Stedentrip Helsinki: 4 wandelingen langs heel veel bezienswaardigheden

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Tijdens mijn stedentrip Helsinki wandelde ik heel wat af. Er waren ook zo veel bezienswaardigheden die ik niet wilde missen! Gelukkig was mijn hotel gunstig geleden: ik liep zo het centrum in, of ik stapte bijna voor de deur op de tram voor de verder weg gelegen stadsdelen. Heb je ook een citytrip Helsinki op de planning staan? Met deze 4 wandelingen zie je heel veel van de Finse hoofdstad.

1. Bezienswaardigheden in het centrum van Helsinki

Het startpunt van deze wandeling, de Hietalahti-markt, lag vlak achter mijn hotel. Binnen vind je klassieke houten stalletjes met daarin alles van de lekkerste soep tot kaneelbroodjes – ja, de Finnen houden ook wel van een fika op z’n tijd! Hier zou ik tijdens mijn stedentrip Helsinki nog regelmatig terugkomen om even bij te tanken tijdens of na het verkennen van de stad.

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Finland? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Stedentrip Helsinki


Vanaf deze markthal loop je over Bulevardi recht op het centrum af. Onderweg kom je onder andere deze mooie kerk tegen.

Stedentrip Helsinki

Ook kom je langs bakkerij Ekberg – een begrip in Helsinki. Er worden nog recepten gebruikt uit de tijd van de Russische tsaren.

Stedentrip Helsinki

Eventueel kun je even een zijstraat in slaan, want in Fredrikskatu zijn veel leuke winkeltjes te vinden. Als je dan uiteindelijk Bulevardi uit loopt, kom je op Esplanadi: een brede straat met in het midden een langgerekt park en langs de randen statige gebouwen. Aan de kant waar je aankomt, staat het Zweedse Theater van Helsinki – ik hou van deze bouwstijl.

Stedentrip Helsinki

Let ook op het sierlijke theehuis dat op Esplanadi staat. De naam, Kappeli, is afkomstig van een herder die hier vroeger een hutje had, waar hij warm bleef en zijn melk verkocht. Esplanadi was toen niets meer dan een weide aan de rand van de stad.

Stedentrip Helsinki

Aan Esplanadi vind je het toeristische informatiepunt van Helsinki. In de zijstraat Kluuvikatu moet je echt even binnenstappen bij Fazer. Daar vind je de lekkerste chocola van Finland. Ik proefde op aanraden van een local de chocoladetaart met een vleugje rode peper.

Stedentrip Helsinki

Als je daarvan nog niet vol zit, kun je aan het uiteinde van Esplanadi (aan marktplein Kauppatori) de Oude Markthal binnen stappen. Ook hier weer klassieke houten stalletjes met allerlei lekkers. Zo hebben ze bij Story koffiebroodjes met vanille en drop. Koffie en thee mag je zo vaak bijschenken als je wilt, net als water. Dat is op veel plekken in Helsinki zo. Als je een plekje bij het raam hebt, kijk je uit over zee en de archipel.

Stedentrip Helsinki

Hier vertrekken ook de boten naar eilandfort Suomenlinna (zie wandeling 4) en je ziet er de boten van de snelle verbindingen met Stockholm en Tallinn. Kijk als je weer buiten staat nog even rustig om je heen, want aan Kauppatori staan prachtige gebouwen.

Stedentrip Helsinki

Als je vanaf Esplanadi nog even rechtuit loopt, kom je in Katajanokka. Daar kun je de Russisch-Orthodoxe Uspenski-kathedraal niet missen. Het is de grootste Russisch-Orthodoxe kerk in West-Europa. De uivormige koepels stellen eigenlijk vlammen voor, die Jezus en de 12 apostelen vertegenwoordigen.

Stedentrip Helsinki

Ook vind je in Katajanokka veel mooie Jugendstilgebouwen, en het reuzenrad van Helsinki: het SkyWheel.

Helsinki SkyWheel
Uitzicht vanuit het Helsinki SkyWheel

Loop dan terug richting Kauppatori. Achter die gebouwen aan dit marktplein zie je de koepel van de Domkerk (Tuomiokirkko) al. Als je een van de straatjes in die richting in loopt, sta je al gauw op het Senaatsplein (Senaatintori). Behalve de Domkerk staan hier nog meer indrukwekkende gebouwen. In het midden staat een standbeeld van Tsaar Alexander II.

