Rhododendronpark in Helsinki

‘Central Park’ en het Rhododendronpark in Helsinki

Eerder schreef ik al dat Helsinki heeft veel groen heeft. Daarmee is het een geweldige stedentrip voor mensen die graag in de natuur zijn. Inmiddels hebben we aardig wat parken in Helsinki bezocht. Maar gek genoeg was een bezoek aan het grote park in het centrum van Helsinki, Keskuspuisto oftewel het Finse ‘Central Park’, er nooit van gekomen. Tijdens een korte tussenstop in Helsinki op weg naar Fins Lapland bracht ik daar verandering in. Bovendien bezocht ik ook nog het Rhododendronpark van Helsinki, ook al was het daarvoor eigenlijk niet de optimale tijd van het jaar.

Van het vliegveld naar het bos

Omdat het Central Park van Helsinki zo groot is, is het ook op heel veel manieren bereikbaar. Je kunt er bijvoorbeeld in ongeveer een kwartiertje naartoe lopen vanaf het Centraal Station van Helsinki. Je loopt dan eerst naar Töölönlahti en daarachter, bij Laakso, beginnen de voet- en fietspaden van Central Park. Het is het begin van een bosgebied van wel 10 km lang dat van zuid naar noord door Helsinki loopt, helemaal tot aan de rand van de stad bij de rivier de Vantaanjoki.

Zelf zorgde ik ervoor dat ik alleen met handbagage reisde en nam ik vanaf het vliegveld trein P naar station Käpylä/Kottby. Via de Postiljooninkatu liep ik het park in. Het was een bijzondere overgang: daarnet stond ik nog op een druk vliegveld en nu liep ik helemaal in mijn eentje tussen de bomen. Het rook er heerlijk naar fris groen. Bij dit park moet je duidelijk niet denken aan wat grasveldjes en bloembedden met netjes aangeharkte paden ertussen, maar eerder aan een bos.

Central Park in Helsinki

Ik kwam op een natuurpad (luontopolku) terecht, dat was gemarkeerd met blauwe dennenappels. Het natuurpad bracht me naar rustpunt Maunulan Ulkoilumaja, waar je onder andere lekker donuts schijnt te kunnen eten. Maar toen ik er was, was het gesloten.

Central Park in Helsinki

Ik liep dus nog een stukje verder. Maar zelfs als ik het natuurpad van 3,3 km helemaal rond had gelopen, had ik nog maar een heel klein stukje van Central Park gezien. Ik kreeg al helemaal zin om tijdens een volgende stedentrip Helsinki een fiets te huren en een uitgebreide fietstocht te maken door het park.

Het fijne daarbij is dat je niet zo snel zult verdwalen. De strook is wel lang, maar niet zo breed. Als je te ver van je route van noord naar zuid of andersom afdwaalt, komt vanzelf een van de omliggende woonwijken in beeld en weet je dat je een beetje terug moet sturen richting het midden van het natuurgebied.

Central Park in Helsinki

Maar deze keer moest ik het doen met dit kleine stukje. Met behulp van Google Maps liep ik langs een veldje met volkstuinen naar voetgangersbrug Santavuorentien jalankulkusilta om bij een ander park in Helsinki te komen.

Haagan Alppiruusupuisto – het Rhododendronpark in Haaga

Dit park was me opgevallen op Instagram, waar prachtige foto’s te zien waren. Ik kende het als het Rhododendronpark, maar het bleek uit twee delen te bestaan:

  • Een gedeelte met rhododendrons
  • En een gedeelte met azalea’s
Rhododendronpark in Helsinki

Beide gedeeltes zijn op hun mooist aan het begin van juni. Ik was dan ook wat aan de late kant: het was al eind juni. Wel is het zo dat de azalea’s eerder in bloei staan en langer doorbloeien dan de rhododendrons. Daarnaast is de bloei het ene jaar uitbundiger dan het andere. Hier kun je zien hoe het park er in volle bloei uitziet.

Ik weet niet wat voor jaar het was toen ik er was, maar ik vond het park nog steeds erg mooi. Er zijn ook mooie vlonderpaden aangelegd door het park.

Iets wat mijn bezoek aan dit park extra leuk maakte, was dat er regelmatig eekhoorntjes te zien waren. Deze hieronder was totaal niet bang: hij liep met me mee over de reling van het plankenpad en kwam zo dichtbij dat ik even dacht dat hij op me zou gaan springen!

Rhododendronpark in Helsinki

Van het Rhododendronpark naar het centrum

Gelukkig stond er een ijscokraam aan de andere kant van het park, want het was heel erg warm die dag. Een ijsje ging er dus wel in. Daarna nam ik op station Huopalahti/Hoplax trein I, die me snel naar het Centraal Station van Helsinki bracht. Ook dit park is dus makkelijk te bereiken vanuit het centrum.

Powered by GetYourGuide

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.