openluchtmuseum Seurasaari in Helsinki

Seurasaari: openluchtmuseum op een eiland in Helsinki

Wat was het heet, op die zomerdag in Helsinki! Ik krijg het er nog warm van als ik naar de foto’s kijk. Om wat verkoeling op te zoeken, bezocht ik een eiland niet ver van het centrum van Helsinki, waar ook nog eens een openluchtmuseum gevestigd is: het eiland Seurasaari. Dat bleek een goede keuze: tussen de bomen en aan het water was het toch nét iets koeler, er waren strandjes op het eiland en het openluchtmuseum was erg uitgebreid. Hieronder lees je er alles over.

Zo kom je op Seurasaari

Seurasaari is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Kamppi in het centrum van Helsinki rijdt bus 24 naar halte Seurasaari. Halte Meilahdentie, waar meer bus- en tramlijnen stoppen, ligt iets verder weg. In deze blogpost lees je meer over het openbaar vervoer in Helsinki en het plannen en betalen van je reis.

Het eiland Seurasaari is bereikbaar over een brug. Je hoeft dus niet met een veerpontje. Vanaf de brug zijn de eerste gebouwen van het openluchtmuseum al te zien.

Openingstijden en tickets

Het eiland Seurasaari is het hele jaar door vrij toegankelijk. Maar het openluchtmuseum is alleen in de zomer open. Ik bezocht het openluchtmuseum in juni en toen ging het open om 11 uur. Een kaartje kostte 10 euro. De actuele openingstijden en prijzen vind je op de website van het museum.

Wandeling over Seurasaari

Ik moest die middag het vliegtuig naar Levi in Fins Lapland halen, dus ik had helaas maar beperkt de tijd. Daarom ging ik al eerder naar het eiland Seurasaari, in de hoop dat het daar ook buiten de openingstijden de moeite waard zou zijn. Dat was zeker het geval.

Het gebouwtje waarin de kassa gevestigd is was dus nog gesloten toen ik op het eiland aankwam. Ik sloeg rechtsaf een wandelpad langs het water in. Mijn plan was om tegen de richting van de klok in een rondje om het eiland te maken.

Het rook op het eiland heerlijk naar dennenbomen en het water was prachtig blauw onder de stralende zon. Ik was meteen al aan het genieten.

Het openluchtmuseum

Ik hield het water zoveel mogelijk aan mijn rechterhand, maar de wandelpaden leidden me op een gegeven moment toch meer naar het midden van het eiland. Daar kwam ik vanzelf tussen de gebouwen van het openluchtmuseum terecht. Zo kwam ik erachter dat het museum niet omheind is. Ook al had ik nog geen kaartje kunnen kopen, ik liep opeens tussen prachtige oude, houten gebouwen. Het liep al tegen elf uur en hier en daar zag ik ook al ‘bewoners’ rondlopen.

In het museum, dat al sinds 1909 bestaat, staan gebouwen uit heel Finland. Je kunt er zien hoe het leven op het Finse platteland vroeger was, ver van de drukte van de stad. De periode die je hier terugziet, loopt grofweg van het einde van de 18e eeuw tot in de 20e eeuw. De 87 gebouwen variëren van rookhutten en afdakjes met kerkboten tot complete boerderijen en landhuizen en een gerenoveerde pastorie met een mooie tuin erbij.

Terug naar de kassa

Bij de ingang van gebouwen en sommige binnenplaatsen stond duidelijk aangegeven dat je daarvoor een toegangsbewijs nodig had. Ik liep dus eerst terug naar de plek waar ik via de brug het eiland op was gekomen. Het kassagebouwtje was nu bemand en ik kocht een kaartje. Ik weet het niet zeker meer, maar ik dacht dat ik een sticker kreeg om op mijn kleding te dragen, zodat te zien was dat ik had betaald en dat ik dus alles ook van binnen mocht bekijken.

openluchtmuseum Seurasaari in Helsinki

Daarna liep ik zonder vastomlijnd plan van het ene gebouw naar het andere. Als ik niet over een uurtje naar het vliegveld had gemoeten om verder te reizen naar Fins Lapland, dan had ik hier nog veel langer rond willen kijken. In het hoogseizoen worden er ook rondleidingen (in het Engels, Duits, Fins en Zweeds) gegeven in het openluchtmuseum. Dat lijkt me zeker de moeite waard, want aan elk van de 87 gebouwen zit vast weer een heel verhaal wast.

Tot slot dronk ik nog een kopje koffie bij dit bijzondere gebouw, dat vlak naast de brug van het eiland naar het vasteland staat.

openluchtmuseum Seurasaari in Helsinki

Ook al had ik maar weinig tijd, ik was ontzettend blij dat het gelukt was om in ieder geval een eerste indruk te krijgen van Seurasaari en het openluchtmuseum dat hier gevestigd is. Ik hoop dat ik er in de toekomst nog eens wat uitgebreider kan rondkijken.

Volledige en actuele informatie vind je op de website van het openluchtmuseum.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.