rondvaart Helsinki

Maak een rondvaart in Helsinki en verken de archipel

De eilanden voor de kust van Helsinki zijn altijd al belangrijk geweest voor de stad. Het zijn er ongeveer 300 en heel lang geleden werden ze al gebruikt om bewoners door middel van vuren te waarschuwen als er Vikingen in aantocht waren. Met een beetje geluk konden ze zich dan op tijd verstoppen in het bos. In de Tweede Wereldoorlog werden er opnieuw vuren gestookt, deze keer om de Sovjet-bommenwerpers te verwarren die het op Helsinki gemunt hadden. Mede dankzij deze list trof maar zo’n 5% van de afgeworpen bommen hun doel. Tegenwoordig dienen de eilanden voor de kust van Helsinki vooral ter ontspanning. Voor een eerste kennismaking stap je gewoon op de rondvaartboot van Stromma, die vertrekt vanaf Kauppatori. In anderhalf uur kom je tijdens deze rondvaart in Helsinki de volgende bezienswaardigheden tegen.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Tickets en route voor de rondvaart in Helsinki

Het loket waar de kaartjes voor de rondvaart verkocht worden, vind je op Kauppatori (Marktplein). Er zijn meerdere rondvaarten. Wij gingen met die van Stromma, waar Helsinki Sightseeing op staat (de gele). Deze rondvaart wordt de ‘Beautiful Canal Route‘ genoemd.

rondvaart Helsinki

Een plattegrond bij het vertrekpunt geeft je alvast een idee van wat je gaat zien.

rondvaart Helsinki

Suomenlinna

Het eerste eiland waar de rondvaart naartoe gaat, is forteiland Suomenlinna. Of eigenlijk de forteilanden, want het fort (dat door de Zweden is gebouwd) lag verspreid over meerdere eilanden. Wie met zijn schip tussen die eilanden terechtkwam, zat als een rat in de val. Het fort leek onneembaar, maar toen het water een keer dichtvroor, werd het toch ingenomen door de vijand, die er toen gewoon naartoe kon lopen.

rondvaart Helsinki
Op weg naar Suomenlinna

De toren die je boven Suomenlinna ziet uittorenen, is de kerk die ook dienst doet als vuurtoren. Het lichtsignaal dat de vuurtoren uitzendt, is in het Morsealfabet de H van Helsinki.

Militaire basis Santahamina

Voorbij Suomenlinna ligt Santahamina. Van de 300 eilanden voor de kust van Helsinki is dit zo’n beetje het enige eiland waar je niet mag komen. Het is namelijk een militaire basis, waar militairen worden opgeleid en oefeningen houden.

Villinki en Vartiosaari

Met Santahamina aan de rechterkant komt aan de linkerkant de eilandengroep Laajasalo (Zweeds: Degerö) in beeld. Aan de rechterkant vaar je eerst langs het eiland Villinki en daarna langs het eiland Vartiosaari.

Vartiosaari is maar één vierkante kilometer groot en schijnt een waar paradijsje te zijn. Zelfs bij elanden is het populair: eens in de zoveel tijd zwemt er eentje naar het eiland toe. Vartiosaari is de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Als je wilt, kun je er even helemaal back to basics gaan in een van de houten vakantiehuizen zonder elektriciteit en stromend water. Het echte Finse eilandleven!

rondvaart Helsinki

Natuurliefhebbers zullen het zeker naar hun zin hebben op Vartiosaari. Er leven bijvoorbeeld vleermuizen en er staan dennenbomen die meer dan 150 jaar oud zijn. Ook is er een natuurpad aangelegd dat helemaal in het teken staat van het idee dat een verblijf in de natuur goed is voor je gezondheid (net zoals we al zagen in Haltia).

rondvaart Helsinki

Degerö-kanaal

Aan de noordkant van Laajasalo/Degerö gaat de rondvaartboot door een smal kanaal. Dit kanaal is gegraven aan het einde van de 19e eeuw, toen de eilandbewoners een makkelijkere route naar de stad wilden, omdat die zich in rap tempo aan het ontwikkelen was.

rondvaart Helsinki

Kulosaari

Nu doemt Kulosaari aan de rechterkant op. Kulosaari (Brändö in het Zweeds) is een mooi eiland om te bezoeken als je van Jugendstil-architectuur houdt. Er staan mooie 20e-eeuwse villa’s, die tegenwoordig deels gebruikt worden als ambassades en bedrijfspanden. Ze maakten deel uit van het in 1907 gestichte Brändö Villastad.

Meer over Kulosaari lees je hier op de website van My Helsinki.

Korkeasaari

Het volgende eiland langs de route heeft wel een hele bijzondere functie: het is de dierentuin van Helsinki. Er leven meer dan 150 diersoorten uit alle delen van de wereld, maar ook bijna 1000 plantensoorten. Het is een van de oudste dierentuinen ter wereld: hij bestaat al sinds 1889. Tegenwoordig is natuurbehoud een belangrijke bezigheid van de Helsinki Zoo.

rondvaart Helsinki

Terug op Kauppatori

Op het laatste stuk van deze rondvaart in Helsinki vaar je nog langs Katajanokka en de veerboten naar Stockholm en Tallinn. Dan komt het Marktplein (Kauppatori) alweer steeds dichterbij. Een mooie afsluiter, want ik vind dat dit plein er vanaf het water het allermooiste uitziet.

rondvaart Helsinki

Wij vonden het heerlijk om anderhalf uur op het water te zijn en de pittoreske eilanden met rode huisjes en bootjes in alle rust te kunnen bekijken. Zoals je ziet hadden we dan ook schitterend weer. Maar bij slecht weer kun je ook binnen zitten op de rondvaartboot. Er is ook catering aan boord.

Overweeg een Helsinki Card

Als je van plan bent om deze rondvaart naar de eilanden te gaan maken, is het zeker verstandig om te kijken of een Helsinki Card voor jou aantrekkelijk is. De rondvaart zit namelijk bij de kaart inbegrepen – net als het gebruik van openbaar vervoer en toegang tot veel musea. Wij vonden de kaart erg makkelijk en – als je veel wilt gaan bekijken in Helsinki – zeker ook voordelig.

Wij mochten de Helsinki Card uitproberen voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.