wandelen in Salla

Wandelen in Salla vanuit een fijne vakantiewoning

Een paar jaar geleden hadden wij een prachtige zomervakantie in Fins Lapland. Daarbij verbleven we in een heerlijke vakantiewoning in Salla en maakten we al een beetje kennis met dit gebied ‘In the Middle of Nowhere’. Onlangs was ik terug. Deze keer verbleef ik in Salla in een vakantiewoning van Sallatunturin Tuvat – nog zo’n fijne plek om te verblijven. Vanuit daar bezocht ik het Salla Wilderness Park en maakte ik een mooie wandeling naar de top van de Sallatunturi om te genieten van het weergaloze uitzicht. Kijk je mee?

Vakantiewoning van Sallatunturin Tuvat

Ik was heel benieuwd toen ik de sleutel van mijn vakantiewoning in Salla ophaalde bij de receptie, want de vorige keer was ons vakantiehuis in Salla echt heerlijk. Ook deze keer werd ik helemaal blij toen ik binnenstapte. In de woonkamer (met eettafel en open keuken) was een gezellige zithoek ingericht met een mooie Finse houtkachel erin. Het is hier vast ook heerlijk als je in de winter in Salla bent…

vakantiewoning van Sallatunturin Tuvat

Achter het woongedeelte was aan de ene kant een badkamer met toilet, wastafel en wasmachine. Aan de andere kant was nog een een toilet, en een ruimte waar de douche en de sauna te vinden waren. Wat is het toch heerlijk dat je in Finland bijna altijd wel een sauna ter beschikking hebt!

Helemaal aan de achterkant van het huisje waren twee slaapkamers (elk voor twee personen). En wat zag ik toen ik uit het raam keek? Een rendier! Een beter uitzicht kun je toch bijna niet bedenken?

rendier bij mijn vakantiehuis in Fins Lapland

Nou ja, het noorderlicht misschien. Wist je dat je dat al vanaf half augustus kunt zien als je geluk hebt? Ook als je in de zomer naar Fins Lapland gaat, is het dus zeker de moeite waard om de noorderlichtapps in de gaten te houden. Als je met Voigt Travel naar Finland gaat, zoals ik, krijgt je toegang tot de eigen noorderlicht-app van Voigt, die behoorlijk uitgebreid is. Wedden dat je hem nog vaker checkt dan je weer-app?

Aan de voorkant van het vakantiehuis is trouwens ook nog een zitje op de veranda om lekker in de zon te zitten na een dag vol outdoor-activiteiten in en om Salla.

vakantiehuis van Sallatunturin Tuvat

Wandeling vanuit Salla

Zelf ging ik ‘s avonds nog op pad. Local Paula had me uitgenodigd om samen een wandelingetje te maken naar de top van de berg (Sallatunturi). Het uitzicht daar zou de inspanning van de korte klim dubbel en dwars waard zijn, had ze me verzekerd. Dat nam ik meteen van haar aan en dus liep ik in een uitstekend humeur het korte stukje van mijn vakantiewoning naar Salla Ski Resort. Bij het gebouw waar in de winter de ski’s worden verhuurd (en in de zomer onder andere fatbikes) stond ze me al op te wachten, samen met haar dochtertje en hond Saga. Salla heeft meer dan 300 km aan wandelpaden. Maar omdat we niet meer zo heel lang de tijd haden voordat het donker zou worden, kozen we voor rechttoe, rechtaan: de serviceweg naar de top. Achter ons deed de zon zijn opperste best om nog tussen de wolken door te schijnen.

wandelen in Salla

Eenmaal boven zag ik dat Paula niets teveel had gezegd. Boven op de Sallatunturi (een tunturi is een soort platte berg, zoals ze die in Noorwegen een fjell noemen en in Zweden een fjäll) kun je aan alle kanten tot wel 100 km ver kijken – zonder dat je de lichten van een stad zult ontdekken. Boven zie je dus eigenlijk pas goed waarom Salla ‘The Middle of Nowhere’ wordt genoemd.

wandelen in Salla

Je kijkt hier onder andere uit op een aantal bergen die vroeger bij Salla hoorden, maar die sinds het einde van de Winteroorlog binnen de Russische grenzen liggen.

wandelen in Salla

Ben je na de klim wel toe aan een pauze? Dan heb je geluk, want speciaal daarvoor hebben ze hier boven op de berg een paar hangmatten opgehangen. Die zie je in deze video die ik maakte van mijn verblijf in Fins Lapland. Houd er wel rekening mee dat het boven op de berg koeler kan zijn en harder kan waaien dan beneden. Het kan dus slim zijn om een jas of vest mee te nemen als je gaat wandelen in Salla.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Pub Papana Pupi

Voordat het echt donker werd, daalden we weer af. Een drankje in pub Papana Pupi (naast de receptie van Sallatunturin Tuvat) was de perfecte afsluiting van de avond. Aan de muren van deze klassieke pub hangen shirts en sticks van bekende Finse ijshockeyspelers. En het schijnt dat hier regelmatig Finse rocksterren binnenstappen en dan nog wel eens een spontaan optreden geven. Maar deze avond bleef het rustig.

pub in Salla

Ontbijt en souvenirtjes shoppen

De volgende ochtend schoof ik in het restaurant achter de receptie aan voor een lekker Fins ontbijt. Zelf ben ik altijd dol op de bessenmix die je hier steevast bij het ontbijt vindt. Maar je kunt natuurlijk ook voor iets heel anders kiezen, van een vertrouwd roerbakeitje of een boterham met jam tot een Karelisch pasteitje – ook iets dat je eigenlijk echt moet proeven als je in Finland bent.

Na het ontbijt had ik nog even de tijd om de souvenirs in het winkeltje bij de receptie van Sallatunturin Tuvat te bekijken. Best een groot aanbod! Het werden uiteindelijk drie paar sokken met Moomin-prints erop voor mijn kinderen. Een andere goede plek om souvenirs te kopen in Salla is trouwens het Salla WIlderness Park, waar ik een dag eerder al was geweest.

Voor mij was het helaas alweer tijd om Salla achter me te laten. Ik verhuisde naar Iisakki Village – ook een hele fijne plek om te verblijven.

Ook verblijven bij Sallatunturin Tuvat?

Lijkt een verblijf bij Sallatunturin Tuvat jou ook wel wat? Bij mij was het verblijf in deze vakantiewoning inbegrepen in de reis die ik maakte met Voigt Travel. Een voorbeeld van een reis waarbij je in de (na)zomer verblijft in Sallatunturin Tuvat is deze Noorderlichtreis Ruska van Voigt Travel. Hier vind je nog meer zomerreizen van Voigt Travel naar Fins Lapland.

Ik werd uitgenodigd om Salla te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.