eiland manamansalo

Mooie autorit vanuit Vuokatti rondom het Oulujärvi en over Manamansalo

Op weg van de eerste naar de tweede accommodatie tijdens onze rondreis Finland hadden we al een tijd langs het uitgestrekte Oulujärvi (meer) gereden. Daar wilden we wel eens wat meer van zien, dus maakten we vanuit Vuokatti deze mooie autorit langs het Oulujärvi en over het eiland Manamansalo, dat midden in het meer ligt. In deze blogpost vind je onze route en wat bezienswaardigheden onderweg.

Kajaani en Paltaniemi

Wij hebben de stad Kajaani (B) en de houten kerk van Paltaniemi (C) zelf op een andere dag bezocht, maar ze zijn prima te combineren met deze route. Klik even door voor een korte stadswandeling Kajaani (waar de lekkerste bakker van Finland schijnt te zitten) en meer over Paltaniemi.

Museum Riihipiha

Onderweg kwamen we een bordje naar dit museum tegen (D). Het lijkt een soort openluchtmuseum te zijn, maar helaas was het gesloten toen wij er waren.

Veerboot naar Manamansalo

Even verderop hadden we mazzel: terwijl wij kwamen aanrijden, legde de gratis veerpont over Alassalmi naar het eiland Manamansalo aan. We konden meteen aan boord rijden en voor we het wisten, zaten we op het water. Het is maar een korte overtocht, maar wat mooi!

Veerpont Manamansalo

Op het eiland Manamansalo

Het eiland Manamansalo (E) staat vol met dennenbomen en het ruikt er heerlijk. Langs de rand vind je volop baaien en strandjes met uitzicht op het uitgestrekte meer. Het is niet zo raar dat hier veel campings te vinden zijn: dit is echt een eiland om te relaxen.

Het eiland Manamansalo

In de buurt van Kaares kom je vanzelf de bruine borden naar Muistomerkkikirkko tegen. De kerktoren, de kerkbanken en het altaar in het bos vormen samen een bijzondere plek. De klokken van de kerk die hier oorspronkelijk stond, werden ooit geroofd door de Russen en 400 jaar later teruggevonden bij Solovetsk.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Terug op het vasteland

Bij Kavanto reden we over een brug weer het vasteland op. Ook hier liepen we weer wat bezienswaardigheden mis, maar ik noem ze toch, zodat jij er misschien iets aan hebt mocht je net als wij de familiereis Finland van Voigt Travel of een andere rondreis Finland gaan maken.

  • Bij Hakasuo schijnt een oude watermolen te staan – deze heb ik inmiddels gevonden in Google Maps (zie F op de kaart).
  • In de oude teerhaven van Paltamo (G) schijnen replica’s van teerschepen te liggen (deze konden we helaas niet vinden).
  • Paltamo heeft ook een museum. We zijn er wel langs gereden (op zoek naar de teerschepen) maar we zijn er niet aan toegekomen om naar binnen te gaan.

We hebben dus best wat laten liggen op deze route, maar we wilden gewoon ook graag veel tijd doorbrengen bij onze vakantiewoning in Vuokatti (en dan vooral in en op het heerlijke meer).

Je ziet Manamansalo en ‘ons’ meer ook in deze video over onze week in Vuokatti. (Abonneer je even als je het leuk vindt om in de toekomst nog meer Finse reisvideo’s te zien.)

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Hoi, helaas ook wij de teerhaven en schepen niet gevonden. Museum was dicht. De rit langs het meer inclusief pont was geweldig. En we zijn naar de heerlijke bakker in kajaani geweest.
    Dankjewel voor je verslag, we hebben er een boel aan gehad.
    Groetjes Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.