bezienswaardigheden salla

3 mooie autoritten vanuit Salla: kunst, cultuur en kijken naar Rusland

Toen ik me thuis voorbereidde op onze week in Salla in Fins Lapland, vond ik op internet deze kaart met bezienswaardigheden in de omgeving. Ik selecteerde er een paar en op basis daarvan bekeken we tijdens drie mooie autoritten enkele bezienswaardigheden in de omgeving van Salla. (Door op de links van de bezienswaardigheden te klikken, kom je bij een omschrijving van de bezienswaardigheid. Daar kun je doorklikken naar de exacte locatie in Google Maps.)

1. Autorit van Salla richting Rusland

Salla ligt maar 22 km van Rusland, maar tijdens deze rit kwamen we nog wat dichter bij de grens. Je kunt die grens trouwens niet zomaar oversteken zonder visum!

Museum in Salla

We reden langs het rendierpark en Sallatunturi naar het plaatsje Salla en bij de rotonde aan het einde van de weg rechtsaf. Je komt dan ook langs het oorlogs- en wederopbouwmuseum in Salla (nummer 20 op de kaart).

Onderdeel kunstroute

Na een tijdje passeerden we nummer 7 op de kaart: een kunstwerk van wilgentakken, dat deel uitmaakt van een door vrijwilligers gemaakte kunstroute van de Noorse kust via Zweden en Finland naar Moermansk in Rusland.

Uitkijktoren

Onze volgende stop was nummer 8: Aapa-Tuohilampi. Aan dit meer staat een vogelobservatietoren die een mooi uitzicht biedt. In de verte kun je de bergen in Rusland zien liggen.

autoritten vanuit salla finland

Een korte wandeling over een plankenpad door een berkenbosje leidt naar de toren.

autoritten vanuit salla finland

Oud gereedschap

We reden naar het dorpje Kotala, dat echt heel dicht bij Rusland ligt. Hier worden in en om een schuur oude gereedschappen en landbouwwerktuigen tentoongesteld. De plek ligt er nogal verlaten bij, maar er staan wel keurig bordjes bij het oude gereedschap – zelfs in het Engels!

autoritten vanuit salla finland

Vindplaats oudste ski

Vanuit Kotala reden we richting Saija en al gauw wees een bruin bord met Muistomerkko ons de weg naar een parkeerplaats met een informatiebord. Op deze plek (nummer 9 op de kaart) is de oudste ski ter wereld gevonden. De ski zelf ligt inmiddels in een museum.

autoritten vanuit salla finland

Salpalinje

De stenen die we even verderop rechts van de weg zien staan, zijn geen prehistorische stenenformatie, maar maken deel uit van de Salpalinje: een verdedigingslinie die bedoeld was om een aanval vanuit de Sovjet-Unie af te slaan. Dit soort stenen zie je ook in Salla staan.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Dorpje Saija

Onze laatste stop tijdens deze rit is het dorpje Saija (nummer 18). De wandel- of fietsroute die verkrijgbaar zou zijn bij het rendierpark van Salla heb ik helaas niet kunnen vinden. Wel zien we rode, houten huisjes, grote stapels hout en een (verlaten?) tankstation.

Wij lieten het hierbij omdat we zin hadden om lekker de sauna in onze vakantiewoning in te duiken. Als je wilt, kun je de route verder uitbreiden naar bijvoorbeeld:

  • Naruska, de koudste plek in Finland
  • De stroomversnellingen in de rivier de Naruskajoki
  • Wildernisgebied Tuntsa

2. Autorit vanuit Salla richting zuidwesten

De volgende dag reden we weer naar de rotonde in Salla, maar deze keer gingen we linksaf richting Kemijärvi.

Salmijoen kuru

Je komt dan vanzelf een bruin bord langs de weg tegen dat verwijst naar Salmijoen kuru (op andere plekken ook wel geschreven als Salmiojan kuru of Salmijoenkuru). Het is nog best een stukje rijden over de gravelweg (Rojulantie), maar uiteindelijk kun je parkeren op maar 1,2 kilometer van een rivier die door een kloof stroomt.  Natuurlijk vind je hier ook weer een mooie grillplaats inclusief hout en een bijl, een droogtoilet en een composthoop voor composteerbaar afval.

Matti’s museum aan Lapajärvi

Na deze mooie wandeling reden we terug naar de 82 tussen Salla en Kemijärvi, waar we even verderop weer linksaf gingen, de Pilkavarantie op. We volgden de bordjes Lapajärvi en kwamen zoals gepland aan bij nummer 36: Isäntä Matin Museo. Ik had iets gelezen over Russisch servies, servies van het Finse merk Arabia en traditioneel eten, maar helaas was er geen kip (of mens) te bekennen.

Rendieromheining

Daarom vervolgden we de weg en gingen we linksaf de Isomaantie in. Die bracht ons naar nummer 41: de houten omheining bij Sinnamo waar de rendierhouders twee keer per jaar hun rendieren verzamelen en sorteren.

autorit vanuit salla in finland

Offerplaats van de Sami

Tijd voor nog een korte wandeling. We parkeerden bij de grillhut aan Suomujärvi en volgden het bord Seitakivet (nummer 40) naar een plek waar de Sami vroeger een deel van de opbrengst van het jagen en vissen offerden aan de goden van het bos en het water. Nog steeds is dit een heilige plek.

autorit vanuit salla in finland

Tuulenpesä

Hier zagen we ook borden naar nummer 39 – Kallioportti (ook een rivierkloof) en nummer 33 – Riutukka (gerestaureerde blokhutten van houthakkers). Maar wij vonden het zo langzamerhand wel welletjes en reden naar nummer 32 – wegrestaurant Tuulenpesä op de poolcirkel. We hadden gehoopt daar (of eerder al bij Matti’s Museum) een hapje te eten, maar helaas was het gesloten. Ik zal nooit meer vergeten om altijd wat te eten mee te nemen als we een rondrit gaan maken door zo’n dunbevolkt gebied 🙂

autorit vanuit salla in finland

Räisälä

We reden nog even naar het dorpje Räisälä.

autorit vanuit salla in finland

Hier kun je met een veerboot het water oversteken.

autorit vanuit salla in finland

Toen we ook daar niets te eten vonden, stopten we met ‘sightseeing’ en reden we naar het dichtstbijzijnde tankstation om onze stevige trek te stillen met wat koekjes. Daarna was het weer tijd om de sauna te gaan aanzetten.

3. Autorit vakantiewoning Salla – Onkamo

Voor dit korte ritje konden we de kinderen wel even ‘thuis’ laten. Niet zo ver van onze vakantiewoning in Salla bevond zich namelijk nummer 27 – het uitzicht bij Onkamo over een groot meer met aan de overkant Rusland. Een houten bord langs de gravelweg wijst je de korte weg omhoog.

Finland Salla Onkamo

Weten wat we nog meer deden in Finland?

Hier vind je een compleet overzicht van onze rondreis Finland en Fins Lapland, inclusief informatie over waar we verbleven en welke uitstapjes we maakten. Om deze rondreis te kunnen maken, boekten we de familiereis Finland en Fins Lapland bij Voigt Travel.

Sommige plekken uit deze 3 autoritten zie je ook terug in deze video over onze week in Salla. Als je in de toekomst geen reisvideo’s uit Finland wilt missen, kun je je het beste even abonneren.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.