domkerk in Helsinki

Stedentrip Helsinki: 4 wandelingen langs heel veel bezienswaardigheden

Wat was het heerlijk om terug te zijn in Helsinki! Toen ik in 2017 terugkwam van een tripje naar de Finse hoofdstad voor mijn werk, zei ik meteen tegen mijn man dat ik dacht dat hij het ook een geweldige stad zou vinden. We moesten er echt eens samen naartoe! Nu was het zover, ter gelegenheid van onze 12,5-jarige trouwdag. En wat hadden we het fijn! De wandelroutes langs bezienswaardigheden in Helsinki die ik tijdens mijn eerste stedentrip had afgelegd, zaten gelukkig nog aardig in mijn hoofd. En we maakten kennis met wat nieuwe aanwinsten, mede dankzij een wandeling met een My Helsinki Guide. Ons hotel (Clarion) stond vlak bij het hotel waar ik de vorige keer had verbleven en opnieuw konden we zo het centrum in lopen, of voor de deur op de tram stappen om aan een van de vier wandelingen te beginnen. Hier zijn heel veel bezienswaardigheden in Helsinki in vier wandelingen door de stad.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

1. Bezienswaardigheden in het centrum van Helsinki

Het startpunt van deze wandeling, de Hietalahti-markt, lag tijdens beide trips vlak bij mijn hotel. Binnen vind je klassieke houten stalletjes met daarin alles van de lekkerste soep tot kaneelbroodjes – ja, de Finnen houden ook wel van een fika op z’n tijd! Hier zou ik nog regelmatig terugkomen om even bij te tanken tijdens of na het verkennen van de stad.

Stedentrip Helsinki


Vanaf deze markthal loop je over Bulevardi recht op het centrum af. Onderweg kom je onder andere een mooie kerk tegen met een oud kerkhof dat nu een park is.

Ook kom je langs bakkerij Ekberg – een begrip in Helsinki. Er worden nog recepten gebruikt uit de tijd van de Russische tsaren.

Stedentrip Helsinki

Eventueel kun je even een zijstraat in slaan, want in Fredrikskatu zijn veel leuke winkeltjes te vinden. Als je dan uiteindelijk Bulevardi uit loopt, kom je op Esplanadi: een brede straat met in het midden een langgerekt park en langs de randen statige gebouwen. Aan de kant waar je aankomt, staat het Zweedse Theater van Helsinki – ik hou van deze bouwstijl.

Stedentrip Helsinki

Let ook op het sierlijke theehuis dat op Esplanadi staat. De naam, Kappeli, is afkomstig van een herder die hier vroeger een hutje had, waar hij warm bleef en zijn melk verkocht. Esplanadi was toen een weide aan de rand van de stad.

esplanadi park helsinki

Aan Esplanadi vind je het toeristische informatiepunt van Helsinki. In de zijstraat Kluuvikatu moet je echt even binnenstappen bij Fazer. Daar vind je de lekkerste chocola van Finland. Ik proefde toen ik er alleen was op aanraden van een local de chocoladetaart met een vleugje rode peper en deze keer vierden we er onze trouwdag met zo’n waanzinnig legger chocoladegebakje.

Stedentrip Helsinki

Als je daarvan nog niet vol zit, kun je aan het uiteinde van Esplanadi (aan marktplein Kauppatori) de Oude Markthal binnen stappen. Ook hier weer klassieke houten stalletjes met allerlei lekkers. Zo hebben ze bij Story koffiebroodjes met vanille en drop. Koffie en thee mag je zo vaak bijschenken als je wilt, net als water. Dat is op veel plekken in Helsinki zo. Als je een plekje bij het raam hebt, kijk je uit over zee en de archipel.

Stedentrip Helsinki

Hier vertrekken ook de boten naar eilandfort Suomenlinna (zie wandeling 4) en je ziet er de boten van de snelle verbindingen met Stockholm en Tallinn. Kijk als je weer buiten staat nog even rustig om je heen, want aan Kauppatori staan prachtige gebouwen.

