husky's in de zomer

In de zomervakantie op bezoek bij de husky’s in Finland: Vuokatti Husky

Met temperaturen tussen de 25 en 30 graden in Vuokatti was het tijdens onze zomervakantie in Finland veel te warm om husky’s te laten rennen. Gelukkig konden we wel op bezoek bij Vuokatti Husky, vlak bij onze vakantiewoning op Vuokatinmaa. Daar kunnen toeristen ook in de zomer zien hoe deze razend sterke honden leven en werken.

Puppy’s en poep

Samen met twee andere Nederlandse gezinnen worden we ontvangen bij Vuokatti Husky. Onze gids Hannu biedt ons iets te drinken aan en vertelt alvast wat we kunnen verwachten. Vuokatti Husky heeft ongeveer honderd honden. Onze jongste dochter had gehoopt op puppy’s, maar helaas. Die zijn er wel, maar vanwege de hitte zijn ze niet in de kennel. Ze verblijven in een woonhuis, waar het wat koeler blijft. Sommige zijn nog maar drie dagen oud, andere een paar weken. Als we nog namen weten, mogen we die indienen. Ze moeten wel beginnen met een O, want bij het geven van namen gaan ze het alfabet af.

De oudste hond van Vuokatti Husky is trouwens Fantom: hij is bijna veertien.

Voordat we naar de kennel gaan nog een laatste waarschuwing: als er geen gasten zijn, lopen de honden ook los op het veld. Er kan dus poep liggen – tja, dat is logisch. Verdere waarschuwingen zijn niet nodig. Omdat de honden met mensen werken, zijn ze er namelijk op geselecteerd dat ze lief zijn en niet bijten. Wel is het verstandig als we geen plotselinge geluiden of bewegingen maken. Voor angstige en (vanwege leeftijd of gewrichtsproblemen) gepensioneerde honden, en voor honden die hier net nieuw zijn, is een apart gedeelte waar bezoekers niet komen. Er is bijvoorbeeld net een stel nieuwe honden uit Zweden aangekomen.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Hondensnoepjes

We lopen naar de kennel. Hannu heeft een grote emmer met hondensnoepjes bij zich en vertelt dat wij die ook aan de honden mogen geven. Je kunt ze door het gaas uit je hand laten eten, of (als je dat te eng vindt) de kooi in gooien. Dit zijn trouwens geen snoepjes om ook aan de hond te geven die je misschien thuis hebt: het is echt krachtvoer waarvan gewone honden binnen de kortste keren tonnetje rond zouden worden.

Husky excursie in Vuokatti Finland

Hannu vertelt dat de verzorgers de honden heel goed kennen. Ze draaien samen lange diensten en zien elkaar dag in, dag uit. Natuurlijk hebben de honden allemaal zo hun eigen karakter. Als je dat kent, weet je ook beter hoe ze zullen reageren, en dat is belangrijk. Bij elk hok hangt daarom een blad met de naam en foto van de betreffende hond(en), inclusief belangrijke kenmerken – deels in woorden, deels in voor de verzorgers begrijpelijke symbolen. Op de website van Vuokatti Husky (inmiddels onderdeel van Vuokatti Safaris) hebben de honden trouwens ook hun eigen plekje.

Husky excursie in Vuokatti Finland

Hannu weet over elke hond nog veel meer grappige karaktertrekjes en anekdotes te vertellen. Zo maken we kennis met Inari, die niet zo geïnteresseerd is in de snoepjes, maar zich wel helemaal tegen het gaas aan drukt omdat ze graag geaaid wil worden. “One cuddle and I’ll be your friend forever” staat er op haar bordje – en dat merken we.

Husky excursie in Vuokatti Finland

Aan het einde van de rondleiding mogen Nallo en Nuppo vrij rondlopen. Ook zij laten zich aanhalen, maar nog liever hebben ze snoepjes. Onze kinderen, die het in Nederland nogal eens vervelend vinden als loslopende honden zomaar heel dicht bij ze komen, vinden deze honden helemaal niet eng. Ze zijn namelijk totaal niet opdringerig en laten je gewoon met rust, tenzij je je hand met een snoepje erin uitsteekt.

