bezienswaardigheden tampere

De Finse stad Tampere met kinderen: Moomins, een pretpark en meer

Dat een stedentrip erg leuk kan zijn met kinderen, dat wisten we al lang. Maar dat de Finse stad Tampere zoveel leuks in petto had voor onze kinderen, dat hadden we niet voorzien. Als ze na twee dagen al vragen of we geen huis in Finland kunnen kopen, weet je dat ze het naar hun zin hebben. Wat Tampere dan zo leuk maakt voor kinderen, vertel ik in deze blogpost.

Moomin-museum

Toen ik mensen in mijn omgeving vertelde dat ik in Finland naar het Moomin-museum zou gaan, kreeg ik heel wat vragende blikken: “Moomins? Wat zijn dat?” Maar ik weet bijna zeker dat je ze wel herkent als je ze ziet. Moomins zijn Finse animatiefiguren die ook op de Nederlandse televisie te zien zijn geweest. Zelf moet ik altijd aan ‘Vader Abraham’ denken bij de Moomins, omdat hij de Nederlandse begin- en eindtune van de afleveringen zingt. Begint er al een belletje te rinkelen?

Er was al langere tijd een Moomin-tentoonstelling in Tampere, maar sinds juni 2017 hebben de Moomins echt hun eigen museum – het allereerste Moomin-museum ter wereld. Dat moesten we natuurlijk zien. En we waren niet de enigen.

Tijdens het wachten op ons nummer bij de kassa’s van het Moomin-museum hebben we de tijd om de museumshop te bekijken en te zien wie er zoal op dit museum af komen. We zien veel Finse, maar ook veel Aziatische bezoekers. Dan zijn we aan de beurt en lopen we het schemerdonker van het museum in. We bevinden ons in de Moomin-vallei.

Niet fotograferen of filmen

Daar worden we opgewacht door een mevrouw die ons het museum uitlegt. We mogen 4 uur blijven en in die tijd kunnen we het museum in en uit zo vaak we willen. Verder geeft ze ons een boek mee dat ons door het museum leidt. Om het copyright op de afbeeldingen te beschermen, is fotograferen en filmen niet toegestaan in het museum. Er zijn twee plekken ingericht waar je kunt poseren met de Moomins, maar die halen het niet bij de echt leuke plekjes in het Moomin-museum. Die zul je dus met eigen ogen moeten gaan bekijken.

Passages uit de verhalen

De kinderen zijn inmiddels al lang aan het rondkijken. Overal staan vitrines met 3D-modellen in passages uit de verhalen, gemaakt door de vriendin en levenspartner van Tove Jansson: Tuulikki Pietila. Bij de vitrines kun je op een beeldscherm in verschillende talen de bijbehorende passage uit de boeken over de Moomins erbij halen.

Verder staan verspreid over de twee verdiepingen van het museum  enorme Moomin-boeken. In een reusachtige goochelaarshoed kun je met je eigen schaduw spelen, die je dan soms opeens horens of een kroon op je hoofd geeft.

Het populairste voorwerp in het Moomin-museum is het drie meter hoge Moomin-huis. Tove Jansson en Tuulikki Pietila maakten het zelf en de inrichting is zo gedetailleerd dat je kunt blijven kijken.

Onze kinderen lopen vooral van de ene vitrine met Moomin-poppetjes naar de andere. Maar als je echt alles wilt bekijken in het museum, heb je die 4 uur wel nodig. Aan de wanden zijn namelijk ook nog heel veel pentekeningen, brieven en foto’s te zien. En vergeet niet omhoog te kijken, want daar hangt het kunstwerk Comet van de Finse kunstenares Hanna Vihriälä, dat bestaat uit meer dan 200.000 hangende kralen.

Tip: laat je kinderen voordat je naar het Moomin-museum gaat kijken naar de tekenfilms, dan herkennen ze de scenes die in het museum te zien zijn.

Andere kindvriendelijke musea

Maar het Moomin-museum is niet het enige museum dat voor kinderen leuk is om te bezoeken. Breng bijvoorbeeld ook een bezoekje aan:

 • Museumcentrum Vapriikki, waar niet alleen een leuke speelhoek is voor kleine kinderen (in het Poppenmuseum), maar grotere kinderen ook Minecraft (in Birckala 1017) en Angry Birds (in het Finse Gamemuseum) kunnen spelen. Er is zelfs een speelhal met een flipperkast en allerlei arcadespellen.
Vapriiki in Tampere met kinderen
 • Openluchtmuseum Amuri, waar een fotospeurtocht de kinderen door de verschillende arbeidershuisjes leidt;
Tampere met kinderen Amuri
 • Het Spionagemuseum, waar ze allerlei dingen kunnen uitproberen, zoals een stemvervormer en een spiegel waarmee je anderen kunt bespieden;
 • De street art van de Finlayson Art Area.
Finlayson Art Area met kinderen

Meer over deze en andere musea lees je in de blogpost over musea in Tampere.

Pretpark Sarkännniemi

Zodra ze op YouTube had gezien dat pretpark Särkänniemi een van de engste achtbanen ter wereld heeft (Hype), was onze dochter van 11 niet meer te houden. Attracties kunnen haar niet wild genoeg zijn en ze had dan ook de dag van haar leven in Särkänniemi.

