rendieren zien in salla wilderness park

Het wauw-gevoel van zomer in Fins Lapland

Bij Fins Lapland denk je waarschijnlijk aan onvergetelijke winterse plaatjes. Maar wist je dat je ook tijdens de zomer in Fins Lapland een echt wauw-gevoel kunt ervaren? Door beren te gaan spotten bijvoorbeeld- die liggen in de winter op één oor. Of door te gaan suppen op een van de meren die ‘s winters dichtgevroren zijn. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent, kun je tegen het einde van de zomer zelfs het ‘dubbele noorderlicht’ zien – volgens locals het allermooiste noorderlicht dat er is. Ik maakte een mooie reis naar Rovaniemi. Salla en Ruka en maakte een heleboel mooie momenten mee die de zomer in Fins Lapland dubbel en dwars de moeite waard maken.

Rechtstreeks vliegen naar Lapland

De reis begon al heel relaxt. Ik hoefde namelijk niet over te stappen in Helsinki, maar vloog voor deze reis met Voigt Travel rechtstreeks vanuit Nederland naar Rovaniemi in Fins Lapland. Ik vertrok – net als bij de zomervakantie in Finland die we een paar jaar geleden maakten – vanaf Rotterdam. Persoonlijk vind ik vliegen vanaf een kleiner vliegveld echt een voordeel wat betreft parkeren en drukte. Wat ook mooi was: beide keren vloog ik al vroeg, zodat ik de eerste dag meteen al lekker veel tijd had om van zomers Fins Lapland te genieten. Ik sliep deze keer in hotel Best Western Plus Rotterdam Airport (dat een shuttlebus heeft, maar vanwaar je eventueel zelfs kunt lopen naar het vliegveld) en kon mijn ruimbagage zelfs de avond van tevoren al inchecken bij Transavia. Zo kon ik de volgende ochtend nog wat langer blijven liggen en was de wachttijd echt minimaal.

vlucht van Rotterdam naar Rovaniemi
Geen drukte op het vliegveld van Rotterdam

Kerstman in Rovaniemi

Na iets meer dan drie uur vliegen landden we op het vliegveld van Rovaniemi – ook wel de officiële luchthaven van de Kerstman genoemd. Vlak bij dit vliegveld ligt Santa Claus Village, waar je persoonlijk op bezoek kunt gaan bij de kerstman. Ook voor mij had hij wel even tijd. Meteen al een bijzonder begin! Je leest er meer over in deze blogpost over Santa Claus Village.

ontmoeting met de kerstman in finland
De Kerstman met zijn schoenmaatje 52

Rendieren in Salla

Als je aan de Kerstman denkt, denk je waarschijnlijk ook aan rendieren. Die kun je in Fins Lapland zomaar op of langs de weg of zelfs bij je vakantiehuisje aantreffen. Maar om er echt heel veel te zien en meer te weten te komen over deze leuke dieren, reed ik in ongeveer twee uur van Rovaniemi naar het Salla Wilderness Park. Daar werd ik ontvangen door Pasi, die in het bos zijn speciale lokroep liet horen. En ja hoor, daar kwamen de rendieren al aangerend. Wauw, wat waren het er veel! En zo dichtbij… Je ziet het ook in deze video die ik in Fins Lapland maakte.

rendieren zien in salla wilderness park

Hier lees je alles over mijn bezoek aan Salla Wilderness Park. Een bezoekje is zeker ook de moeite waard met kinderen – lees hier hoe het was toen wij het rendierpark met het hele gezin bezochten.

The Middle of Nowhere

Op mijn eerste dag in Fins Lapland beleefde ik dus al meteen veel bijzondere dingen. Maar het toetje moest nog komen. Die avond maakte ik een wandeling naar de top van de Sallatunturi – de berg waar je in de winter kunt skiën in Salla. Vanaf boven kun je helemaal rondom heel ver kijken, helemaal tot in Rusland zelfs. 100 km alle kanten op kunnen kijken zonder dat er ergens een stad(je) te zien is – dat is waarom Salla ‘The Middle of Nowhere’ wordt genoemd.

wandelen in Salla

Meer foto’s van het indrukwekkende uitzicht hier vind je in deze blogpost over mijn verblijf in Salla.

Slapen in een Fins houten huis

De nacht na die eerste, meteen al bijzondere dag sliep ik in een typisch Finse vakantiewoning van Sallatunturin Tuvat. Nadat ik wakker was geworden met een rendier voor het raam, verhuisde ik naar een andere plek: Iisakki Village in Ruka. Het bijzondere aan deze plek is dat er huizen staan die uit een authentiek Fins dorpje hierheen zijn verhuisd toen dat dorpje na de Winteroorlog opeens in Rusland kwam te liggen. Iisakki Village is dus echt een ideale plek als je altijd al in zo’n authentiek Fins houten huis hebt willen slapen. Hier lees je meer over mijn ervaringen in Iisakki Village.