Stedentrip Helsinki

Aan het Senaatsplein staat ook het Stadsmuseum van Helsinki, dat onder andere het oudste stenen huis van Helsinki omvat. Het museum is gratis toegankelijk en geeft een beeld van de geschiedenis van Helsinki op een manier die voor jong en oud leuk is.

Stedentrip Helsinki
Gezellig museum, dat stadsmuseum van Helsinki!

Vanaf het Senaatsplein loop je zo winkelstraat Aleksanterinkatu in. In dit winkelgebied kom je natuurlijk een winkel van het beroemde Finse merk Marimekko tegen, maar ook het grootste warenhuis van de Noordse landen: Stockmann. De Finnen zeggen zelfs: “Als Stockmann het niet heeft, heb je het niet nodig.”

Stedentrip Helsinki

Zelf vond ik de academische boekhandel Akateeminen Kirjakauppa erg mooi. Die is ontworpen door de beroemde Finse architect en designer Alvar Aalto.

Stedentrip Helsinki

Neem tenslotte nog even een kijkje bij het Centraal Station van Helsinki met zijn groene klokkentoren. Leuk om te weten dat je hier op de trein naar Moskou en Sint-Petersburg kunt stappen, maar ook de 1000 kilometer lange reis naar Rovaniemi schijnt een hele ervaring te zijn.
Schuin tegenover het station staat kunstmusem Ateneum en in de winter kun je hier schaatsen op het plein. Tijd over? Aan de achterkant van het Centraal Station ligt een botanische tuin.

Liever fietsen dan alles lopen? Bekijk dan deze fietstour langs bezienswaardigheden in Helsinki. En hier vind je nog veel meer activiteiten in en excursies vanuit Helsinki.

2. Bezienswaardigheden ten zuiden van het centrum van Helsinki

Ook dit stadsdeel was goed lopend bereikbaar vanuit mijn hotel. Dit deel van de stad is groot geworden door de scheepsbouw en toen ik de kade volgde, kwam ik dan ook eerst langs een heleboel hijskranen. Maar uiteindelijk werd het minder industrieel en keek ik uit over de bevroren randen van de zee.

Bezienswaardigheden Helsinki

Hier staat ook de designsauna Löyli,

Bezienswaardigheden Helsinki


Het was pas een uur of vier, maar het werd al snel donker. Lopend langs het water had ik aan mijn rechterhand de zee en de archipel. Aan de linkerkant zag ik de ambassadewijk, waar veel Jugendstilvilla’s staan.

Bezienswaardigheden Helsinki

Uiteindelijk kwam ik uit bij Kaivopuisto (Fonteinpark), waar kinderen aan het ijshockeyen waren. Erg leuk om te zien! Het was inmiddels helemaal donker geworden, maar er waren nog enkele musea in dit stadsdeel open. Ik liep de stad weer in en begon bij het Architectuurmuseum, waar op de eerste verdieping een tijdelijke tentoonstelling te zien was over de jaren 60.

Bezienswaardigheden Helsinki

Volgens een bordje zou die nog leuker zijn zonder schoenen, dus ik trok een paar van de sloffen aan die voor me klaar stonden.

Op de tweede verdieping was een permanente tentoonstelling over architectuur in Helsinki van 1900-1970 ingericht, die was ingedeeld per decennium.

Vlak bij het Architectuurmuseum, tegenover een opvallende kerk met twee spitse torens, stond het Designmuseum, dat zelfs open was tot 20.00 uur.  Ik had er een hele lange dag op zitten en begon een beetje ‘vol’ te raken. Maar de tijdelijke tentoonstelling was zeker de moeite waard en dit museum heeft ook een fijn museumcafé en een museumwinkel om hebberig van te worden.

Bezienswaardigheden Helsinki

Heb je meer daglicht en fut dan ik, dan kun je nog de tijd nemen om de kleine winkeltjes in designwijk Punavuori te verkennen. Ik kwam er al een heleboel tegen terwijl ik terugliep naar mijn hotel.

3. Bezienswaardigheden ten noorden van centrum van Helsinki

Stedentrip Helsinki

Veel van de bezienswaardigheden ten noorden van het centrum van Helsinki zijn gevestigd rondom een belangrijke verkeersader: Mannerheimintie. Om te beginnen nam ik de tram naar de wintertuin van Helsinki.

