fietsen op een fatbike

Fietsen op een fatbike: over de sneeuwscooterpaden van Salla in Finland

Tijdens mijn verblijf in Ruka (vorig jaar) ontdekte ik al dat de sneeuwscooterpaden in de zomer gebruikt werden om rond te rijden in een buggy. Toen we dit jaar een week in een vakantiehuis in Salla verbleven, ontdekte ik nog een andere mogelijkheid: fietsen op een fatbike.

Fietsen in elk seizoen en op alle terreinen

Een fatbike is een stevige fiets met dikke terreinbanden die veel grip bieden en hobbels in het terrein opvangen. Zo kun je ermee op allerlei soorten terrein fietsen: in de zomer over heuvelachtige bospaadjes, maar ook in de winter over de sneeuw.

fietsen op een fatbike in salla finland

Ophalen bij Salla Ski Resort

We huurden de fietsen in het skiresort van Salla. Daar kregen we een helm en werden onze fietsen op de juiste hoogte gezet. Ook namen we de fietskaart van Salla mee, die hier te verkrijgen is. Hierop staan verschillende routes, die variëren van 6 tot 20 kilometer. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fietsroutes die geschikt zijn voor een gewone fiets, en fietsroutes die je liever met een mountainbike wilt fietsen. Of nog beter dus: een fatbike.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Klein rondje

WIj kozen voor een klein rondje, want de rendierexcursie die ochtend was later afgelopen dan gepland (wat alleen maar leuk was!) en de fietsen moesten voor vier uur terug zijn, want dan ging de verhuur dicht. Dat kwam ook wel goed uit, want deze middag sloeg het prachtige weer dat we tot nu toe in Finland hadden gehad om. Er kondigde zich een verfrissende onweersbui aan. Dat zie je ook wel op de foto’s…

fietsen op een fatbike in salla finland

De fatbikes fietsten heel makkelijk en schakelden soepel. Op aanraden van de verhuurder reden we eerst een stukje over asfalt, richting de camping. Van daar fietsen we langs het meer Keselmäjärvi, Het viel op dat in Salla op meerdere plekken hard gewerkt wordt om meer fietspaden aan te leggen. Die worden in Finland ook veel gebruikt door rolskiërs. Langs de weg tussen het skigebied Sallatunturi en het plaatsje Salla waren ze ook al druk bezig om zo’n pad aan te leggen.

Na een tijdje ging het asfalt over in een gravelweg. Geen punt voor de fatbikes natuurlijk.

fietsen op een fatbike in salla finland

De donder werd inmiddels steeds harder, dus we volgden het advies van de verhuurder op en keerden hier alweer om richting Salla Ski Resort. Voor de terugweg kozen we wel de sneeuwscooterroute. Zo konden we beter voelen wat er mogelijk is met een fatbike. Het rijdt verrassend soepel, al moet je natuurlijk wel blijven opletten voor diepere kuilen en uitstekende boomwortels.

fietsen op een fatbike in salla finland

Ook e-fatbikes

Goed om te weten: voor uitdagendere routes zijn er ook e-fatbikes, waarbij je trapondersteuning krijgt als dat nodig is. Dat lijkt me wel fijn als je bijvoorbeeld naar de top van de Sallatunturi wilt fietsen om van het uitzicht te genieten, of als je een langere tocht wilt maken. Een fietstocht per e-fatbike met gids is ook mogelijk. Jammer genoeg was onze Jongste nog niet lang genoeg voor een e-fatbike, dus voor ons was dat geen optie. Maar ons ritje op een gewone fatbike was een leuke eerste kennismaking – en we waren voor de bui weer binnen 🙂

Benieuwd naar onze hele reis door Finland? Klik even door voor de complete route inclusief accommodaties en uitstapjes. Om deze rondreis te kunnen maken, boekten we een familiereis Finland en Fins Lapland bij Voigt Travel.

Je ziet de fatbikes ook in deze video over onze vakantie in Salla. Als je het leuk vindt om in de toekomst meer Finse reisvideo’s te zien, kun je je meteen abonneren.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.