oulanka nationaal park

De mooiste plekjes van nationaal park Oulanka in twee korte wandelingen

Toen ik voor het eerst in de zomer in Fins Lapland was, maakte ik al kennis met wandelen in nationaal park Oulanka, de Berenroute en de Kleine Berenroute. Ik nam me voor om de volgende keer, als we met de kinderen naar Finland zouden gaan, zeker de Kleine Berenroute te gaan lopen. Maar na heel wat mooie wandelingen tijdens onze rondreis door Finland hadden we tijdens onze week in Salla zin om het wat rustiger aan te doen. Die 12 kilometer (waarvoor vanwege de hoogteverschillen zo’n 3-6 uur staat) werd het dus niet. Toch wilde ik mijn gezin graag de mooiste plekjes van nationaal park Oulanka laten zien. Gelukkig kan dat ook dankzij deze twee korte wandelingen, die we combineerden in één heerlijke dag.

Bezoekerscentrum en Kiutaköngas

Voor de eerste korte wandeling reden we van onze vakantiewoning in Salla naar het bezoekerscentrum van nationaal park Oulanka. Daar liepen we door de houten poort de Berenroute (Karhunkierros) op.

wandelen in nationaal park oulanka

Na ongeveer 1,5 kilometer lopen kwamen we bij deze stroomversnelling in een kloof van rode rotsen: Kiutaköngäs. Dit is het eerste plekje dat ik mijn man en kinderen graag wilde laten zien.

Wandelen in Finland: Berenroute in NP Oulanka

Het was de moeite waard: iedereen vond het mooi. We liepen dezelfde 1,5 kilometer terug naar het bezoekerscentrum, waar we een rendierburger aten en nog wat souvenirs kochten. Jammer genoeg was het alweer de laatste dag van onze vakantie Finland, dus het was een beetje nu of nooit (nou ja, voorlopig dan).

Myllikoski, Aallokokoski en Jyrävä-waterval

Na de lunch reden we richting Basecamp Oulanka en volgden we de bruine bordjes Myllykosken mylly.

Vanaf de parkeerplaats was het nog 1,4 kilometer lopen naar de oude watermolen bij de stroomversnelling die daarnaar is genoemd: Myllykoski. De vorige keer dat ik in Finland was, was ik hier nog raftend overheen gegaan.

wandelen in nationaal park oulanka

Hangbrug over het water

Nu gingen we de trap bij de watermolen op en volgden we de bordjes naar Jyrävä. Vlak bij de watermolen vind je ook een hangbrug. Leuk om even overheen te lopen (1 persoon tegelijk!) en wat foto’s te maken. Als je vanaf de watermolen de Kleine Berenroute (Pieni Karhunkierros) loopt, schijn je hier het beste te kunnen oversteken om het rondje tegen de klok in te lopen. Maar wij bleven aan dezelfde kant van het water.

wandelen in nationaal park oulanka

Verderop langs de rivier kwamen we langs een prachtig uitzicht op de Aallokokoski. Nog verderop, na wat steile trappen, kwamen we aan bij de Jyrävä-waterval. Die ligt op ongeveer 2,5 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats.

wandelen in nationaal park oulanka

Extra leuk: op de trappen bij de waterval kwamen we een Fins kind op een stokpaardje tegen, net als in de documentaire Hobbyhorse Revolution die ook in Nederland zoveel aandacht kreeg op social media.

Eenmaal terug bij de auto hadden we dus zo’n 3 + 5 kilometer gelopen: een stukje van de Berenroute (Kiutaköngäs) en een stukje van de Kleine Berenroute (Myllykoski, Aallokokoski, Jyrävä). Op deze manier was het goed te doen en hadden we in etappes toch enkele van de mooiste plekjes van nationaal park gezien.

Afscheid van Finland

We sloten de dag af met een bezoek aan de grote supermarkt in Ruka, waar we heel veel Finse boodschappen insloegen om de volgende dag mee naar huis te nemen. Het was een heerlijke dag geweest, maar we begonnen nu wel een beetje verdrietig te worden omdat we Finland alweer bijna zouden moeten verlaten. Aan alles komt nu eenmaal een eind, ook aan de familiereis Finland en Fins Lapland die we hadden geboekt bij Voigt Travel. Nog even en we zouden de rust van Finland weer moeten verruilen voor de drukte in Nederland.

Je ziet nationaal park Oulanka ook voorbijkomen in deze video over onze week in Fins Lapland. (Als je in de toekomst geen reisvideo’s uit Finland wilt missen, kun je je het beste even abonneren.)

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.