Je bent in de buurt van het Olympisch stadion (inclusief uitkijktoren) en het monument voor de componist Sibelius. Hij componeerde het muziekstuk Finlandia, dat erg belangrijk voor de Finnen is geweest bij het uiten van hun eigen identiteit: “Zweden zijn we niet, Russen willen we niet zijn, dus laat ons Finnen zijn!” Anders dan wat veel mensen denken, is de vorm van het monument niet gebaseerd op een orgel, maar op boomstammen in een bos. De natuur was namelijk een grote bron van inspiratie voor Sibelius.

Zelf ben ik niet langs het Olympisch stadion en het Sibelius-monument gelopen. Ik maakte het mezelf gemakkelijk en ging mee met een bustour die was inbegrepen bij mijn Helsinki Card

Stedentrip Helsinki

Vanaf de wintertuin liep ik langs het stadsmeer Töölönlahti en kwam langs de Finse Nationale Opera. Aan de overkant zag ik de grote, houten villa’s in het Linnunlaulu-park en pretpark Linnanmäki.

Stedentrip Helsinki

Na een tijdje wandelen kwam ik uit bij de Finlandia-hal, die is ontworpen door Alvar Aalto.

Stedentrip Helsinki

Rondom deze plek zijn verschillende musea en andere bezienswaardigheden gevestigd, zoals het Nationaal Museum met oude kleding, meubels en gebruiksvoorwerpen. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is ook de moeite waard en er is een fijn museumcafé.

Stedentrip Helsinki
Zoals wel vaker in Helsinki viel ik nog het meeste voor het gebouw

Niet ver van hier staat de Tempelliaukio Kirkko (rotskerk), die is ontworpen door de broers Timo and Tuomo Suomalainen. In plaats van rotsen op te blazen zodat er een kerk kon worden neergezet, kozen zij ervoor de kerk in de rots te bouwen, met bovenop een koperen dak. Toen ik binnenkwam, was er net een concert gaande en ik vond het een heel speciale plek. Ook deze rotskerk nam ik trouwens niet op in mijn wandeling, omdat ik er al met de bustour was geweest die was inbegrepen bij mijn Helsinki Card.

Stedentrip Helsinki

De kunsthal (Taidehalli) en het Natuurhistorisch Museum van Helsinki zitten ook in de buurt van het Nationaal Museum, maar waren helaas gesloten toen ik er voor de deur stond. Verder zit hier nog het Taidemuseo/Helsiki Art Museum HAM, dat gevestigd is in een voormalige tennishal.

Stedentrip Helsinki
De twee giraffen van het Natuurhistorisch Museum waren er wel

Een echte aanrader is het museum voor moderne kunst Kiasma. Ik zal binnenkort uitgebreider schrijven over de musea in Helsinki.

Stedentrip Helsinki
En ook in Kiasma… Dat gebouw!

Ik eindigde deze wandeling in de Kamppi-stiltekapel. Ook al zo’n bijzondere plek: het lijkt wel alsof je in een soort houten cocon zit, een beschut plekje op een drukke plek in de stad.

Helsinki stedentrip

Ik bezocht tijdens mijn stedentrip Helsinki verder nog twee bezienswaardigheden ten noorden van het centrum van Helsinki die niet in deze wandeling zijn opgenomen, omdat ze in een ander deel van de stad liggen: de Hakaniemi-markthal en het Iittala & Arabia Design Centre. Je vindt ze wel terug op de kaart hierboven.

4. Wandeling over eilandfort Suomenlinna

Voor de vierde wandeling pak je eerst op Kauppatori de veerboot naar Suomenlinna, een van de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Helsinki. De boot naar Suomenlinna maakt gewoon deel uit van het openbaar vervoer, dus als je een dagkaart hebt of een Helsinki Card, mag je daarmee ook gewoon de boot pakken. Deze boot gaat in de zomer 3-4 keer per uur en de rest van het jaar 1 keer per uur. De overtocht duurt ongeveer een kwartier en vanaf de boot heb je een mooi uitzicht op Helsinki (bij vertrek) en Suomenlinna (bij aankomst).