Als je vanaf Esplanadi nog even rechtuit loopt, kom je in Katajanokka. Daar kun je de Russisch-Orthodoxe Uspenski-kathedraal niet missen. Het is de grootste Russisch-Orthodoxe kerk in West-Europa. De uivormige koepels stellen eigenlijk vlammen voor, die Jezus en de 12 apostelen vertegenwoordigen.

Russisch-Orthodoxe kerk Helsinki

Ook vind je in Katajanokka veel mooie Jugendstilgebouwen, en het reuzenrad van Helsinki: het SkyWheel.

Loop dan terug richting Kauppatori. Achter die gebouwen aan dit marktplein zie je de koepel van de Domkerk (Tuomiokirkko) al. Als je een van de straatjes in die richting in loopt, sta je al gauw op het Senaatsplein (Senaatintori). Behalve de Domkerk staan hier nog meer indrukwekkende gebouwen. In het midden staat een standbeeld van Tsaar Alexander II.

domkerk in Helsinki

Aan het Senaatsplein staat ook het Stadsmuseum van Helsinki, dat onder andere het oudste stenen huis van Helsinki omvat. Het museum is gratis toegankelijk en geeft een beeld van de geschiedenis van Helsinki op een manier die voor jong en oud leuk is.

Stedentrip Helsinki
Gezellig museum, dat stadsmuseum van Helsinki!

Loop zeker even de straat links achter de Domkerk in voor een bezoekje aan universiteitsbibliotheek Kaisa Talo. Wat een mooi gebouw!

kaisa talo helsinki

Loop dan terug naar het Senaatsplein (bij de Domkerk dus) en loop winkelstraat Aleksanterinkatu in. In dit winkelgebied kom je natuurlijk een winkel van het beroemde Finse merk Marimekko tegen, maar ook het grootste warenhuis van de Noordse landen: Stockmann. De Finnen zeggen zelfs: “Als Stockmann het niet heeft, heb je het niet nodig.”

Stedentrip Helsinki

Zelf vond ik de academische boekhandel Akateeminen Kirjakauppa erg mooi. Die is ontworpen door de beroemde Finse architect en designer Alvar Aalto. Handig: er is een ondergrondse doorgang tussen de academische boekhandel en Stockmann.

Stedentrip Helsinki

Neem tenslotte nog even een kijkje bij het Centraal Station van Helsinki met zijn groene klokkentoren. Leuk om te weten dat je hier op de trein naar Moskou en Sint-Petersburg kunt stappen, maar ook de 1000 kilometer lange reis naar Rovaniemi schijnt een hele ervaring te zijn.

centraal station Helsinki

Schuin tegenover het station staat kunstmusem Ateneum en in de winter kun je hier schaatsen op het plein. Tijd over? Aan de achterkant van het Centraal Station ligt een botanische tuin.

2. Bezienswaardigheden ten zuiden van het centrum van Helsinki

Ook dit stadsdeel was goed lopend bereikbaar vanuit ons hotel. Dit deel van de stad is groot geworden door de scheepsbouw en toen ik de kade volgde, kwam ik dan ook eerst langs een heleboel hijskranen. Maar uiteindelijk werd het minder industrieel. Hier staat ook de designsauna Löyli en dit schattige rode huisje aan de Finse golf.

kust van helsinki


Lopend langs het water had ik aan mijn rechterhand de zee en de archipel. Aan de linkerkant zag ik de ambassadewijk, waar veel Jugendstilvilla’s staan.

kust van helsinki

Hier is ook een jachthaven en kun je al enkele van de eilandjes voor de kust van Helsinki zien liggen. (Voor meer eilandleven kun je een rondvaart tussen de eilanden maken.)

kust van helsinki

In dit stadsdeel vind je, als je weer van het water af en richting het centrum loopt, ook twee interessante musea. Eerst kom je bij het Architectuurmuseum. Op de permanente tentoonstelling wordt de veelzijdigheid aan architectuur in Helsinki van 1900-1970 uitgelicht, ingedeeld per decennium.

aechitectuurmuseum helsinki

Vlak bij het Architectuurmuseum, tegenover een opvallende kerk met twee spitse torens, staat het Designmuseum. Dit museum heeft ook een fijn museumcafé en een museumwinkel om hebberig van te worden.

designmuseum helsinki

De musea staan in Design District Helsinki, waar je ook veel leuke winkeltjes met mode en interieurdesign aantreft.

winkelen in Helsinki

3. Bezienswaardigheden ten noorden van centrum van Helsinki

Veel van de bezienswaardigheden ten noorden van het centrum van Helsinki zijn gevestigd rondom een belangrijke verkeersader: Mannerheimintie en langs de baai Töölönlahti. Deze wandeling startte ik bij de wintertuin van Helsinki.

