wandelen Helsinki Arabiastrand

Groen Helsinki: in de Finse hoofdstad is de natuur altijd dichtbij

Een van de dingen die we zo leuk vinden aan Helsinki, is dat het een stad is met heel veel groen. Een derde van de Finse hoofdstad is groen. Tijdens onze stedentrip Helsinki bezochten we enkele parken: in het centrum, in buitenwijken en zelfs een nationaal park net buiten de stad. Wil jij de bezienswaardigheden in Helsinki ook combineren met natuur? Dan vind je hieronder enkele mooie plekken om dat te doen.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Helsinki kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!


Töönlönlahti

Töölönlahti is een baai vlak bij het Centraal Station van Helsinki. Je kunt er prachtig wandelen, helemaal vanuit het centrum van Helsinki naar het andere uiteinde van de baai, waar het Olympisch Stadion en de Wintertuin te vinden zijn. Onderweg kom je mooie gebouwen tegen zoals de Oodi-bibliotheek, de Finlandia-hal en de Finse nationale opera. Aan de overkant staan enkele grote houten villa’s.

parken in Helsinki

Ook kun je daar Linnanmäki, het pretpark van Helsinki, zien liggen.

parken in Helsinki

In de zomer kun je op Töölönlahti ook goed suppen, kajakken, kanoën en roeien.

Kanovaren bij Café Regatta

Een andere mooie plek om het water op te gaan, is Café Regatta vlak bij het Sibelius-monument. En als je geen zin hebt om zelf het water op te gaan, kun je er ook heerlijk aan het water zitten.

cafe Regatta Helsinki

Plankenpad Arabia

Ga je liever wandelen? Dan kun je een mooi stukje lopen vanaf Arabiastrand (bereikbaar met tram 6). Wij deden dit na ons bezoek aan het Iittala Arabia Design Centre. Het eerste stuk van de wandeling ging langs de ene kant van het meer, waar op dat moment veel trekvogels te zien waren.

wandelen Helsinki Arabiastrand

We liepen richting het uiteinde van het meer, waar we tot onze verrassing opeens uitkeken op deze 200 meter brede en 6 meter hoge stroomversnelling: Vanhankaupunginkoski. Deze stroomversnelling in de rivier de Vantaanjoki heette, toen Helsinki rond 1550 door de Zweedse koning Gustav Vasa werd gesticht, Helsinge fors. Vandaar ook de Zweedse naam voor de nieuwe stad: Helsingfors. In eerste instantie bevond de kern Helsinki zich hier. Pas later werd die vanwege overstromingen verplaatst naar het huidige centrum.

wandelen Helsinki Arabiastrand

Vlakbij troffen we een informatiebord over het natuurreservaat waar we nu waren aangekomen: Viiki-Vanhankaupunginlahti.

wandelen Helsinki Arabiastrand

Volgens het bord is dit het grootste natuurreservaat van Helsinki, waar 300 verschillende vogelsoorten worden gespot. Zo’n 120 vogelsoorten komen er broeden en duizenden trekvogels gebruiken dit onderweg als pleisterplaats.

wandelen Helsinki Arabiastrand

Wij volgden een stuk van het plankenpad naar recreatie-eiland Lammassaari.

wandelen Helsinki Arabiastrand

Op de terugweg naar de tramhalte bij Arabiastrand kwamen we nog deze vissershut tegen. Je waant je hier echt niet in een grote stad.

wandelen Helsinki Arabiastrand

Parken aan de kust van Helsinki

Ten zuiden van het centrum grenst Helsinki aan zee, met daarin de 300 eilanden voor de kust. Langs de kust ligt een mooie strook parken, zoals Meripuisto en Kaivopuisto. In dit laatste park kun je vanaf een heuvel uitkijken over zee. Hier is ook een plek waar mensen in de lente hun tapijt komen wassen.

kust van helsinki

Rhododendronpark

In het Rhododendronpark van Helsinki kun je begin juni niet alleen wandelen tussen de bloeiende rhododendrons, maar ook tussen de azalea’s. Bovendien kom je hier regelmatig eekhoorntjes tegen.

Eilanden bij Helsinki

Van een bezoekje aan de kust krijg je vast wel zin om het water op te gaan. Dat kun je heel makkelijk doen met de 1,5 uur durende rondvaart tussen de eilanden.

rondvaart Helsinki

Verder kun je vanaf Kauppatori op de veerpont stappen naar Suomenlinna, het forteiland voor de kust van Helsinki dat ook een mooi groen uitstapje vanuit de stad is.

bezienswaardigheden op Suomenlinna bij Helsinki

In de zomer kun je (gewoon via een brug) naar Seurasaari, een eiland waarop een openluchtmuseum is gevestigd. Een ander eiland dat over land bereikbaar is, is Korkeasaari, het eiland waarop de dierentuin van Helsinki is gevestigd.

Andere goede eilanden om te bezoeken, zijn:

Keskuspuisto / ‘Central Park’

Helsinki heeft ook een eigen ‘Central Park’: Keskuspuisto. Dat ligt ten noorden van het centrum. Eigenlijk is dit Central Park een hele lange strook die al begint bij Töölönlahti waarover ik hierboven vertelde, en dan via Laakso en Ruskeasuo naar de plek loopt waar Google Maps Keskuspuisto op de kaart laat zien.

Daarna kun je nóg verder het groen volgen naar het noorden, via:

Een mooie route om met de fiets af te leggen!

Powered by GetYourGuide

Nationaal park Nuuksio en natuurcentrum Haltia

Dit kan dus allemaal al binnen de stadsgrenzen van Helsinki. Ben je bereid om ook even buiten de stadsgrenzen te gaan, dan kun je zelfs naar een nationaal park: Nuuksio. De reis per openbaar vervoer vanaf Helsinki Centraal naar natuurcentrum Haltia (aan de rand van nationaal park Nuuksio) duurt ongeveer een uur. Rondom bezoekerscentrum Haltia kun je onder andere wandelen, fietsen en kanovaren.

natuurcentrum Haltia in nationaal park Nuuksio

Wij gingen er met een gids op zoek naar paddenstoelen.

paddenstoelen zoeken in Finland

Een ander nationaal park dat je goed vanuit Helsinki kunt bezoeken, is nationaal park Sipoonkorpi.

Volop gelegenheid dus om je stedentrip Helsinki lekker groen te maken!

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.