muziekcentrum Helsinki

Leer Helsinki echt goed kennen met een gids van My Helsinki

Het weer zat niet helemaal mee aan het begin van onze stedentrip Helsinki. Bij aankomst op vrijdagmiddag was het 7 graden en stond er een frisse oostenwind. In de trein van het vliegveld naar Helsinki Centraal was het ons al opgevallen dat veel mensen rondliepen met mutsen, sjaals en wanten. Kleine kinderen hadden zelfs al skipakken aan. Eerst leek ons dat wat overdreven, maar na twee uur buiten lopen hadden we ook zelf onze mutsen maar tevoorschijn gehaald. Zaterdagochtend, toen we een afspraak hadden met onze My Helsinki Guide, was het al iets warmer: 12 graden. Het was grijs, maar droog. Hoewel het er op de foto’s misschien een beetje somber uitziet, hadden we een hele leuke ochtend dankzij deze wandeling met gids. Het was de perfecte basis om tijdens de rest van ons weekend Helsinki op voort te borduren.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Start bij het station

Lily, onze gids, wachtte ons op bij de statige ingang van station Helsinki Centraal. We gingen niet meteen lopen, want over het station valt meteen al van alles te vertellen. Het gebouw stamt uit 1919 (twee jaar nadat Finland onafhankelijk werd) en is ontworpen door Eliel Saarinen. Het is een mooi voorbeeld van de vele Art Nouveau-gebouwen in Helsinki. Of, zoals Lily uitlegt, eigenlijk Finse romantiek, een Noordse vorm van Art Nouveau of Jugendstil. Het station heeft een hoge toren die je makkelijk kunt gebruiken om je te oriënteren tijdens een wandeling langs de bezienswaardigheden in Helsinki.

Toen wij in Helsinki waren, werden in alle openbare binnenruimtes mondkapjes gedragen. Daar herinnerden de lantarendragers aan weerszijden van de ingang aan.

centraal station Helsinki

Leuk om te weten: vanaf dit treinstation kom je niet alleen heel makkelijk naar het vliegveld van Helsinki, in de Finse natuur of in Tampere (ook een leuke Finse stad!), maar ben je ook in ‘maar’ vier uur in Sint Petersburg.

Tegenover het station staat een groot gebouw met kantoren en winkels, dat vanwege de vorm van de overhangende gevel door de inwoners van Helsinki wel Makkaratalo oftewel het Worstgebouw wordt genoemd. Het is voor locals een populaire plek om af te spreken.

Rechts van het station staat Sokos Hotel Vaakuna, dat werd gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Spelen die hier in 1952 werden gehouden. Oorspronkelijk zou dat al in 1940 gebeuren, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog werden de Spelen uitgesteld. Het balkon is onder de inwoners van Helsinki een populair uitkijkpunt, bijvoorbeeld met oud en nieuw. In restaurant 10. Kerros (wat 10e Verdieping betekent) kun je dineren en proosten bij dit uitzicht. Het hotel-restaurant is een mooi voorbeeld van het functionalisme: vloeiende lijnen, veel hout en mooi licht.

Nieuw in Helsinki

Het fijne aan de rondleidingen met een My Helsinki Guide is dat ze helemaal op jouw behoefte kunnen worden afgestemd. Lily wist dat ik in 2017 al eens in Helsinki was geweest, en dat we vrijdagmiddag al over het Senaatsplein, het Marktplein en Esplanadi waren gelopen. Daarom nam ze ons mee naar andere plekken, en dan vooral die plekken die ingrijpend zijn veranderd sinds 2017.

