rendierslee in Fins Lapland

Een ritje met de rendierslee bij Kemi in Fins Lapland

Als je aan Lapland denkt, denk je waarschijnlijk ook aan rendieren. Ik in ieder geval wel! Een bezoek aan een rendierboerderij en een ritje met een rendierslee stonden dan ook meteen op de planning op mijn eerste dag in winters Fins Lapland. Vanuit Kemi reed ik in een kwartiertje naar Arkadia Reindeer Farm. Daar maakte ik kennis met de rendieren en mocht ik ze voeren. Vervolgens stapte ik in de rendierslee voor een prachtige rit door de sneeuw. Kijk je mee hoe het was?

Aankomst op Arkadia Reindeer Farm

Bij aankomst op Arkadia Reindeer Farm (bij Kemi in ‘Sea Lapland‘) krijg ik meteen helemaal dat echte Lapland-gevoel. Het is midden op de dag, maar toch doet het een beetje schemerig aan. Het is natuurlijk ook nog maar half januari, dus de dagen zijn nog kort. Bovendien is het bewolkt vandaag. Wat lantarens en andere kleine lampjes compenseren het gebrek aan daglicht en zorgen ervoor dat het er eigenlijk alleen maar mooier uitziet zo.

Arkadia Reindeer Farm in Fins Lapland

Arkadia Reindeer Farm is een gezamenlijke onderneming van verschillende families. De een heeft bijvoorbeeld rendieren, de ander husky’s en samen bieden ze een compleet weekprogramma aan. Handig als je in één keer meerdere activiteiten wilt boeken voor tijdens je vakantie in Fins Lapland. Als je in een hotel in Kemi verblijft (bijvoorbeeld de Seaside Glass Villas), kun je ook opgehaald worden voor de activiteiten. En het leuke aan de activiteiten in dit deel van Lapland is dat het nog niet zo toeristisch is (vergeleken met bijvoorbeeld Rovaniemi).

Kennismaken met de rendieren

Dan is het tijd om kennis te maken met de rendieren. Ze staan ons al af te wachten, sommige met hun snoet vol sneeuw. Tot nu toe had ik alleen nog maar rendieren in de zomer gezien, bijvoorbeeld in Salla.

rendieren zien in Fins Lapland

Onze gastvrouw vertelt ons iets meer over haar dieren. Haar jongste rendier is 6 maanden oud. Het kleintje is nogal schuw, maar dat geldt absoluut niet voor de grotere exemplaren. Als we willen, mogen we ze ook voeren.

rendieren zien in Kemi in Fins Lapland

Een rendier kan 5 minuten na de geboorte al op eigen benen staan. Na 3 dagen kan het al rennen. Pas in de puberteit krijgen hun geweien vertakkingen. Tot die leeftijd zien hun geweien eruit als een enkele ‘stok’. Elk jaar verliezen ze hun gewei, maar het groeit ook in dezelfde vorm weer terug. Allemaal erg interessant om te horen.

Op de rendierslee

Dan mogen we in de sleeën gaan zitten. Het is behoorlijk koud, dus op de zittingen liggen – hoe kan het ook anders – lekkere warme rendierhuiden. Die isoleren heel goed door alle lucht tussen de haren, maar ook in de haren. Die zijn namelijk hol. Verder dragen we onze warmste kleding en krijgen we ook nog een dikke deken over ons heen. Dan rijden we het bos in.

rendierslee in Fins Lapland

Een rit met een rendierslee is echt een relaxte activiteit. Ideaal dus als een sneeuwscooter of hondenslee je misschien iets te spannend is. Zoals je ziet, gaan de sleeën zo langzaam dat ze lopend bij te houden zijn. Onze gastvrouw liep gewoon rustig naast de rendierslee. Zo over de sneeuw glijden, met alleen het geluid van de knerpende sneeuw en het geklingel van de bel om de nek van het rendier dat mijn slee trok, was echt heel ontspannend. Het had van mij nog wel wat langer mogen duren!

rendierslee in Fins Lapland

Maar na een tijdje door het besneeuwde bos glijden, kwamen we aan bij het eindpunt: een grote Finse kota, waar binnen binnen een warm kampvuur brandde.

rendierslee in Fins Lapland

Lunch bij de rendieren

Het rijden met de rendierslee was al heerlijk geweest, maar binnen in de kota volgde nog meer verwennerij. In de behaaglijke warmte kregen we een heerlijke lunch voorgeschoteld:

  • Zelfgebakken brood met cranberry’s erin
  • Soep met aardappel, groente en rendiervlees
  • En bosbessengebak met vanillesaus als toetje

In de kota lag een enorm rendiergewei, dat we allemaal even mochten vasthouden om te voelen hoe zwaar zo’n gewei eigenlijk is. Enorm! Je moet er niet aan denken om dat gewicht dag en nacht mee te moeten zeulen op je hoofd.

Ook kregen we nog het interessante verhaal te horen achter de traditionele 4-puntige muts die sommige Sami-mannen dragen en die je ook vaak terugziet in souvenirs uit Fins Lapland. Zo’n hoed heeft een blauwe basis en is versierd met borduurwerk in vooral rood en geel. Voor insiders bevatten de gebruikte kleuren en patronen verwijzingen naar de afkomst van degene die hem draagt. Ook kun je er soms aan zien of de drager getrouwd is. De vier punten verwijzen naar de vier windrichtingen of hoeken van de aarde (waarvan de Sámi dachten dat hij vierkant was).

Toen was het weer tijd om te vertrekken. Maar voordat ik afscheid nam van de rendieren, kreeg ik nog mijn ‘rendierslee-rijbewijs’ – ook al had ik eigenlijk niets anders hoeven doen dan achterover leunen en genieten.

Ook met de rendierslee in Fins Lapland?

Een ritje maken met de rendierslee kan op veel plekken in Fins Lapland. In dit geval was ik in Lapland aan zee (‘Sea Lapland’), om precies te zijn in de stad Kemi. Hier vind je meer informatie over Arkadia Reindeer Farm.

Meer weten over dit deel van Fins Lapland? Bekijk ook de video die ik maakte over Sea Lapland.

Wij werden uitgenodigd om Fins Lapland te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Maarten
Maarten

Mijn naam is Maarten van Breederoode en sinds 2014 ga ik regelmatig op pad voor Stralend Schrijven. In 2017 kwamen we voor het eerst in Finland en ik kan wel zeggen dat dat land mijn hart gestolen heeft. Wat een schitterende natuur en wat een pure en hartelijke mensen wonen er. Gelukkig valt er nog heel wat van Finland te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.