Het noorderlicht zien in Finland: hoe, waar en wanneer?

Finland met Voigt Travel

Het noorderlicht zien is voor veel mensen een droom. Zelf heb ik het geluk gehad om de aurora borealis al meerdere keren te mogen bewonderen. Maar ook dan blijft het naar meer smaken. Wil jij ook graag het noorderlicht zien in Finland? Lees dan in ieder geval even deze tips en weetjes en maak de kans dat het lukt net iets groter 🙂

Wanneer kun je het noorderlicht zien in Finland?

Als je geluk hebt, kom je het noorderlicht tijdens je vakantie in Finland ‘gewoon’ tegen. Dat kan eigenlijk altijd wanneer het donker is, want het noorderlicht gaat het hele jaar door. Het moet alleen wel donker worden om het te kunnen zien. Je hoeft dus niet per se in de winter naar Finland om het noorderlicht te zien. Ook tijdens een zomervakantie in Finland kun je het noorderlicht te zien krijgen, bijvoorbeeld als je tegen het einde van de zomer gaat en het ’s avonds alweer donker wordt. Niet te vroeg naar bed gaan dus 🙂

Noorderlichtexcursies in Finland

Of je het noorderlicht te zien krijgt, hangt deels af van geluk. De zonneactiviteit moet bijvoorbeeld net gunstig zijn, en het mag niet bewolkt zijn. Toch kun je het geluk wel een handje helpen. Zo zijn er gidsen met wie je op pad kunt gaan om te zoeken naar het noorderlicht. Zij nemen je dan mee naar plekken waar weinig lichtvervuiling is, zoals licht van woningen of straatlantaarns. En ze houden in de gaten waar het noorderlicht is gesignaleerd – daar zijn speciale apps voor.

Noorderlichthuisjes in Finland

Wist je dat je het noorderlicht in Finland op steeds meer plekken gewoon vanuit je bed kunt bekijken? Deze speciale ‘noorderlichthuisjes’ met een glazen dak en/of grote panoramaramen zorgen voor een wel heel speciale noorderlichtervaring.

Arctic TreeHouse Hotel in Rovaniemi

Als je naar Fins Lapland gaat, is de kans groot dat je aankomt in Rovaniemi. Daar vind je dit Arctic TreeHouse Hotel. Rondom het stervormige hoofdgebouw van dit hotel staan bijzondere, vrijstaande hotelkamers op hoge palen. Omdat ze op een helling gebouwd zijn en grote ramen (echt van de vloer tot aan het plafond) hebben, kijk je vanuit je hotelkamer optimaal uit over de bossen en (als het meezit) het noorderlicht daarboven. Van binnen hebben de hotelkamers een Scandinavische inrichting en van buiten zijn ze zo gemaakt dat ze mooi opgaan in de omgeving, bijvoorbeeld dankzij het mos op de daken.

Apukka Resort bij Rovaniemi

Op een kwartiertje rijden van Rovaniemi ligt Apukka Resort. Hier vind je allerlei bijzondere accommodaties, waaronder Aurora Cabins Glas Iglos, Aurora Wagons en de Komsio-suite, een moderne versie van de houten, tipivormige hutten van de Sami. Boven in deze suites is een glazen nok aangebracht, waardoor je vanuit je bed kunt uitkijken op de sterrenhemel.

Aurora Village bij Ivalo

Bij Ivalo in het noorden van Fins Lapland staat Aurora Village, een resort met 25 vrijstaande houten kota’s met een glazen dak. Het glas wordt verwarmd, zodat er geen sneeuw op blijft liggen en je altijd vrij zicht hebt.

aurora village noorderlichthuisje finland
Aurora Village – foto met dank aan Baltus Communications/Visit Finland

Jávri Lodge in Saariselkä

Op een prachtige plek in Saariselkä, aan de rand van een van de vele Finse meren, staat Jávri Lodge. Dit exclusieve adults-only hotel met maar 13 kamers was oorspronkelijk het buitenverblijf van de voormalige Finse president Urho Kekkonen, die er gasten ontving zoals president Ford. Inmiddels is het grondig gerenoveerd en strak en minimalistisch ingericht. Op de eerste verdieping zijn vier Skyview Suites ingericht met panoramaramen die helemaal doorlopen van de vloer tot aan het plafond.

