nationaal park hiidenportti

Wandelen in Finland: de kloof van nationaal park Hiidenportti

Op een uurtje rijden van ons vakantiehuisje in Vuokatti ligt nationaal park Hiidenportti. Daar maakten we tijdens onze zomervakantie in Finland een mooie wandeling naar een kloof vol rotsblokken. En we kwamen onderweg nog meer tegen…

Wandelroute halen in Petola (Kuhmo)

Tijdens ons bezoek aan natuurcentrum Petola in Kuhmo hadden we een foldertje meegenomen met daarin de route van de wandeling naar de kloof. Hiidenkierros (zo heet de route) heeft twee varianten: je loopt een rondje van 3 kilometer en kunt dat rondje eventueel verlengen met een wandeling naar een meertje (1 kilometer heen en 1 kilometer terug, dus in totaal kom je dan op 5 kilometer). Omdat het al vrij laat in de middag was, kozen we ervoor om alleen het rondje te lopen. Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij Palolampi (Hiidenportintie 86, Sotkamo), waar ook toiletten en een kampvuurplaats zijn. Vanaf daar volg je de paarse stippen.

Wandelen in Finland NP Hiidenportti

De Hiidenportti-kloof

Meteen vanaf het beginpunt wandelden we tussen de bosbessenplanten en af en toe stopten we om er een paar te plukken.

Wandelen in Finland NP Hiidenportti

Waar de grond drassig was, waren plankenpaden aangelegd.

Wandelen in Finland NP Hiidenportti

Al gauw kwamen we bij de kloof, waarin veel rotsblokken liggen.

Wandelen in Finland NP Hiidenportti

Het pad steekt de kloof over en gaat verder langs de andere kant.

Wandelen in Finland NP Hiidenportti

Richting Kovasinvaara

Aan de andere kant van de kloof bevindt zich de splitsing van de lange en de korte route. Aangezien wij hadden gekozen voor de korte route, volgden we de bordjes richting Kovasinvaara. Op deze nu open plek in het bos hebben tussen de 18e eeuw en 1949 mensen gewoond. Huizen staan er niet meer, maar er liggen nog wel hoopjes stenen.

Wandelen in Finland NP Hiidenportti

Hiidenportti door de eeuwen heen

In natuurcentrum Petola in Kuhmo had ik een brochure meegenomen met informatie over de geschiedenis van deze plek: “Hiidenportti through the ages”. Daarin staat omschreven hoe de kloof van Hiidenportti is ontstaan en welke overblijfselen uit de prehistorie er zijn gevonden. De kloof was van nature erg geschikt als heilige plaats, maar het ruige landschap riep ook associaties met duivelse wezens op. Vanaf de 18e eeuw vestigden zich hier mensen, die bijvoorbeeld bomen kapten en het resterende veld afbrandden om akkers te verkrijgen. Daarnaast werd er teer geproduceerd en werden er bomen gekapt die over de rivier werden afgevoerd. Er zijn nog enkele teerkuilen en resten van dammen in de rivier te vinden in Hiidenportti. In de Finse Vervolgoorlog verscholen Finse deserteurs zich in deze bossen. In het boekje staat een kaartje met dit soort locaties.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Muggen en mierenhopen

Tot onze wandeling in nationaal park Hiidenportti hadden we nog helemaal geen last gehad van muggen. En dat terwijl je daar toch zo vaak over hoort als je over een zomervakantie in Finland begint. Maar toen we eenmaal in het bos liepen en regelmatig drassige gebieden overstaken via de plankenpaden, kwamen we ze wel tegen – logisch. Een mooie gelegenheid om onze middeltjes tegen muggen te testen 🙂

Hoe was het met de muggen in Finland?

De Mygg Lotion uit Zweden bleek helaas niet genoeg om ze op afstand te houden, maar de Xylocaine-zalf ging achteraf de jeuk van de bulten aardig tegen. De rest van de vakantie hebben we ons voor dit soort wandelingen flink ingespoten met een uit Nederland meegenomen spuitbusje met DEET. Op die manier hadden we geen noemenswaardige last. Jeukte er toch iets, dan gebruikten we Xylcaine-zalf of Azaron – daarmee waren we steeds weer een paar uur van de jeuk af. Al met al was het lang niet zo erg met de muggen in Finland als het spookbeeld dat ik in mijn hoofd had. In en om het huisje hadden we er al helemaal geen last van, en ook niet tijdens de uitstapjes die we maakten – behalve dan bij het wandelen in het bos. We waren van plan het Finse middel Off te kopen, maar dat is niet eens nodig geweest. Eerlijk gezegd had ik in de weken na onze vakantie toen we weer in Nederland waren meer last van muggen dan in Finland.

Mierenhopen

Behalve muggen kwamen we nog andere kriebeldiertjes tegen. Langs de hele wandelroute kwamen we namelijk regelmatig enorme mierenhopen tegen. In de buurt van die mierenhopen krioelde het zo van de mieren dat ik niet eens ben blijven stilstaan om zo’n enorme berg te fotograferen. Maar verder hebben we van de mieren helemaal geen last gehad.

We maakten trouwens nog meer mooie wandelingen tijdens de familiereis Finland die we boekten bij Voigt Travel. Zo liepen we in nationaal park Hossa naar eeuwenoude rotstekeningen en bezochten we een paar bekende plekken langs de Kleine Berenroute in nationaal park Oulanka. Echte aanraders!

Je ziet nationaal park Hiidenportti ook voorbijkomen in deze video.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.