Je bent hier in de buurt van het Olympisch stadion (inclusief uitkijktoren) en het monument voor de componist Sibelius. Hij componeerde het muziekstuk Finlandia, dat erg belangrijk voor de Finnen is geweest bij het uiten van hun eigen identiteit: “Zweden zijn we niet, Russen willen we niet zijn, dus laat ons Finnen zijn!” Anders dan wat veel mensen denken, is de vorm van het monument niet gebaseerd op een orgel, maar op boomstammen in een bos. De natuur was namelijk een grote bron van inspiratie voor Sibelius.

Sibelius-monument Helsinki

Als je wel een kopje koffie kunt gebruiken, is het nabijgelegen Café Regatta een aanrader.

cafe Regatta Helsinki

Na een heerlijke kop warme chocolademelk met een stukje Finse bosbessentaart erbij liepen we terug naar het water van Töölönlahti, naar de Finse Nationale Opera om precies te zijn.

opera Helsinki

Aan de overkant zag ik de grote, houten villa’s in het Linnunlaulu-park en pretpark Linnanmäki.

parken in Helsinki

Na een tijdje wandelen kwamen we uit bij de Finlandia-hal, die is ontworpen door Alvar Aalto.

Finlandia Hal Helsinki

Rondom deze plek zijn verschillende musea en andere bezienswaardigheden gevestigd, zoals het Nationaal Museum met oude kleding, meubels en gebruiksvoorwerpen. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is ook de moeite waard en er is een fijn museumcafé.

Stedentrip Helsinki
Zoals wel vaker in Helsinki viel ik nog het meeste voor het gebouw

Niet ver van hier staat de Tempelliaukio Kirkko (rotskerk), die is ontworpen door de broers Timo and Tuomo Suomalainen. In plaats van rotsen op te blazen zodat er een kerk kon worden neergezet, kozen zij ervoor de kerk in de rots te bouwen, met bovenop een koperen dak.

rotskerk helsinki

De kunsthal (Taidehalli) en het Natuurhistorisch Museum van Helsinki zitten ook in de buurt van het Nationaal Museum, maar waren helaas gesloten toen ik er voor de deur stond. Verder zit hier nog het Taidemuseo/Helsinki Art Museum HAM, dat gevestigd is in een voormalige tennishal.

musea in Helsinki

Een echte aanrader wat mij betreft is het museum voor moderne kunst Kiasma.

Stedentrip Helsinki
En ook in Kiasma… Dat gebouw!

Ik eindigde deze wandeling in de Kamppi-stiltekapel. Ook al zo’n bijzondere plek: het lijkt wel alsof je in een soort houten cocon zit, een beschut plekje op een drukke plek in de stad.

Helsinki stedentrip

Andere bezienswaardigheden ten noorden van het centrum van Helsinki die niet in deze wandeling zijn opgenomen, omdat ze in een ander deel van de stad liggen, zijn de Hakaniemi-markthal en het Iittala & Arabia Design Centre. Je vindt ze wel terug op de kaart hierboven.

iittala arabia design centre

4. Wandeling over eilandfort Suomenlinna

Voor de vierde wandeling pak je eerst op Kauppatori de veerboot naar Suomenlinna, een van de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Helsinki. De boot naar Suomenlinna maakt gewoon deel uit van het openbaar vervoer, dus als je een dagkaart hebt of een Helsinki Card, mag je daarmee ook gewoon de boot pakken. Deze boot gaat in de zomer 3-4 keer per uur en de rest van het jaar 1 keer per uur. De overtocht duurt ongeveer een kwartier en vanaf de boot heb je een mooi uitzicht op Helsinki (bij vertrek) en Suomenlinna (bij aankomst).