Een voorbeeld daarvan is het plein vlak achter het Centraal Station met aan de ene kant de nieuwe Oodi-bibliotheek. Die was tijdens onze wandeling met gids nog gesloten, maar nu wisten we hem te vinden en we zouden hem later tijdens onze citytrip Helsinki zeker van binnen gaan bekijken.

moderne architectuur in Helsinki

Recht tegenover de Oodi-bibliotheek staat het Parlementsgebouw, te herkennen aan de zuilen aan de voorkant. Rechts daarvan staat het nieuwe muziekcentrum van Helsinki. Daarachter zie je Aalto’s Finlandia-hal, nog verderop het Finse Nationale Opera en helemaal in de verte de toren van het Olympisch Stadion van Helsinki.

muziekcentrum Helsinki

Dit was ook een mooie plek om ons te laten zien dat Helsinki een groene stad is. De natuur is hier eigenlijk altijd dichtbij, vertelt Lily. Kijk maar eens naar deze baai. Dit zou je toch niet verwachten vlak achter het Centraal Station?

wandeling met gids in helsinki

Ook nieuw in Helsinki is kunstmuseum Amos Rex (2018), achter het functionalistische Lasipalatsi uit 1936. Van buiten zie je alleen een soort periscoop-achtige heuvels, maar daaronder gaan inspirerende exposities schuil. Het gele gebouw aan de andere kant van de ‘periscopen’ diende vroeger als onderkomen voor Russische soldaten.

musea in Helsinki

Door de straten van Helsinki

Lily loodst ons via de bijzondere stiltekapel van Helsinki en het Helsinki Art Museum (dat gevestigd is in het tennispalatsi) terug naar het centrum.

musea in Helsinki

Terwijl we door de straten lopen, wijst ze steeds weer mooie voorbeelden van de Finse nationale romantiek aan.

jugenstil in Helsinki

En ze loodst ons door de straten van Design District Helsinki, waar heel veel leuke kleine winkels en cafés gevestigd zijn.

winkelen in Helsinki

Aangekomen bij de kust

Uiteindelijk komen we uit bij de groene strook aan de kust van Helsinki, waar alweer veel mooie panden staan.

kust van helsinki

Hier vertelt Lily ons dat voor de kust van Helsinki maar liefst 300 eilanden liggen. Later dit weekend zouden we nog een rondvaart maken tussen deze eilanden en forteiland Suomenlinna bezoeken.

Sommige eilanden, zoals het eiland dat je rechts op onderstaande foto ziet, zijn heel dichtbij. Dit is Unisaari, waar je een bezoek kunt brengen aan de sauna.

kust van helsinki

Naar aanleiding daarvan komt het gesprek over gewoontes van de Finnen. Zo heeft eigenlijk elke Fin wel een sauna ter beschikking en is het heel normaal om iemand uit te nodigen om samen van die sauna gebruik te maken – net zoals wij iemand uitnodigen om te komen eten.

Dat design niet alleen een hobby is voor een kleine groep mensen, maar een belangrijk en breed deel uitmaakt van de Finse cultuur, kan Lily bevestigen. Bijna iedereen heeft wel iets van Marimekko of Iittala in huis.

Onze verbazing over het feit dat de foodhal in de buurt van ons hotel op vrijdagavond rond 19.00 uur zo goed als leeg was, weet ze op te helderen door te vertellen dat veel Finnen tussen de middag warm eten. Hun avondmaaltijd gebruiken ze al vroeg. Wat we in ieder geval moeten proeven tijdens een vakantie in Finland? Karelische pasteitjes natuurlijk, bietensalade en – zeker in deze tijd van het jaar – salade met paddenstoelen. Als drankjes tipt ze piimä en Lonkero.

Intussen komt de designsauna Löyly in zicht. We zien kinderen in skipakken spelen in het park en nog enkele stoere mensen zwemmen in zee. Hier eindigt onze wandeling. Lily gaat naar huis, wij pakken zo tram 6 naar het Iittala Arabia Design Centre.

kust van helsinki

Een goede start met een My Helsinki Guide

Al met al vonden wij onze wandeling met een My Helsinki Guide een goede manier om je snel thuis te voelen in de stad. Hierna was het veel makkelijker om onze weg te vinden, omdat we herkenningspunten hadden en een beetje wisten hoe de verschillende stadsdelen ten opzichte van elkaar lagen. Ook konden we dankzij de aanwijzingen van Lily de verschillende bouwstijlen beter herkennen en hadden we wat tips op zak over wat lekker is om te eten en drinken in Helsinki. De verhalen over plaatselijke gewoontes zorgden ervoor dat we ons tijdelijk ‘thuis’ voelden in de stad. Een fijn gevoel!

Wij kregen deze wandeling met gids aangeboden om erover te schrijven op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.