel fijn dat de bedden al voor ons waren opgemaakt.

Vakantiehuis in Salla Finland

Verder hadden we een ruim toilet met een wastafel plus twee badkamers. Die badkamers waren met elkaar verbonden door een halletje, waarin onze eigen wasmachine en droger stonden. Elke badkamer had een douche en een wastafel. Daarnaast had de ene badkamer een tweede toilet en de andere… ja, een sauna natuurlijk! We waren inmiddels gewend aan deze luxe en zetten de sauna ook maar meteen aan.

Daarna trokken we de keukenlades open om de tafel te dekken. Alles wat je maar kunt bedenken, was er in overvloed. De vaatwasser hoefde hier dus niet te draaien omdat we anders glazen of borden tekort kwamen. Zo fijn vind ik dat, als er niet van alles precies genoeg is, maar je gewoon ruim in het serviesgoed zit.

Ik heb er de hele week van genoten hoe goed verzorgd dit vakantiehuis is. Het deed me trouwens een beetje denken aan de vakantiewoning in Ruka waar ik eerder verbleef. Dat was ook al zo’n plek waar ik zelf wel zou willen wonen.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Hoera, eindelijk koud in Finland

De vraag die me het vaakst werd gesteld als ik vertelde dat we op vakantie naar Finland gingen, was of het niet erg koud is in Finland. Nou, tijdens onze eerste week was het eerder heet dan koud. We hadden één koelere dag en dat kwam helemaal niet slecht uit vanwege de wandeling die we die dag wilden maken. Verder was het de hele week met temperaturen tegen de 30 graden en vooral weer voor zwemmen en ijsjes.

Tijdens onze tweede week werd het halverwege onze tweede dag minder warm en viel er af en toe wat regen. Misschien vind je me raar, maar ik vond dat eigenlijk wel lekker. Nu waren de nachten lekker koel en dat slaapt wel zo lekker. Het was nog steeds meestal droog, maar de temperatuur leende zich goed om lekker actief te zijn. Alleen toen we net begonnen aan ons raftavontuur, kregen we een flinke bui over ons heen. Maar toen hadden we toch regenpakken aan en helmen op.

De normale temperatuur tijdens de zomer in Finland ligt volgens onze gids in het rendierpark tussen de 20 en de 25 graden. Natuurlijk kan het ook wel eens slecht weer zijn met lagere temperaturen, maar je hoeft dus echt niet extreem veel warme kleren mee te nemen als je in de zomer naar Finland gaat. Met laagjes zit je altijd goed 🙂

Samen de sauna in

Met dit frissere weer vond ik het trouwens nóg lekkerder om de sauna in te gaan. In de supermarkt in Salla (er zijn er zelfs twee,de S-market en de K-Market) kocht ik een flesje saunageur en saunahoning. Ze verkopen daar trouwens nog veel meer saunaspullen, zoals saunazeep en berkentakken.

Sauna in Finland

De ene avond zaten mijn man en ik samen in de sauna, de andere kwamen één of meer kinderen ons gezelschap houden. Voor hen was het een mooie, laagdrempelige kennismaking met de sauna. Onze jongste, die in het begin niet wilde, was op de laatste avond degene die met een handdoek om zijn middel het water op de stenen stond te gieten. Ik heb enorm genoten van die saunamomentjes tijdens onze vakantie in Finland.

Pan Village Oulanka heeft ook een meer, maar daar zijn we niet in geweest. Op deze plek kozen we voor de koude douche na de sauna.

Vakantiehuis in Salla Finland

Bosbessen plukken

We hadden al wat bosbessen geplukt tijdens het wandelen, maar hier in Salla stonden de bosbessenplanten gewoon rondom ons vakantiehuis. We hoefden dus maar even naar buiten te stappen en we hadden weer een handje bosbessen voor over ons ontbijt of toetje. Zo lekker! Inmiddels hadden we daar een van die handige hulpmiddelen voor gekocht die in Finland overal in de winkel lagen. De onze heeft de vorm van een vosje en er zit een soort kam in die je door de bosbessenstruiken kunt halen. De bosbessen komen dan in de buik van het vosje terecht.

Vakantiehuis in Salla Finland

En wat denk je van deze pluisbloemen?

Vakantiehuis in Salla Finland

Uitstapjes vanuit dit vakantiehuis in Salla

Al met al was het verleidelijk om onze tweede vakantieweek helemaal door te brengen in en om onze vakantiewoning. Toch wilden we natuurlijk ook wat van de omgeving zien en maakten we de volgende uitstapjes:

Van Salla naar Rovaniemi en terug naar Rotterdam

Toen de dag van vertrek was aangebroken, was het vanuit Salla maar twee uur rijden naar Rovaniemi, vanwaar we rechtstreeks terugvlogen naar Rotterdam. Zo’n rechtstreekse vlucht van Fins Lapland naar Nederland is natuurlijk ideaal, maar het heeft wel iets bizars om ‘s morgens nog de rendieren gedag te zeggen en ‘s middags al thuis achter een kopje kippensoep te zitten. Opeens was het voorbij! Het afscheid van Finland deed best pijn. We zullen dit land en de Finnen missen en komen zeker nog eens terug.

Ben je benieuwd naar de rest van onze rondreis Finland? Hier vind je de complete route, inclusief accommodaties en bezienswaardigheden. Voor deze rondreis boekten we deze familiereis Finland en Fins Lapland van Voigt Travel.

Deze video geeft je een indruk van onze week in Salla. Als je in de toekomst meer Finse reisvideo’s wilt zien, kun je je het beste even abonneren.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.