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Op Suomenlinna wonen ongeveer 800-1000 mensen, die er ook een eigen school, bibliotheek, supermarkt, kerk etc. hebben. Vandaar dus ook dat de boot het hele jaar door vaart. Er is zelfs een tunnel aangelegd tussen het vasteland van Helsinki en het eiland Suomenlinna, maar die is alleen voor leidingen en servicevoertuigen in noodgevallen. Als ik het me goed herinner, is deze tunnel te zien in de Finse serie Tellus (ze fietsen er dan stiekem doorheen).

Daarnaast is Suomenlinna een belangrijke historische bezienswaardigheid. Vanaf 1748, toen Finland deel uitmaakte van Zweden, werd hier een zeefort gebouwd om Zweden te beschermen tegen Rusland. Het kreeg de Zweedse naam Sveaborg. Helaas mocht het niet baten: in 1808 namen de Russen het fort in. Een jaar later ging heel Finland deel uitmaken van Rusland en dat zou meer dan 100 jaar zo blijven. In 1918 werd het fort van onafhankelijk Finland en kreeg het de Finse naam Suomenlinna.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Op het eiland bevinden zich 6 musea (onder andere over de geschiedenis van het fort en over speelgoed), winkels en galerieën en verschillende cafés en restaurants.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Er is een wandelroute aangelegd vanaf de plek waar de veerboot aankomt langs de belangrijkste bezienswaardigheden: als je de blauwe bordjes volgt, kom je er vanzelf.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Voor de onderzeeër en het speelgoedmuseum moet je een beetje van de route afwijken, maar ook daarnaar verwijzen bordjes.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Tijd voor jouw stedentrip Helsinki?

Je ziet het, we keken onze ogen uit in Helsinki. Ik werd de tweede keer alleen nog maar gekker op de Finse hoofdstad en ik hoop dat ik je dat met mijn verslag van deze vier wandelingen een beetje heb kunnen meegeven. Hopelijk heb je er iets aan als je zelf naar Helsinki gaat. Doen hoor!

Nog een paar laatste praktische tips:

Vliegen naar en overnachten in Helsinki

Hier vergelijk je makkelijk vluchten naar Helsinki. Ik sliep de eerste keer in het Radisson Blu Seaside Hotel Helsinki en de tweede keer in het Clarion Hotel. Beide hotels zijn mooi en liggen op loopafstand of een paar tramhaltes van het centrum.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Ik schafte zelf een Helsinki Card aan voor mijn bezoek aan Helsinki. Die kun je hier van tevoren online regelen. Hiermee mocht ik gebruikmaken van het openbaar vervoer, mee met een bustour, kreeg ik toegang tot veel musea en golden er allerlei kortingen. (Kijk voor aankoop even goed wat op dit moment wel en niet inbegrepen is).

Wil je je stedentrip Helsinki wel een beetje betaalbaar houden? Lees dan ook deze blogpost met dingen die je gratis kunt doen in Helsinki. Enkele van deze uitkijkpunten in Helsinki zijn ook gratis te bezoeken.

Powered by GetYourGuide

Uitstapjes vanuit Helsinki

Zelf kwam ik er helaas deze keer niet aan toe, maar je kunt ook prachtige uitstapjes maken vanuit Helsinki:

Voor een korte eerste indruk maakte ik ook nog deze video van Helsinki. (Als je reisvideo’s uit Finland leuk vindt, kun je je ook abonneren.)

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Helsinki lijkt me een leuke en interessante stad. Je hoort er regelmatig positieve (reis)verhalen over en nu ik over jouw bezoek aan Helsinki heb gelezen krijg ik steeds meer zin om deze stad te bezoeken.

    Aha, Fazer. Die naam komt mij bekend voor. Wanneer wij met de veerboot de oversteek naar Noorwegen maken, kopen wij in de winkel aan boord altijd chocola van Fazer. Die is zo ontzettend lekker 🙂

    De rotskerk is mooi en bijzonder om te zien en ook de boekhandel lijkt mij een bezoek waard. Maar dat laatste komt natuurlijk doordat ik me met boeken bezighoud. Een paradijsje voor boekenliefhebbers, denk ik.

    Ja, Helsinki lijkt me echt een mooie stad om op verkenning uit te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.