Gelukkig had ook onze zoon van 9 (die niet zo van achtbanen houdt) het prima naar zijn zin: Särkänniemi heeft meer dan 30 attracties in alle soorten en maten. Er is dus voor elk wat wils. Zoals wel vaker met pretparken in Noord-Europese landen werkt Särkänniemi net wat anders dan een pretpark in Nederland. In principe is het terrein gratis toegankelijk, wat betekent dat je Särkänniemi dus gratis kunt bekijken. Ook het spelen in de Angry Birds-speeltuin is gratis. Voor alle andere attracties kun je verschillende passen kopen, bijvoorbeeld voor één of twee dagen, of voor een heel seizoen. Wij hadden een pas voor een dag in de vorm van een armbandje, dat bij elke attractie wordt gescand als je aan de beurt bent. Het fijne was trouwens dat we bijna niet in de rij hoefden te staan, misschien deels omdat de scholen in Finland alweer waren begonnen toen wij in Tampere waren.

De attracties van Särkänniemi

Een paar van onze favorieten:

 • Het Angry-birds gedeelte met een speeltuin en wat mildere attracties
Tampere met kinderen: Sarkanniemi
 • Een achtbaan waarop je zit zoals op een motor
 • Een achtbaan waarin je ligt
 • De Hype natuurlijk, alleen al omdat mijn dochter en ik erin durfden
 • De zweefmolen
 • Het schip
Tampere met kinderen: Sarkanniemi
 • De wildwaterbanen
 • Kermisachtige attracties zoals een ‘spin’

Extra leuk is dat Särkänniemi prachtig gelegen is aan het water, zodat je vanuit hoge attracties ook nog eens een mooi uitzicht hebt.

Hilarisch vonden we de ‘botsauto’s’ met een verplichte rijrichting waar echt iedereen zich aan houdt.

Tampere met kinderen: Sarkanniemi

Je ziet ook verschillende attracties voorbij komen in deze video die ik maakte.

Eigenlijk is het te veel om op te noemen. Voor een volledig overzicht van de attracties kun je het beste even op de website van Särkänniemi kijken. En dan houdt het nog niet op bij de attracties. Voor kleinere kinderen is er nog Doghill Fairytale Farm, met schattige huisjes, een podium waar voorstellingen worden gegeven en een kinderboerderij. Doghill Fairytale Farm is gebaseerd op de verhalen van de Finse kinderboekenschrijver Mauri Kunnas.

Tampere met kinderen: Sarkanniemi

Maar Särkänniemi heeft ook een aquarium, een planetarium en een 134 m hoge uitkijktoren die je echt niet moet overslaan. In het restaurant onder in de uitkijktoren kun je prima eten. Bovenin is zelfs een chic restaurant gevestigd dat langzaam ronddraait.

Tampere met kinderen: Sarkanniemi

Andere uitkijktorens

Over uitkijktorens gesproken: daarvan heeft Tampere er meer. En al zijn ze niet zo hoog als die van Särkänniemi, onze kinderen vonden ze stuk voor stuk leuk. Het hielp natuurlijk wel dat er een lift was 🙂 De uitkijktoren van Pyynikki is een klassieker in Tampere, maar de meeste selfies namen onze kinderen toch in de Moro Sky Bar. Je leest er meer over in de blogposts over natuur in en om Tampere (Pyynikki) en onze stadswandeling door Tampere (Moro Sky Bar).

Outdoor-avonturen

Wat het ook altijd goed doet bij onze kinderen, is op avontuur gaan. Gelukkig is er volop natuur in en om Tampere omdat te doen. En dus gingen we paddenstoelen en bosbessen zoeken in het bos, stapten we in een kano voor een tocht naar een onbewoond eiland waar zelfs een schat begraven lag en gingen we samen kopje onder in een ijskoud meer. Ook in en om ons vakantiehuis in Finland hadden de kinderen alle ruimte om te spelen, want we sliepen in een ruime blokhut met een grote tuin om in te spelen en een buitengrill om veilig een vuurtje in te stoken. Over onze outdoor-avonturen lees je meer in deze blogpost over natuur in en om Tampere.

Eten en snoepen

Oké, onze kinderen kunnen soms best moeilijke eters zijn. Maar tijdens onze stedentrip Tampere was dat geen enkel probleem. Overal was wel wat lekkers te eten – of moet ik zeggen snoepen? Nou ja, dat mag toch best een paar dagen? Dit is waar ze zoal van smulden:

Lekker eten in Tampere

En dan hebben we ons nog ingehouden, want er was ook nog een speciaal wafelcafé en een café dat bekendstaat om de lekkere donuts. Het kattencafé en het konijnencafé hadden ze vast ook geweldig gevonden. Maar ja, je kunt niet aan de gang blijven…

Wil je nog meer weten over twee stedentrips in Finland die verrassend leuk zijn? Dan is dit Stralend Finland Magazine over Oulu en Tampere misschien interessant voor je.

Wij werden uitgenodigd om Tampere te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.