Husky excursie in Vuokatti Finland

Kostbare honden

De husky’s die hier leven zijn kostbaar – niet alleen in emotioneel opzicht, maar ook in geld. In principe zijn de honden niet te koop, maar als je er een prijskaartje aan zou moeten hangen, zouden de ‘gewone’ honden zo’n 1000 euro kosten en de beste honden 20.000 euro. Heel zelden komt het voor dat een verzorger zo aan een hond gehecht raakt (en andersom) dat de hond meegaat als de verzorger vertrekt. Zo is er wel eens een hond meegegaan met een Nederlandse stagiair.

Omgaan met kou en hitte

Deze honden zijn van nature gewend om te overleven in de kou. Dit zie je alleen al aan de blauwe ogen van sommige honden: die zijn zo licht omdat ze dan meer licht reflecteren, zodat de honden minder snel last krijgen van sneeuwblindheid. Toch hebben de honden met een wat kortere vacht elektrische verwarming in hun hokken en dragen ze jasjes tijdens de huskysafari’s. Omdat ze in de winter geen zin hebben om koud water te drinken, krijgen ze vleessoep, zodat ze toch genoeg vocht binnenkrijgen. Wist je trouwens dat ze, als ze ‘s winters met hun poten op je borstkas of benen springen, vaak alleen maar even hun poten willen warmen?

De hoge temperaturen die gelden als wij in Finland zijn, zijn minder hun ding. Daarom laten de verzorgers van Vuokatti Husky de honden af en toe afkoelen in water. Sowieso zijn de honden altijd de hele zomer in de rui, waarna hun vacht vanaf het begin van de winter weer dikker wordt.

Hoe laat je husky’s luisteren?

Het gedrag van husky’s laat zich lang niet altijd sturen. Zo zijn de verzorgers voortdurend druk met het vullen van de kuilen die ze graven en het vervangen van het hout van de hokken, waarop flink wordt geknaagd. Metalen hokken zijn geen oplossing – dan zouden ze alleen maar hun tanden stukbijten. Knagen blijven ze toch wel doen.

Tijdens een hondensledetocht moeten ze natuurlijk wel naar commando’s luisteren. Omdat het een gemengde groep is, kennen de honden commando’s uit Alaska, Finland en nu dus ook Zweden, maar er worden ook Engelse commando’s gebruikt. Daarnaast leren de honden zitten en liggen voor als dat nodig is voor hun verzorging of het omdoen van een riem, en gaan ze meestal zelf hun hokken weer in nadat ze vrij hebben rondgelopen.

Een belangrijke manier om ervoor te zorgen dat de honden onderweg luisteren naar de commando’s, is ook door de honden niet te dwingen om te werken. Als de honden uit de kennel worden gehaald voor een tocht, kijken de menners goed welke honden er staan te springen om mee te gaan en welke niet. Want het werkt toch een stuk makkelijker met honden die graag op pad willen.

Huskytochten in de zomer

De husky’s van Vuokatti Husky gaan trouwens niet alleen in de winter op pad. Voor temperaturen boven nul is er de ‘husky-Mercedes’: een karretje waarvoor de honden kunnen worden gespannen. Daarvoor mag het niet te warm zijn: 10-15 graden is een goede temperatuur.

Daarnaast doet Vuokatti Husky aan husky-trekking, waarbij de riem van de hond wordt bevestigd aan een gordel om je middel – zonder voertuig dus. Husky-trekking is ideaal voor oudere honden, omdat je zelf loopt en ze je dus niet helemaal voort hoeven trekken. Deze methode wordt ook gebruikt om honden te laten kennismaken met een nieuwe route.

Andere excursies tijdens onze zomervakantie in Finland

Dit was de eerste excursie die was inbegrepen bij de Familiereis Finland die we hadden geboekt bij Voigt Travel. Later, in Salla, zouden we nog op bezoek gaan bij de rendieren (ook inbegrepen bij de reis). Daarnaast had ik zelf een raft-excursie bijgeboekt. In een andere blogpost kun je zien welke route we precies volgden tijdens onze rondreis Finland, inclusief een overzicht van alle accommodaties en bezienswaardigheden.

In deze video over onze week in Vuokatti komen de husky’s ook voorbij.

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.