juminkeko in kuhhmo

Kuhmo in Finland: natuurcentrum Petola en cultuurcentrum Juminkeko

Op ongeveer een uurtje rijden van ons vakantiehuisje in Vuokatti ligt Kuhmo, een plaats die zijn naam ontleent aan een van de Finse kolonisten die hier in de 16e eeuw heen kwamen: Kauppi Kuhmalainen. Voor die tijd woonden hier alleen Sami. De Finnen gingen in Kuhmo teer produceren, die ze vervolgens per roeiboot in vaten naar Oulu vervoerden. Daarnaast leefden de mensen er van land- en bosbouw en was Kuhmo een belangrijk handelscentrum voor zowel de Russen als de Finnen. Voor ons waren natuurcentrum Petola en cultuurcentrum Juminkeko de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan Kuhmo.

Natuurcentrum Petola in Kuhmo Finland

Natuurcentrum Petola

We parkeerden de auto eerst bij Petola, een natuurcentrum met informatie over wolven, beren, veelvraten en lynxen. Je kunt hier een film bekijken over het leven van deze dieren in de zomer en in de winter. Daarnaast is er een expositieruimte, waar we onder andere te weten kwamen dat er behalve de gedomesticeerde rendieren van de Sami ook wilde bosrendieren bestaan. Die zijn wel een stuk zeldzamer, dus de kans dat je ze tegenkomt is klein.

Natuurcentrum Petola in Kuhmo Finland

Een andere reden om natuurcentrum Petola te bezoeken, is dat je hier informatie en wandelkaarten vindt voor verschillende natuurgebieden in de buurt. Wij namen hier een wandelroute mee voor onze wandeling in nationaal park Hiidenportti.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Cultuurcentrum Juminkeko

Na ons bezoekje aan natuurcentrum Petola parkeerden we bij Juminkeko, ook in Kuhmo. Dit is een informatiecentrum over de cultuur van Karelië. Op weg van Vuokatti naar Kuhmo hadden we al gezien dat de Tervan Tie (Teerroute) was overgegaan in de Via Karelia.

Cultuurcentrum Juminkeko in Kuhmo Finland

Echt centraal staat in Juminkeko de Kalevala, het nationale epos van Finland. Volgens een van de films die we in dit cultuurcentrum bekeken, zou Finland zonder Kalevala misschien niet eens bestaan hebben, of zou de voertaal in Finland Russisch of Zweeds zijn geweest.

De Kalevala is een verzameling volksverhalen die mondeling van generatie op generatie werden overgeleverd. Omdat er geen scholen waren, moest alle kennis die je nodig had om te leven in deze regio mondeling worden overgeleverd en onthouden. Die kennis werd ‘verpakt’ in (vaak gezongen) volksverhalen die makkelijk te onthouden waren. Kinderen kregen de verhalen (en dus ook de kennis) met de paplepel ingegoten in de vorm van slaapliedjes en verhaaltjes.

Zo’n 200 jaar geleden besloot Elias Lönnrot de verhalen al rondtrekkend te gaan verzamelen en te bundelen tot de Kalevala. Het is een heel ingewikkeld verhaal geworden, vol plotwendingen en personages. Het valt niet mee om het samen te vatten, maar deze video doet een grappige en volgens mij ook wel geslaagde poging

Kalevala-themapark

Het liefst hadden we in Kuhmo ook nog het Kalevala-themapark bezocht waarover ik had gelezen. Maar hoewel de borden nog wel langs de weg staan en de ingang met parkeerplaats er nog uitzien alsof ze zo weer in gebruik genomen kunnen worden, blijkt dit themapark sinds 2014 gesloten te zijn. De mevrouw in natuurcentrum Petola vertelde ons dat er nog wel een zomercafé is gevestigd en dat ze het erg jammer vindt dat het park is gesloten. Waarom het precies is gesloten en wat de toekomstplannen zijn, wist ze niet.

Onze complete rondreis door Finland

Wij bezochten Kuhmo tijdens onze rondreis door Finland. De complete route met alle accommodaties en uitstapjes die we maakten, vind je hier. Om deze rondreis Finland te kunnen maken, boekten wij de familiereis Finland van Voigt Travel (een pakketreis inclusief vlucht, huurauto, accommodaties en twee excursies).

We maakten deze familiereis Finland in samenwerking met Voigt Travel.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.