Levin Iglut bij Levi

Levin Iglut bestaat uit het Aurora Sky Restaurant en 27 iglo’s die niet van ijs, maar van glas zijn gemaakt. Verder is er een Northern Lights House voor gezinnen. De woonkamer biedt een geweldig uitzicht op het landschap en de sterrenhemel met misschien wel het noorderlicht. Heb je pech en is het bewolkt? Dan kun je de sterrenhemel en het noorderlicht gewoon zelf projecteren op het plafond in de woonkamer.

levin iglut noorderlichtkamer finland
Levin Iglut – foto met dank aan Baltus Communications/Visit Finland

Northern Lights Ranch bij Levi

Ook bij Levi (200 kilometer ten noorden van de poolcirkel) vind je de Northern Lights Ranch. Hier staan 16 Sky View Cabins: moderne, vrijstaande blokhutten met een slaapkamer die bijna helemaal wordt omgeven door glas. Omdat er bij deze noorderlichthuisjes geen lichtvervuiling is, kun je het noorderlicht hier heel goed zien. Om het nog leuker te maken, zijn er ook Sky View Cabins met een eigen sauna en/of hot tub.

northern lights ranch noorderlichtsuite finland
Northern Lights Ranch – foto met dank aan Baltus Communications/Visit Finland

Kalle’s Inn in de buurt van Vaasa

Aan de westkust van Finland, niet zo ver van Vaasa, staan de acht glazen huisjes van Kalle’s Inn. Hier kijk je uit over de Botnische Golf en de duizenden eilanden die hier voor de kust liggen: de Kvarken-archipel. Boven zee is er niets dat je zicht op de sterrenhemel en het noorderlicht belemmert.

kalles inn noorderlichthotel finland
Kalle’s Inn – foto met dank aan Baltus Communications/Visit Finland

Hotel Ukkohalla bij Hyrynsalmi

Hotel Ukkohalla in de regio Kainuu bij Hyrynsalmi heeft op een berghelling 10 houten SkyCabins laten bouwen. De slaapkamers hebben glazen wanden én plafonds voor een geweldig uitzicht.

Seaside Glass Villas in Kemi

In Kemi aan de Botnische Golf wordt elke winter een ijshotel opgebouwd. Het bijbehorende IceRestaurant365 is het hele jaar door geopend. Dat geldt ook voor de Seaside Glass Villas. Dat zijn houten accommodaties met slaapkamers die helemaal zijn omgeven door glas. Zo kun je vanuit je bed uitkijken over de zee en (als het donker is) hopelijk ook op het noorderlicht daarboven.

Noorderlicht én wilde dieren zien

In het gebied tussen Suomussalmi en Kuhmo staan deze blokhutten met grote ramen die perfect zijn voor het zien van het noorderlicht. Maar dat is nog niet alles bij deze noorderlichthuisjes. Je kunt hier ook beren, wolven en veelvraten spotten. Wat je precies kunt zien, hangt natuurlijk af van het seizoen:

 • April-mei: noorderlicht en beren
 • Mei-juli: beren en middernachtzon
 • Augustus-oktober: noorderlicht en beren
 • Oktober-maart: noorderlicht en wolven/veelvraten (de beren houden dan hun winterslaap)
berenhut wild taiga finland
Berenhut van Wild Taiga – foto met dank aan Baltus Communications/Visit Finland

Zou jij ook wel eens in een van de noorderlichthuisjes in Finland willen slapen? Kijk dan ook even naar deze pagina van de website van Visit Finland. Die gaat helemaal over slapen onder het noorderlicht.

Winterreizen naar Finland

Of je nu speciaal naar Finland gaat om het noorderlicht te zien, of om te skiën, sneeuwschoenwandelen of een hondensledetocht te maken, de kans is altijd aanwezig – zeker in de winter, als het vaak donker is. Overweeg je komende winter naar Finland te gaan, kijk dan zeker even bij dit overzicht van wintervakanties in Finland van verschillende reisorganisaties.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 reacties

 1. Hallo Sandra,
  Weet niet of je hier al opmerkingen over hebt gehad, maar zelf heb ik erg veel moeite met de oranje letters. Ik kan ze niet goed lezen Helaas. En ik vind het allemaal zo leuk om te weten…..
  Groetjes

  • Oh, dank je wel dat je dat laat weten Mary! Nee, ik had het nog niet eerder gehoord, maar je zult vast niet de enige zijn. Er zijn nog wel meer dingen die ik zou willen verbeteren aan de site en daar neem ik jouw feedback zeker in mee. Nogmaals bedankt! Groetjes, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.