fins kaneelbroodje

Raften met kinderen in Finland: spannend maar prima te doen

Tijdens mijn vorige bezoek aan Fins Lapland was de dag waarop ik ging raften in nationaal park Oulanka de leukste dag van allemaal. Dat wilde ik ook graag een keer met mijn gezin meemaken. Gelukkig had ik al gehoord dat Ruka Safari’s ook raften met kinderen aanbiedt. Dus boekte ik nog vanuit Nederland een paar uurtjes raften voor gezinnen. Hoe zouden mijn man en kinderen dat vinden?

Start bij Ruka Safaris

Op het aangegeven tijdstip meldden we ons bij Ruka Safaris. Daar stond Kosti ons al op te wachten. Hij had me vorig jaar meegenomen om beren te gaan spotten. Leuk om een bekend gezicht te zien! Er ging nog een Fins stel met één kind met ons mee, dus samen waren we met acht deelnemers. Allemaal kregen we een regenpak, wollen sokken en laarzen, een reddingsvest en een helm. Daarna stapten we in de bus – Toppi was onze chauffeur. Hij bracht ons in een busje (met de boot op een aanhanger erachter) naar het startpunt: Käylä.

Zeven stroomversnellingen

Van daar zouden we via zeven stroomversnellingen naar Juuma varen. Eerst konden we wennen met drie stroomversnellingen van categorie 1, dan kregen we er twee van categorie 2, dan eentje van categorie 3 en we sloten weer af met een 1.

Dit alles vertelt Kosti als we al in de boot zitten. Verder geeft hij ons instructies: hoe we moeten zitten, wat we moeten doen als hij ‘all/left/right paddle’, ‘all/left/right brake’ of ‘hold on’ zegt en waar onze ‘safety belt’ zit (voor vandaag wil dat zeggen dat je je voeten vastzet in de lussen of onder de luchtkussens). De koppies zijn gespannen. Dan komt er ook nog een flinke plensbui uit de lucht – het is verreweg de natste dag van onze verder heel zonnig verlopen vakantie in Finland. Maakt niet uit: we hebben onze laarzen, regenpakken en helmen en ach, nu maakt het tenminste niets meer uit als we nat worden.

raften met kinderen in finland

Scherpe stenen en warm water

We vertrekken. Kosti gebruikt de motor om van de ene naar de andere stroomversnelling te komen. Hij moet goed uitkijken voor de bodem, want door de prachtige zomer staat het water 40-50 centimeter lager dan normaal. Daarbij is de rivier waarop het raften voor gezinnen plaatsvindt een jonge rivier die pas na de laatste ijstijd is ontstaan. Dat wil zeggen dat de stenen niet zijn afgerond, zoals bijvoorbeeld bij rivieren in de Alpen. De bodem ligt nog vol met scherpe stenen. Maar daar kan de boot gelukkig wel tegen.

Kosti weet ons van alles te vertellen over de omgeving en de dieren die hier leven. Maar wij zijn toch vooral gespitst op de stroomversnellingen. Als Kosti de motor uitzet en we het water even verderop al horen ruisen, weten we dat het bijna zover is. Elke keer is het weer een beetje spannend, het luisteren naar de commando’s en hard roeien als dat moet. Maar elke keer lukt het ons om goed door de stroomversnellingen heen te komen en dat geeft best een kick! Onze jongste, die in het begin erg blij was met een plek in het midden van de boot, wil nu zelfs ook wel even op de rand zitten om te roeien.

Bij de stroomversnelling van de derde categorie komt er een flinke plens water de boot in. Ik verwacht kou, maar het water voelt dankzij de voorafgaande warme periode juist warm aan. Ik merk hetzelfde als de vorige keer: raften brengt je heel dicht bij de natuur. Je hoeft er echt geen ‘thrillseeker’ voor te zijn.

Pauze bij het kampvuur

Dan zie ik verderop langs de kant wat rook omhoog kringelen. We leggen aan.

raften met kinderen in finland

Toppi heeft in een grillhut koffie, thee en warm of koud sap voor ons klaarstaan…

raften met kinderen in finland

… natuurlijk met een Fins kaneelbroodje erbij.

raften met kinderen in finland

Als we onze broodjes op hebben, nodigt Kosti ons uit om wat bessen te plukken. Er groeien hier niet alleen bosbessen, maar ook kruipbramen (ook wel bergframbozen, gele bosbramen, gele frambozen of cloudberry’s genoemd). Die had ik nog nooit ‘in het wild’ gezien!

raften met kinderen in finland

Terug naar het startpunt

We varen verder en als we aankomen bij Juuma, staat Toppi ons alweer op te wachten. Dit is de plek waar ik vorige keer juist begon met raften, want toen deed ik een route met heftigere stroomversnellingen (ook met Ruka Safaris). Toppi brengt ons terug naar het beginpunt, waar we droge kleren kunnen aantrekken en afscheid nemen van onze vriendelijke gidsen. Misschien tot een volgende keer voor een winteractiviteit?

Ook raften met Ruka Safaris?

Wij maakten deze excursie vanuit onze vakantiewoning in Salla, die onderdeel vormde van de familiereis Finland en Fins Lapland die we hadden geboekt bij Voigt Travel. Het raften was niet inbegrepen, maar boekte ik online bij Ruka Safaris.

Je ziet ons raftavontuur ook in deze video. (Als je geen Finse reisvideo’s wilt missen, kun je je het beste even abonneren.)

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.