Op Suomenlinna wonen ongeveer 800-1000 mensen, die er ook een eigen school, bibliotheek, supermarkt, kerk etc. hebben. Vandaar dus ook dat de boot het hele jaar door vaart. Er is zelfs een tunnel aangelegd tussen het vasteland van Helsinki en het eiland Suomenlinna, maar die is alleen voor leidingen en servicevoertuigen in noodgevallen. Als ik het me goed herinner, is deze tunnel te zien in de Finse serie Tellus (ze fietsen er dan doorheen).

Helsinki Suomenlinna
In de winter kan het ijzig koud zijn op de boot naar Suomenlinna

Daarnaast is Suomenlinna een belangrijke historische bezienswaardigheid. Vanaf 1748, toen Finland deel uitmaakte van Zweden, werd hier een zeefort gebouwd om Zweden te beschermen tegen Rusland. Het kreeg de Zweedse naam Sveaborg. Helaas mocht het niet baten: in 1808 namen de Russen het fort in. Een jaar later ging heel Finland deel uitmaken van Rusland en dat zou meer dan 100 jaar zo blijven. In 1918 werd het fort van onafhankelijk Finland en kreeg het de Finse naam Suomenlinna.

Helsinki Suomenlinna

Op het eiland bevinden zich 6 musea (onder andere over de geschiedenis van het fort en over speelgoed), winkels en galerieën en verschillende cafés en restaurants.

Helsinki Suomenlinna
Kade waar de veerboot aanlegt

Er is een wandelroute aangelegd vanaf de plek waar de veerboot aankomt langs de belangrijkste bezienswaardigheden: als je de blauwe bordjes volgt, kom je er vanzelf.

Helsinki Suomenlinna

Voor de onderzeeër en het speelgoedmuseum moet je een beetje van de route afwijken, maar ook daarnaar verwijzen bordjes.

Helsinki Suomenlinna

Tijd voor jouw stedentrip Helsinki?

Je ziet het, ik keek mijn ogen uit in Helsinki. Ik werd met de dag gekker op de Finse hoofdstad en ik hoop dat ik je dat met mijn verslag van deze vier wandelingen een beetje heb kunnen meegeven. Hopelijk heb je er iets aan als je zelf naar Helsinki gaat. Doen hoor! Nog een paar laatste praktische tips:

Vliegen naar en overnachten in Helsinki

Hier vergelijk je makkelijk vluchten naar Helsinki. Ik sliep in het Radisson Blu Seaside Hotel Helsinki en bekeek ook het nieuwe Clarion Hotel van binnen. Beide hotels zijn mooi en liggen op loopafstand of een paar tramhaltes van het centrum.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Ik schafte zelf een Helsinki Card aan voor mijn bezoek aan Helsinki. Die kun je hier van tevoren online regelen. Hiermee mocht ik gebruikmaken van het openbaar vervoer, mee met een bustour, kreeg ik toegang tot veel musea en golden er allerlei kortingen. (Kijk voor aankoop even goed wat op dit moment wel en niet inbegrepen is).

Wil je je stedentrip Helsinki wel een beetje betaalbaar houden? Lees dan ook deze blogpost met dingen die je gratis kunt doen in Helsinki. Enkele van deze uitkijkpunten in Helsinki zijn ook gratis te bezoeken.

Uitstapjes vanuit Helsinki

Zelf kwam ik er helaas deze keer niet aan toe, maar je kunt ook prachtige uitstapjes maken vanuit Helsinki:

Voor een korte eerste indruk maakte ik ook nog deze video van Helsinki. (Als je reisvideo’s uit Finland leuk vindt, kun je je ook abonneren.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 thoughts on “Stedentrip Helsinki: 4 wandelingen langs heel veel bezienswaardigheden

  1. Elly says:

    Helsinki lijkt me een leuke en interessante stad. Je hoort er regelmatig positieve (reis)verhalen over en nu ik over jouw bezoek aan Helsinki heb gelezen krijg ik steeds meer zin om deze stad te bezoeken.

    Aha, Fazer. Die naam komt mij bekend voor. Wanneer wij met de veerboot de oversteek naar Noorwegen maken, kopen wij in de winkel aan boord altijd chocola van Fazer. Die is zo ontzettend lekker 🙂

    De rotskerk is mooi en bijzonder om te zien en ook de boekhandel lijkt mij een bezoek waard. Maar dat laatste komt natuurlijk doordat ik me met boeken bezighoud. Een paradijsje voor boekenliefhebbers, denk ik.

    Ja, Helsinki lijkt me echt een mooie stad om op verkenning uit te gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *