natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Vanuit Helsinki naar nationaal park Nuuksio met het openbaar vervoer

Tijdens onze stedentrip Helsinki wilden we ook graag een dagje de Finse natuur in. Nou heeft Helsinki zelf ook al volop groene oases, maar ik had gelezen dat niet ver van Helsinki een Fins nationaal park ligt: Nuuksio. In de aanloop naar onze citytrip Helsinki zocht ik maar eens uit of we daar een beetje makkelijk konden komen. En wat bleek: in een uur ben je – met de trein en de bus – bij Haltia, het bezoekerscentrum van Nuuksio dat zelfs ‘the Finnish nature centre’ wordt genoemd. Het staat aan de rand van nationaal park Nuuksio – een perfect uitstapje vanuit Helsinki dus!

Route naar nationaal park Nuuksio

De route naar Haltia en nationaal park Nuuksio bleek heel makkelijk en goed te vinden. Eerst namen we de tram vanaf ons heerlijke hotel naar het centraal station van Helsinki. Daar moesten we trein L hebben. In de grote hal van het station staan de treinen heel duidelijk aangegeven: één bord met de intercitytreinen en één met de stoptreinen, die letters hebben. Trein L bleek te vertrekken vanaf perron 13. We hoefden geen kaartje te kopen, want we hadden een Helsinky Card voor zones A, B en C. Het station waar we naartoe moesten, Espoo/Esbo, lag in zone C.

Op station Espoo/Esbo (alle haltes worden in het Fins en in het Zweeds aangegeven) stapten we uit. Hier moesten we bus 245a richting Kattila hebben. Deze stopte bij halte 32 van station Espoo.

Zowel de trein als de bus waren makkelijk te vinden en reden keurig op tijd. Zo stapten we – inderdaad na een uurtje reizen met het openbaar vervoer – ‘s morgens al vrij vroeg uit bij bushalte Haltia, tegenover het gelijknamige bezoekerscentrum.

Eerst wandelen in nationaal park Nuuksio

We waren nogal vroeg op pad gegaan en het bezoekerscentrum was nog niet open. Dat gaf helemaal niets, want we wilden eerst nog een korte wandeling maken.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Wij kozen voor Maahisenkierros/Vätterundan, een rondje van 2 kilometer naar een uitkijkpunt. De route begint aan de linkerkant van de parkeerplaats van sportcentrum Solvalla, even de trap op vanaf de parkeerplaats van natuurcentrum Haltia. Vanaf daar staat de route duidelijk aangegeven met houten borden.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Al gauw kwamen we ook een van die mooie Finse grilhutten tegen. Maar het was nog een beetje vroeg om een vuurtje te maken en een Fins worstje (makkara) te grillen. Of is het daar nooit te vroeg voor?

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Na een klein stukje wandelen kwamen we bij het uitkijkpunt. Vanaf het platform kijk je zowel naar links als naar rechts uit over het ruim 3 km lange meer Pitkäjärvi, dat deel uitmaakt van nationaal park Nuuksio. De route naar het uitkijkplatform is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Opnieuw viel het ons op hoe mooi de wandelpaden in Finland worden aangelegd en onderhouden.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Meer wandelingen in nationaal park Nuuksio

Binnen een uur waren we terug bij Haltia. Vanaf hier kun je nog meer wandelingen maken:

 • Päivättärenpolku (Soldottersstigen) Deze route van 1,4 kilometer begint bij het het rode gebouwtje naast de parkeerplaats. Onderweg zijn borden geplaatst met informatie over de natuur in nationaal park Nuuksio.
 • Punaisen sulan salaisuus (het geheim van de rode veer) van 0,2 kilometer. Dit natuurpad is echt bedoeld voor de allerkleinsten. Onderweg kunnen ze opdrachten uitvoeren en erachter komen van wie die mysterieuze rode veer nou toch is. Dit pad begint bij de vuurplaats tussen bezoekerscentrum Haltia en het meer.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het pad van 4,6 kilometer van Haltia naar Haukkalampi te lopen, verder nationaal park Nuuksio in. Vanaf Haukkalampi kun je dan kiezen voor de volgende gemarkeerde routes door nationaal park Nuuksio:

 • Punarinnankierros trail (2 km)
 • Nahkiaispolku (2 km)
 • Haukankierros Trail (4 km)
 • Korpinkierros Trail (7,2 km)

En er zijn nog meer routes, met andere startpunten. Hier vind je alle wandelingen in nationaal park Nuuksio.

Zelf gingen wij vanaf Haltia paddenstoelen zoeken met een gids en dat was een erg leuke ervaring! Hier lees je meer over onze paddenstoelenexcursie.

Nature on a plate-lunch

Na onze tocht door de bossen en moerassen van Nuuksio op zoek naar (liefst eetbare) paddenstoelen hadden we wel trek gekregen. Dat kwam goed uit, want natuurcentrum Haltia heeft een restaurant waar gerechten geserveerd worden met ingrediënten uit de plaatselijke natuur. De gerechten zijn afgestemd op het seizoen.

Als je kiest voor de ‘nature on your plate’-lunch, kun je kiezen uit drie warme gerechten. Om helemaal in de herfstsfeer te blijven, kozen wij voor zoete aardappel met paddenstoelen-roomsaus.

lunch Haltia

Terwijl dit gerecht voor je wordt klaargemaakt, kun je alvast gebruikmaken van het uitgebreide saladebuffet.

Koffie, thee, water en een dessert zijn ook inbegrepen bij de lunch en kun je zelf pakken.

Vanaf het terras van het restaurant kijk je uit over de bomen en het meer. In alle opzichten heerlijk dus – echt iets om even de tijd voor te nemen.

Natuurcentrum Haltia

Na de lunch zaten we weer vol energie en liepen we bezoekerscentrum Haltia in.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Hier kom je van alles te weten over de Finse natuur in de verschillende seizoenen.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Het interessantst vond ik de expositie over het weldadige effect van de natuur op ons brein. Ik voel dat zelf altijd duidelijk als ik – zeker in tijden van drukte – de natuur opzoek. Maar ik vond het leuk om te zien dat buiten zijn de mens ook echt aantoonbaar goed doet. De rust die je in de natuur vindt, is een mooie tegenhanger van de voortdurende overdaad aan prikkels die het moderne (stads)leven met zich meebrengt. In de natuur zijn is goed voor je concentratie, het verlaagt je bloeddruk, hartslag en stressniveau. Zelfs kijken naar een foto of film van de natuur kan dat effect al een beetje hebben!

De expositie gaf tips om je verblijf in de natuur bewuster te beleven, zodat je er nog meer profijt van hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door:

 • Geconcentreerd naar iets te zoeken, zoals paddenstoelen of bessen. Door je hierop te concentreren, kun je gedachten die je stress bezorgen beter loslaten.
 • Dennenappels zoeken is ook een goed idee, omdat je hier later figuurtjes mee kunt maken (net als kastanjepoppetjes). ‘Iets’ met je handen doen is evolutionair gezien heel belangrijk voor de mens. Het Finse woord voor begrijpen verwijst zelfs naar het gebruiken van de handen. Je geniet volop van de weldadige werking van de natuur als je deze niet alleen ziet, ruikt en hoort, maar ook voelt.
 • Over ruiken gesproken: niet alleen vinden de meeste mensen boslucht een prettige geur met positieve geestelijke effecten, onderzoek wijst ook uit dat deze daadwerkelijk kalmerend en antibacterieel werkt op het menselijk lichaam.
 • Doe ook eens een spelletje waarbij je je motoriek en evenwichtsgevoel gebruikt, bijvoorbeeld door van de ene naar de andere steen te stappen zonder de grond aan te raken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in een gevarieerde omgeving (in plaats van op het asfalt en de tegels van de stad) niet alleen een betere motoriek hebben, maar ook betere cognitieve vaardigheden.
 • Bij een kampvuur zitten en naar de vlammen kijken kan heel meditatief zijn. Maar het kampvuur is ook een ideale plek om verbinding te voelen met anderen. Intermenselijk contact is een van de manieren waarop ons brein zich ontwikkelt.
 • Als mens maken we deel uit van een complex biologisch netwerk, waarin alles elkaar beïnvloedt. Microben in de natuur zijn belangrijk voor onze gezondheid en hoe gevarieerder de natuur om ons heen, hoe meer we hiervan profiteren. Een bezoekje aan het park is dus nooit verkeerd, maar een bezoek aan een ‘echt’ bos doet je nog veel meer goed.
Nuuksio en Haltia
Over de stapstenen door de tentoonstelling

Veel van deze activiteiten kun je – ook al is de tentoonstelling binnen – ter plekke uitproberen. En door uit deze voorbeelden activiteiten te kiezen die jou het meest aanspreken, kun je de expositie verlaten met je eigen ‘roadmap to a healthy brain’.

Heel eerlijk gezegd vond ik de entree voor dit bezoekerscentrum best prijzig, zeker als je bedenkt dat dit soort natuurcentra vaak gratis toegankelijk zijn. Maar met de Helsinki Card mag je zonder betalen naar binnen. Ik kan je die kaart echt aanraden – we hebben er veel gebruik van gemaakt.

Nog even naar het meer

Na het bezoekerscentrum wilden we het meer waar we nu al meerdere keren op hadden uitgekeken ook nog wel even van dichtbij zien. Achter Haltia lopen meerdere paden tussen de bomen door omlaag naar de waterkant.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Als je meer tijd hebt dan wij, kun je hier trouwens ook gaan kajakken – dat lijkt me echt schitterend. Blijf je liever aan land, dan zijn er ook fatbikes te huur.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Rendieren zien bij Helsinki

Als je wilt, kun je zelfs rendieren zien als je tijdens je stedentrip Helsinki een uitstapje maakt naar Haltia. Nuuksio heeft namelijk ook een rendierpark. Een bospad van 1,5 kilometer vanaf Haltia brengt je ernaartoe. Toegang is niet goedkoop, maar je mag de rendieren dan wel voeren en koffie, thee of sap drinken en een stokbroodje bakken bij het kampvuur. Intussen krijg je alles te horen over het leven van rendieren.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Zelf zijn we niet in het rendierpark geweest, omdat we bijtijds terug wilden zijn in Helsinki voor onze rondvaart door de archipel. Maar als het kan, zou ik je zeker aanraden om een hele dag uit te trekken voor nationaal park Nuuksio – of meerdere zelfs!

Wij werden uitgenodigd om Haltia en nationaal park Nuuksio te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.