openbaar vervoer in Helsinki

Helsinki verkennen met het openbaar vervoer: simpel en snel

Helsinki verkennen met het openbaar vervoer bleek uitstekend te doen. Van de trein tussen het vliegveld en het centrum tot de verbinding tussen het centraal station en nationaal park Nuuksio – het liep allemaal heel soepel. In deze blogpost zet ik wat handige informatie over het openbaar vervoer in Helsinki op een rijtje, mocht je zelf ook van plan zijn om de Finse hoofdstad en omgeving te gaan verkennen met tram, bus, metro en trein.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Openbaar vervoer van het vliegveld van Helsinki naar het centrum

Het begon al direct nadat we waren geland op het vliegveld van Helsinki (Vantaa). De weg naar het treinstation stond heel duidelijk aangegeven, ook al was de luchthaven een beetje een rommeltje omdat er een verbouwing gaande was. Tussen Terminal 1 en Terminal 2 vonden we een lange roltrap naar beneden en zo kwamen we uit op het treinstation.

We wisten al dat we trein I of P naar Helsinki Centraal moesten hebben. Daarvoor wilden we een los kaartje kopen dat geldig was voor zones A (centrum), B en C (het vliegveld). Maar de kaartautomaat maakte het ons nog veel makkelijker, want we hoefden (na het kiezen voor de Engelse taal) alleen maar op de knop Helsinki Centre te klikken.

Een kaartje was dus zo geregeld en de trein vertrok al snel. De rit naar het centrum van Helsinki duurde ongeveer een half uur. In de trein stonden alle stops duidelijk aangegeven op een scherm. Omroepberichten worden in de treinen die van en naar het vliegveld gedaan in het Fins, Zweeds en Engels. Ook wordt er duidelijk omgeroepen wanneer je op het laatste station van een bepaalde zone bent aangekomen.

En zo stonden we al heel gauw nadat we waren geland midden in hartje Helsinki!

centraal station Helsinki

Openbaar vervoer binnen Helsinki

Voor vervoer binnen Helsinki vind ik persoonlijk de tram echt ideaal. Helsinki heeft ook een metro, maar tijdens een ritje met de tram zie je tenminste nog iets van de stad. Je kunt dan je dan ook makkelijk steeds beter oriënteren en zo kan Helsinki al heel snel vertrouwd gaan aanvoelen.

openbaar vervoer in Helsinki

Een tram waarvan wij tijdens ons verblijf veel gebruikmaakten, was tram 7. Die stopte namelijk voor de deur van ons hotel en reed dan via Kamppi naar het Centraal Station.

Een andere tram die goed van pas kwam, was tram 6. Deze namen we helemaal vanaf de kust naar Arabiastrand voor een wandeling en een bezoek aan het Iittala Arabia Design Centre. Zowel op de heen- als op de terugweg stapten we uit bij de Hakaniemi-markthal – op de heenweg voor de lunch en op de terugweg voor een kop koffie en zo’n lekker Fins kaneelbroodje.

Tram 2 is ook een hele handige tram voor toeristen, want deze rijdt langs veel bekende plekken zoals het Marktplein, het Senaatsplein, winkelstraat Aleksanterinkatu, het Centraal Station en dan langs Töölönlahti (hoewel niet direct langs het water).

Maar let op: tramroutes (en andere lijnen van het openbaar vervoer) kunnen in de loop van de tijd wel eens wijzigen. Daarom raad ik je aan om voor jouw bezoek naar deze website te gaan voor de meest actuele informatie, route-adviezen, plattegronden etc.

De ferry naar Suomenlinna of Korkasaari

Ook onderdeel van het openbaar vervoer van Helsinki is de veerboot naar forteiland Suomenlinna. Deze vertrekt van Kauppatori (het Marktplein), net als de pont naar de dierentuin van Helsinki, die ook op een eiland is gevestigd (Korkasaari). De veerboot naar de dierentuin vaart alleen in de zomer, die naar Suomenlinna het hele jaar door.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Met de trein de natuur in

Behalve van en naar het vliegveld gebruikten we de trein ook om vanuit Helsinki de Finse natuur in de te trekken. We gingen namelijk een dagje naar nationaal park Nuuksio. Daarvoor namen we trein L naar station Espoo, en vervolgens nog een bus. Hier lees je alles over onze dag in nationaal park Nuuksio en hoe we daar met een gids paddenstoelen gingen plukken.

Ook deze reis ging weer heel soepel: alles reed keurig op tijd en de haltes werden duidelijk aangegeven. Alleen in de bus hebben we Google Maps er even bij moeten pakken om bij te houden waar we precies waren, want de chauffeur had er nogal de vaart in.

openbaar vervoer in Helsinki

Kaarten voor het openbaar vervoer in Helsinki

Om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Helsinki heb je natuurlijk een kaartje nodig. Hierbij moet je op een paar dingen letten:

  • Voor welke zone(s) heb je een ticket nodig? Helsinki is verdeeld in de zones A, B en C. Voor het vliegveld en nationaal park Nuuksio hadden wij zones B en C nodig, voor alle andere bezienswaardigheden in Helsinki die we bekeken alleen zone A.
  • Hoe lang moet het kaartje geldig zijn? Een los kaartje is 1,5 uur geldig, daarnaast zijn er dagkaarten en kaarten voor meerdere dagen.

Zelf hadden wij een Helsinki Card, waar behalve toegang tot allerlei musea en attracties ook openbaar vervoer bij zit. Dit is ons heel goed bevallen, want je kunt dan gewoon onbeperkt in- en uitstappen zonder elke keer te hoeven nadenken of je wel een geldig vervoersbewijs hebt. Let wel op: de Helsinki Card is er in twee varianten: alleen voor zone A en B (City) en voor de zones A, B en C (Region). Wij hadden die voor alle zones. Het prijsverschil met de Helsinki Card voor alleen zone A en B was vrij klein en het gemak dat we ervan hadden was het dubbel en dwars waard. De Helsinki Card is er voor 1, 2 of 3 dagen.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.