Korte wandeling naar Hepoköngäs: een van de hoogste watervallen in Finland

Written by Sandra van Bijsterveld

Wil je een mooie waterval zien in Finland, maar heb je geen zin in een pittige wandeling? Dat komt dan goed uit, want Hepoköngäs, een van de de hoogste natuurlijke watervallen in Finland, heeft een eigen parkeerplaats. Je kunt er dus bijna helemaal naartoe rijden en hoeft alleen het laatste kleine stukje (600 meter) te lopen. Ideaal voor als je toe bent aan een rustige dag, of als het weer zich niet zo leent voor buitenactiviteiten.

Wel of niet de hoogste?

In mijn reisgids stond trouwens dat Hepoköngäs de hoogste waterval van Finland is. Maar volgens deze website over de nationale parken in Finland klopt dat niet. Hepoköngäs is 24 meter hoog, terwijl Korkeakoski in Maaninka (Oost-Finland) 46 meter hoog is. Dat doet er verder niets aan af dat het een mooie waterval is 🙂

Hepokongas waterval in Finland

Een waterval met een adres

Je vindt deze makkelijk bereikbare waterval even buiten Puolanka. Het adres dat wij gebruikten voor onze navigatie was: Hepokönkääntie 22, Puolanka. Vanaf onze vakantiewoning in Vuokatti was het nog wel een aardig stukje rijden: iets minder dan anderhalf uur.

Hepokongas waterval in Finland
Het informatiebord op de parkeerplaats

Wandelen in Finland: mooie voorzieningen

Wat ons ook bij deze korte wandeling weer opviel, is hoe goed verzorgd veel wandelroutes in Finland zijn. We troffen een mooie grillhut en van de 600 meter aan wandelpad was maar liefst 300 meter voorzien van een plankenpad. Ook was er een droogtoilet, een informatiebord en duidelijke markering van de route.

Hepokongas waterval in Finland

Andere terugweg

En toen… moesten we natuurlijk weer een kleine anderhalf uur terug rijden. Omdat we een beetje variatie wel leuk vonden, kozen we een iets andere route: via Ristijärvi. Hieronder zie je het rondje dat we reden. Op de heenweg stopten we eerst nog even in Paltamo om wat broodjes te halen en te lunchen aan het water.

Ben je ook van plan om op vakantie te gaan naar Finland? Klik dan even door voor onze complete route inclusief alle accommodaties en uitstapjes. Om die reis te maken, boekten we deze familiereis Finland bij Voigt Travel.

Ken jij nog mooie watervallen in Finland?

Je ziet de waterval ook voorbijkomen in deze video over onze week in Vuokatti:

Om te bewaren op Pinterest: 

Hepokongas waterval in Finland

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel. Meer over samenwerkingen met bestemmingen en reisorganisaties lees je in mijn disclaimer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *