Doen in de winter in Finland: welke activiteiten kies jij?

Tijdens een winterreis Finland kun je niet alleen gaan skiën of snowboarden, maar nog veel meer onvergetelijke outdoor-activiteiten ondernemen. Van sneeuwscooteren tot ijsdrijven en van ijsvissen tot een hondensledetocht. En na afloop lekker opwarmen in de Finse sauna natuurlijk! Wat zou jij graag een keer doen tijdens een wintervakantie in Fins Lapland?

Sneeuwscootertocht

Een sneeuwscootertocht staat bij veel mensen op de bucketlist als ze in de winter naar Noord-Europa gaan. Wij maakten met het hele gezin een sneeuwscooterrit in Zweden en de kinderen vonden dat het leukste van de hele vakantie.

Maar het is een realiteit dat sneeuwscooters lawaai maken en uitlaatgassen produceren. Daar wordt aan gewerkt: op sommige plekken kun je vanaf nu een ritje maken op een elektrische sneeuwscooter. Zo wordt je sneeuwscootersafari lekker stil en kun je nog meer genieten van de Finse natuur, die er in de winter echt sprookjesachtig uitziet. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de eSleds van het Finse bedrijf Aurora eMotion, dat tochten aanbiedt in de buurt van Rovaniemi.

Huskysafari

Zelf ging ik al eens op hondensledetocht in Noorwegen en in Zweden (met het hele gezin), maar Finland is ook een hele mooie plek voor een huskysafari.

Varen met een ijsbreker

Als je verblijft in (of in de buurt van) Kemi, kun je een andere bijzondere ervaring opdoen. Daar kun je op een voormalige ijsbreker stappen voor een boottocht over de bevroren Botnische Golf. Vanaf het voordek van het MS Sampo (een naam die je kunt kennen uit het Finse epos de Kalevala) kun je goed zien hoe het schip moeiteloos door dikke ijslagen heen breekt. Onderweg mag je een kijkje nemen op de brug en in de machinekamer. Daarna kun je ook nog eens in een speciaal thermisch pak ronddobberen in het ijskoude water.

IJsdrijven

Maar je hebt de Sampo niet nodig om te voelen hoe het is om te drijven in ijskoud water. Dat kan ook op andere plekken in Fins Lapland, bijvoorbeeld in een van de vele rivieren of meren, zoals in Ylläs of bij Rovaniëmi. In een speciaal waterdicht pak, dat je draagt over je eigen kleding, blijf je droog en warm en drijf je ontspannen op het water. Als het donker is (en dat is het best vaak in winters Noord-Finland) is dit ook een goed moment om naar de sterrenhemel of misschien wel het noorderlicht te kijken.

Rendiersledetocht

Tijdens ons bezoek aan het rendierpark in Salla kregen we al mooie plaatjes te zien van hoe het kan zijn om in Finland een tocht met een rendierslee te maken. Zelf maakte ik in Noord-Noorwegen een tocht met een rendierslee en het – naast het zien van het noorderlicht – een van mijn favoriete herinneringen aan de winter in Lapland.

Iglo bouwen

Heb je altijd al eens willen weten hoe moeilijk of makkelijk het is om een iglo te bouwen? Alle sneeuw in Fins Lapland biedt je de perfecte gelegenheid om daarachter te komen. Met Lapland Welcome in Rovaniemi bouw je onder begeleiding van een gids in een paar uur een iglo met wanden van zo’n 30 tot 40 centimeter dik.

Fatbiken

Tijdens onze zomervakantie in Salla zaten wij voor het eerst op een fatbike. Dit zijn een soort mountainbikes, maar dan met hele dikke banden. Zo bieden ze zoveel grip dat je er ook mee over de sneeuw kunt rijden als je in de winter in Finland bent.

Meer winterse activiteiten in Finland

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de winterse activiteiten die je in kunt ondernemen in de winter in Finland. Er kan nog veel meer. Wat denk je van sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, langlaufen, een nacht in een noorderlichthuisje of een bezoekje aan de Kerstman?

Hier boek je de mooiste winterse excursies in Finland

Een superhandige website om dit soort activiteiten en excursies te boeken is de website GetYourGuide. Hier op GetYourGuide vind je heel veel activiteiten in Finland bij elkaar.

Opwarmen in de sauna

Na een dag in de sneeuw is het extra lekker om op te warmen in de sauna. Waarschijnlijk heeft je vakantiewoning of hotelkamer wel een sauna en anders is er ongetwijfeld een gemeenschappelijke sauna waarvan je gebruik kunt maken. Maar er zijn ook enkele wel heel bijzondere plekken om van de sauna te genieten. Wat denk je hiervan:

  • in wintersportgebied Ylläs hebben ze een sauna in een gondellift
  • in Kuusamo, Rovaniemi of Oulu kun je een saunabus huren
  • in de Arctic Sauna Experience van Apukka Resort in Rovaniemi vind je een sauna in een ijshut
  • in Harriniva vind je het bijzondere saunacomplex Arctic Sauna World. Het is gebaseerd op de vier elementen water (Vellama), aarde (Tapio), lucht (Ilmatar) en vuur (Ukko). Een van de sauna’s – Repo – is speciaal ontworpen om het noorderlicht te kunnen spotten: de relaxruimte in de vorm van een tipi is helemaal van glas

Lijken deze winterse belevenissen je wel wat? Dan vind je hier een overzicht van de mooiste winterreizen naar Finland (inclusief Lapland).

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.