Papin Talo in Iisakki Village

Outdoor-activiteiten

Het leuke aan Iisakki Village in Ruka – behalve de mooie accommodaties die er staan – is dat het een perfecte uitvalsbasis is voor heel veel outdoor-activiteiten in de Finse natuur. Je kunt er (met of zonder gids) gaan fietsen, wandelen, kajakken of suppen en er is volop gelegenheid om te gaan vissen en een vuurtje maken. En de mensen zijn zo vriendelijk! Je hebt hier echt alles wat je nodig hebt. De dagen die volgden, genoot ik dan ook volop van de Finse natuurbeleving in Ruka.

fietsen vanuit Iisakki Village

Beren zien in Finland

Voor een wel heel bijzondere natuurervaring – beren zien in Finland – werd ik door een gids opgehaald in Iisakki Village. Ik mocht op pad met ‘Beren-Pekka’, die me in een busje naar een observatiehut vlak bij de Russische grens bracht. Als je geen sterk geurende cosmetica gebruikt van tevoren en heel zachtjes kunt lopen en stil kunt zitten, is de kans dat je hier inderdaad beren te zien krijgt heel groot. Ik zag die middag maar liefst acht beren en ging slapen met een brede glimlach op mijn gezicht. Wat was dit bijzonder!

beren zien in Finland

Lees hier alles over mijn beren-excursie in Ruka.

Raften door nationaal park Oulanka

Maar hier bleef het nog niet bij wat betreft wauw-momenten. Ik ging namelijk ook nog raften. Je kunt vanuit Ruka prachtige raft-excursies maken. Er is een rustige route die je met het hele gezin kunt maken. En er is een pittigere route, waarbij je door nationaal park Oulanka vaart, langs de oude watermolen en de waterval, die zelf te heftig is om overheen te raften. Eerder had ik al zowel de raftexcursie voor volwassenen als de raftexcursie voor gezinnen gedaan – allebei een dikke aanrader. Deze keer mocht ik namens Voigt Travel meedoen aan een raftwedstrijd voor bedrijven. Lees zelf maar hoe dat eruitzag – misschien is het ook wel wat als teambuilding voor jouw bedrijf?

raften in finland

Finse sauna-ervaring

Kunnen je spieren wel wat liefde gebruiken na al die outdoor-activiteiten? Dan zit je in Finland goed, want daar is altijd wel een sauna in de buurt. Zowel mijn accommodatie in Salla als die in Ruka had een sauna. Daarnaast heeft Iisakki Village nog meerdere ‘losse’ sauna’s, die je kunt reserveren. Zelf deed ik mee aan een sessie sauna-yoga met Niina en daarna voelde ik me op en top ontspannen. Niina en haar collega’s verzorgen ook sauna-tours, waarbij je meerdere sauna’s bezoekt en alles te weten komt over de Finse saunacultuur. Met een hapje en een drankje en natuurlijk ook een frisse duik in een van de vele Finse meren vul je met zo’n saunabezoek makkelijk een hele ochtend, middag of avond. Neem er de tijd voor en geniet!

sauna in Iisakki Village

Noorderlicht zien in de zomer

Behalve beren kun je in de zomer in Fins Lapland nog iets heel bijzonders zien dat in de winter niet te zien is: het zogenoemde ‘dubbele noorderlicht’. Helaas heb ik het zelf (nog) niet kunnen bewonderen, maar er is me al meerdere keren door de Finnen zelf op het hart gedrukt dat dit het mooiste noorderlicht is dat je maar kunt bedenken. Vanaf half augustus wordt het ‘s avonds weer donker genoeg om het noorderlicht – als dat er is – te kunnen zien. En omdat de meren dan nog niet bevroren zijn, zie je niet alleen het noorderlicht in de lucht, maar ook weerspiegeld in het water. Dat levert de mooiste plaatjes op.

Niina van Iisakki Village wees me de perfecte plek op loopafstand van mijn appartement in Papin Talo om dit fenomeen te zien en ik zat geduldig aan de waterkant te wachten. Maar helaas. het magische licht liet zich niet zien. Bovendien raakte het al snel bewolkt. Volgende keer beter!

noorderlicht in de zomer zien in ruka
Geen noorderlicht deze keer, maar wel mooi!

Ervaar het wauw-gevoel van de Finse zomer zelf

Noorderlicht of niet, zomer is Fins Lapland is dus echt een bijzondere ervaring vol wauw-momenten. Ik kwam in ieder geval vol indrukken en mooie herinneringen terug. Om ze een beetje mee te beleven, kun je deze video bekijken die ik onderweg maakte.

Wil jij de zomer in Fins Lapland ook wel eens beleven? Ik reisde twee keer met Voigt Travel naar Fins Lapland in de zomer. Omdat zij echte experts zijn in het Hoge Noorden, kunnen ze je goed adviseren over welke reis het beste past bij jouw wensen. Hier vind je alle zomerreizen naar Finland van deze reisorganisatie.

Ik werd uitgenodigd om deze reis te maken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.