bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Bezoek Suomenlinna, het forteiland voor de kust van Helsinki

Na een heerlijke rondvaart vanuit Helsinki hadden we alleen maar meer zin gekregen om het water op te gaan en de eilanden voor de kust te verkennen. Dus stapten we de volgende ochtend op de ferry naar Suomenlinna, het forteiland dat de Zweden ooit bouwden om hun Helsingfors (het huidige Helsinki) te beschermen tegen aanvallen. Uiteraard heette het toen nog geen Suomenlinna, maar Sveaborg. Tegenwoordig kun je er fijn wandelen, uitkijken over zee, musea bezoeken en koffie drinken.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Hoe is Suomenlinna ontstaan?

Suomenlinna werd gebouwd vanaf 1748, toen Finland deel uitmaakte van het koninkrijk Zweden. Een naam die je tijdens een bezoek aan het eiland zeker zult tegenkomen, is die van Augustin Ehrensvärd, die de leiding had over de bouw. In 1750 gaf Frederik I van Zweden het fort de naam Sveaborg.

In 1788 brak er oorlog uit tussen Zweden en Rusland en ging het eiland dienst doen als marinebasis. In 1808, tijdens de Finse oorlog, viel het fort in handen van de Russen. Die gebruikten het daarna 110 jaar lang als marinebasis. Finland was in die tijd een autonoom gebied binnen het Russische Rijk.

In 1918 werd Finland officieel onafhankelijk en ging Sveaborg Suomenlinna heten. Tijdens de Finse burgeroorlog verbleven er krijgsgevangenen op het eiland. In de Tweede Wereldoorlog diende Suomenlinna als basis voor kustartillerie, luchtafweer en onderzeeërs.

Vanaf 1973 heeft het eiland geen militaire functie meer en in 1991 verdiende het een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Boot naar Suomenlinna

De veerboot naar Suomenlinna maakt deel uit van het openbaarvervoersnetwerk van Helsinki. Als je een Helsinki Card hebt, of een andere langdurig geldige kaart voor (in ieder geval) zone A van het openbaar vervoer in Helsinki, dan kun je er dus van gebruikmaken zonder nog apart een kaartje te hoeven kopen. Heb je nog geen vervoersbewijs, dan kun je het beste een dagkaart voor zone A kopen. Een los kaartje is namelijk maar 1,5 uur geldig, en waarschijnlijk zul je er langer over doen om heen en terug te gaan naar het eiland. Op de plek waar de ferry vertrekt, op Kauppatori aan de kant van het reuzenrad, staan automaten om zo’n dagkaart te kopen.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki
We vertrekken van Kauppatori

De pont doet er ongeveer een kwartier over en het uitzicht onderweg is fantastisch. Alleen de overtocht vonden wij al een feestje. Direct bij vertrek kijk je al mooi uit op Kauppatori en het zeezwembad van Helsinki – met het reuzenrad dat daarachter staat.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki
Mooi, die damp van het warme water

Onderweg naar Suomenlinna kom je meerdere bewoonde en onbewoonde eilandjes tegen. Dit eilandje hadden we tijdens onze rondvaart vanuit Helsinki ook al vanaf de andere kant gezien.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Dan doemt in de verte de kerktoren van Suomenlinna op, die ook dienst doet als vuurtoren. Het lichtsignaal dat hij uitzendt, is de letter H van Helsinki/Helsingfors.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Tegen de tijd de kade in zicht komt. kun je in de verte nog steeds goed de binnenstad van Helsinki zien liggen. Je ziet andere de domkerk en de veerboten naar Stockholm en Tallinn die hier vertrekken.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Bezienswaardigheden op Suomenlinna

Bij de aanlegplaats van de boot op Suomenlinna staat een langwerpig, roze gebouw. Daar is de plaatselijke VVV gevestigd. Ook als er niemand aanwezig is, kun je daar een plattegrond pakken waarop de bezienswaardigheden op Suomenlinna staan aangegeven.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Of je maakt een foto van het bord met de plattegrond van Suomenlinna.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Blauwe wandelroute

Over het eiland staat een wandelroute aangegeven met blauwe bordjes. Die loopt helemaal naar de andere kant van het eiland, naar Kuninkaanportti (de Koningspoort). De afstand is ongeveer anderhalve kilometer – dus drie kilometer heen en terug. De route staat over het hele eiland duidelijk aangegeven.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Als je de wandelroute volgt, kom je de volgende punten tegen (al dwaalden wij soms even een klein stukje van de blauwe route af).

  • De kerk van Suomenlinna, die je al vanaf het water hebt kunnen zien staan.
  • Het museum over de geschiedenis van Suomenlinna, waar je een film van 25 minuten kunt zien over de Zweedse, Russische en Finse periode. Behalve dit museum zijn er nog 5 andere musea op het eiland: een speelgoedmuseum, een douanemuseum (in de voormalige gevangenis van het eiland), de manege van het militaire museum, het Erhensvärd-museum (in het gebouw waar hij woonde) en de onderzeeër Vesikko.
bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki
  • Over de brug even van de route afwijken om de onderzeeër te bekijken
bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki
  • De graftombe van Ehrensvärd
bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki
  • En uiteindelijk de vestingwerken van Kustaanmiekka/Gustavssvärd)
bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Groene oase

Suomenlinna is niet alleen interessant als je van geschiedenis houdt. Het is ook een mooie plek om te picknicken op het gras en uit te kijken over zee.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Terug naar de veerboot

We deden het dan ook lekker rustig aan terwijl we langzamerhand weer terugliepen naar de aanlegplaats van de veerboot terug naar Helsinki. Zo vielen ons onderweg weer andere mooie plekjes op.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Wat ook bijdraagt aan de fijne sfeer op het eiland, is dat dit niet alleen een historische bezienswaardigheid is. Er wonen ook gewoon ongeveer 800 mensen, zodat er altijd wel iemand rondloopt of langsfietst. Ook zijn er winkeltjes en galeries, cafés en restaurants en een supermarktje op Suomenlinna.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

En zo was het al gauw weer tijd voor ons om op de ferry op te stappen die ons binnen no-time weer naar het centrum van Helsinki bracht.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

Wanneer en hoe lang naar Suomenlinna?

Wij hadden een ochtend uitgetrokken voor een bezoek aan Suomenlinna (inclusief vaartijd heen en terug). Maar als je echt wilt relaxen en alle tijd wilt hebben om op een terras of aan de waterkant te zitten, of om alle musea te bekijken, kun je er ook prima een hele dag van maken. Wij vinden het echt een heerlijke plek!

Je kunt Suomenlinna het hele jaar door bezoeken. In de winter vaart de ferry minder vaak en is een deel van de musea, restaurants etc. gesloten. Maar ook bij een stedentrip Helsinki in de winter is Suomenlinna zeker de moeite waard.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.