bezienswaardigheden kajaani

Wandeling door Kajaani en bezoek aan de kerk van Paltaniemi in Finland

Een van de dichtstbijzijnde plaatsen bij onze vakantiewoning in Vuokatti was Kajaani. Ooit bouwen de Zweden hier een kasteel: Kajaneborg. Rondom dat kasteel ontstond een stad, die tegenwoordig dus in Finland ligt en Kajaani heet. We vonden het een leuke stad om even in rond te lopen. Daarna brachten we nog een bezoek aan de kerk van Paltaniemi, vlak bij Kajaani. Ik zette mijn tips voor Kajaani en Paltaniemi voor je op een rij.

Parkeren bij het museum

Om te beginnen parkeerden we bij het museum (A): Kainuun Museo. Dat bleek nog niet open te zijn, dus gingen we eerst rondlopen in de stad om het museum later te bezoeken.

Jachthaven en standbeeld Brahe

We liepen meteen richting het water en kwamen uit bij de jachthaven, waar mensen op de bankjes genoten van de schaduw. Wat was het alweer warm!

Hier staat ook een standbeeld (B) voor de Zweedse graaf Per Brahe die deze stad in 1651 heeft gesticht.

Over de markt de stad in

We lieten het water achter ons en liepen over een marktpleintje en de Lönnrotinkatu de stad in. Onderweg kwamen we langs dit theatergebouw (C).

Kajaani Finland

Een stukje verderop sloegen we rechtsaf een groen parkje in: Veteraani Puisto. Daar stond ook dit beeld van de Finse vlag. Hierdoor realiseerde ik me dat je in Zweden altijd zoveel Zweedse vlaggen ziet, maar dat dit in Finland een stuk minder is. Wel is vorig jaar het honderd jarig bestaan van Finland uitgebreid gevierd.

Kajaani Finland

Twee kerken

We kwamen uit op een grote, vrij open ruimte met twee kerken: de Orthodoxe kerk (D) en een grote houten kerk (E).

Kerk in Kajaani Finland

Door het centrum terug naar het water

Nadat we de kerk ook even van binnen hadden bekeken, liepen we weer richting het water. Daarbij kwamen we door een voetgangersgebied aan het einde van de winkelstraat (Kauppakatu), waar dit schattige gebouwtje stond.

Kajaani Finland

Standbeeld Elias Lönnrot

We kwamen uit bij het standbeeld van Elias Lönnrot (F). Zoals we in cutuurcentrum Juminkeko in Kuhmo te weten waren gekomen, was hij degene die Finse volksverhalen bundelde tot het nationale epos de Kalevala. Kajaani was zijn uitvalsbasis voor de tochten die hij maakte door Karelië om de verhalen te verzamelen.

Het kasteel van Kajaani

We staken de rivier over. Halverwege de brug, op het eiland Linnansaari, liggen de ruïnes van het Zweedse kasteel dat ooit de basis vormde voor deze stad. Het werd in 1716 opgeblazen door de Russen tijdens de Grote Noordse Oorlog.

Kasteel in Kajaani Finland

Bij het rode gebouw in de verte ligt het Ammakoskikanaal, dat werd aangelegd om hout over het water te kunnen vervoeren via de Oulujoki (rivier) en het Oulujärvi (meer) naar de stad Oulu. De handel in hout en (uit hout gewonnen) teer is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van deze regio en nog steeds zie je regelmatig vrachtwagens en treinen vol hout en grote stapels boomstammen langs de wegen.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Park aan de overkant

Aan de overkant van de brug liepen we rechtsaf een park in. Wat leuk: hier zijn een paar stevige schommelbanken neergezet.

Park in Kajaani Finland

Je kunt het op de kaart niet zien, maar even verderop konden we via een voetgangersbrug weer terug naar de andere kant van de rivier: het Rantapuisto (park) met een speeltuin en ijskiosk aan het water. Hier staat ook een standbeeld van de Finse dichter Eino Leino (H).

De beste bakker van Finland?

In mijn reisgids had ik gelezen dat aan de Välikatu 7 in Kajaani de beste bakker van Finland zit: Pekka Heikkinen. Dat wilden we wel eens zelf proeven! Maar helaas, de bakkerij had brand gehad en was tijdelijk gesloten.

Kainuun Museo

We liepen terug naar het museum en dat was inmiddels open. Het bleek gratis toegankelijk en we kwamen nog weer wat meer te weten over de teer- en houtindustrie en andere culturele en historische weetjes over deze regio. Ook fijn: het was heerlijk koel in het museum.

Museum in Kajaani Finland

De kerk van Paltaniemi

Voordat we nog meer koelte gingen opzoeken in het meer bij onze vakantiewoning, reden we eerst nog een klein stukje naar Paltaniemi. Daar staat een gele, houten kerk uit 1726.

Paltaniemi in Finland

Hij wordt ook wel de ‘plaatjeskerk’ genoemd omdat hij van binnen prachtige schilderingen heeft.

Paltaniemi in Finland

Vlak bij de kerk staan de Keisarintalli: stallen die speciaal werden gebouwd toen de Russische tsaar Aleksandr I hier op bezoek kwam.

Paltaniemi in Finland

Even verderop staat een replica van het geboortehuis van de Finse dichter Eino Leino. Het was jammer dat we net hadden geluncht, want het staat op een prachtige plek aan het Oulujärvi (meer) en er is een zomercafé met terras gevestigd.

Paltaniemi in Finland
Links het geboortehuis van Eino Leino, rechts het zomercafé met terras aan het meer

Binnen is een tentoonstelling over Eino Leino, waar ook aandacht wordt besteed aan Elias Lönnrot (van de Kalevala).

Meer over Kajaani, Paltaniemi en onze rondreis door Finland

Op deze website vind je meer informatie over Kajaani en Paltaniemi. Wil je meer weten over onze reis door Finland, bekijk dan de route van onze Fly & Drive, inclusief accommodaties en bezienswaardigheden onderweg. Om deze rondreis te kunnen maken, boekten we bij Voigt Travel deze familiereis Finland.

Je kunt een bezoek aan Kajaani en Paltaniemi ook opnemen in deze mooie autorit rondom het Oulujärvi-meer en over het eiland Manamansalo.

Je ziet Kajaani en Paltaniemi ook in deze video over onze week in Vuokatti.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.