rendieren zien in salla wilderness park

Rendieren zien en wildernisdiner in Salla Wilderness Park

Of je nu nog nooit rendieren hebt gezien, of er al heel wat op de foto hebt staan – een ontmoeting met rendieren blijft leuk. Het is een van de dingen die een zomervakantie in Fins Lapland zo bijzonder maakt, en Salla is er een uitstekende plek voor. Eigenlijk heb je overal in Salla wel kans om één of een paar rendieren tegen te komen: soms moet je ervoor remmen omdat ze op de weg lopen, of zie je ze zo langs het raam van je vakantiehuisje lopen. Maar als je echt helemaal zeker wilt weten dat je volop rendieren te zien krijgt, is een bezoek aan het Salla Wilderness Park een aanrader. De vorige keer dat ik hier was, heette het nog Salla Reindeer Park. Die naam is veranderd, omdat je hier meer beleeft dan alleen een ontmoeting met de rendieren. Daarom ging ik nog een keer terug voor een bezoek aan het bezoekerscentrum over het nieuwe nationale park dat hier te vinden is én een wildernisdiner. En natuurlijk vond ik het ook deze keer weer geweldig om zo dicht bij de rendieren te komen.

Nieuw nationaal park

Salla WIlderness Park is niet alleen een mooie plek om de rendieren van Fins Lapland te zien – het is ook een mooie kennismaking met nationaal park Salla. Dit veelzijdige en uitgestrekte gebied was al lang een beschermd natuurgebied, maar heeft nu ook echt de status van nationaal park. Bij de ingang van Salla Wilderness Park is een bezoekerscentrum waar je kunt zien hoe ver dit nieuwe nationale park zich uitstrekt en welke dieren er leven. Er lopen ook wandelroutes langs Salla Wilderness Park, dus je kunt je bezoek ook combineren met een mooie wandeling door het nationale park.

rendieren zien in salla wilderness park

Wandelen bij Salla Wilderness Park

Zelf maakte ik voordat ik het rendierpark in ging een korte wandeling naar een plek waaraan ik mooie herinneringen had: Pan Village Oulanka. Hier verbleven wij tijdens een eerdere zomervakantie in Finland, ook via Voigt Travel (toen maakten we deze tweeweekse gezinsreis).

Rondom het meertje is een plankenpad aangelegd dat ideaal is voor een korte wandeling.

rendieren zien in salla wilderness park

Hoewel het nog heerlijk weer is, merk ik duidelijk dat het geen hoogzomer meer is. De zon begint al aardig te zakken en het seizoen om bessen en paddenstoelen te plukken is al begonnen.

Pasi roept de rendieren

Na het korte ommetje rondom het meertje rij ik met Pasi het rendierpark in. Onderweg kijk ik natuurlijk al de hele tijd door de ramen van het busje. Hoewel de rendieren hier binnen een omheining leven, is het terrein van Salla Wilderness Park maar liefst 200 hectare groot. De rendieren hebben dus volop gelegenheid om een rustig plekje op te zoeken. Tijdens de rit dieper het park in zie ik ze dan ook nog niet.

Maar dan, als we zijn uitgestapt, zet Pasi zijn geheime wapen in. Hij blijkt de rendieren te kunnen aantrekken met een speciale lokroep – al zal het ook helpen dat de rendieren hier gevoerd worden. Tweehonderd hectare land is namelijk niet groot genoeg voor ze om op natuurlijke wijze hun eten bij elkaar te scharrelen, dus worden ze bijgevoerd.

rendieren zien in salla wilderness park

Het is indrukwekkend om te zien – en horen – hoe vanuit het bos dat net nog helemaal stil was steeds meer rendieren op ons af komen rennen. Echt een heel bijzonder moment – je ziet het ook in deze video die ik maakte van mijn reis naar Fins Lapland in de zomer.

Daarna staan ze rustig samen te eten, zodat ik uitgebreid de tijd heb om ze te bekijken en fotograferen. Intussen vertelt Pasi iets meer over het leven van de rendieren – daarover lees je volop in mijn eerdere post over de rendieren in Salla.

rendieren zien in salla wilderness park

Wildernisdiner bij Mikka

Sommige rendieren hebben interesse voor een kleine blokhut die op deze plek in het bos staat. Al snel blijkt waarom: in die blokhut heeft Mikka een ‘wildernisdiner’ boordevol lokale en verse ingrediënten voor ons klaarstaan. De rendieren kunnen dit beter ruiken dan wij en de brutaalste van hen doen al voorzichtige pogingen om misschien wel even de blokhut in te lopen. Dat zou geen goed idee zijn – niet alleen omdat ze dan ons eten opeten, maar ook omdat ze, als je ze weer naar buiten wilt werken, in paniek dwars door een raam zouden kunnen gaan, met alle gevolgen van dien.

Mikka, onze gastheer voor vanavond die op een afstandje stond te kijken hoe wij de rendieren bewonderden, doet de deur maar even dicht. Als de nieuwsgierigste rendieren weer wat afstand hebben genomen, laat hij ons binnen. Terwijl hij de laatste hand aan het diner legt, vertelt hij ons over het leven van mensen en rendieren hier in Salla, dat “The Middle of Nowhere” wordt genoemd.

rendieren zien in salla wilderness park

De band tussen rendieren en mensen is een bijzondere. Ja, er staat vanavond rendier op het menu. Maar dat wil niet zeggen dat de rendierhoeders niet om de rendieren geven. “Rendieren zijn geen speelgoed en ook geen gereedschap. Het zijn onze vrienden,” zo verwoordde een rendierhoeder het ooit tegenover Mikka. Een mooie gedachte.

Ben je ook van plan om deze regio te bezoeken in de zomer? Dan is dit Stralend Finland Magazine over onze zomervakantie in Vuokatti en Salla misschien ook interessant voor je. Hierin vertel ik alles over onze route, leuke activiteiten die we ondernamen en fijne plekken waar we verbleven.

Op het menu

Maar goed, toch even terug naar het menu. Dat was om van te watertanden:

We begonnen met een speciaal Salla-biertje. Want wat doe je als er heel veel mensen naar The Middle of Nowhere komen om de opening van het nieuwe nationale park te vieren en je ze allemaal iets lekkers te drinken wilt aanbieden? Dan is een eigen biertje een mooie oplossing.

Dan komt het eerste mooie gerecht op tafel: koud gerookte regenboogforel met komkommer en van dat lekkere Finse roggebrood erbij. Mikka werkt zoveel mogelijk met lokaal geproduceerde ingrediënten, wat ook betekent dat ze supervers zijn. Het smaakt voortreffelijk.

wildernisdiner in salla wilderness park

Het hoofdgerecht is een supermals stukje rendier, met daarover cranberrysaus en aardappeltjes en groente erbij.

wildernisdiner in salla wilderness park

Bij het zalige dessert met kruipbramen (ook wel gele bosbramen genoemd) drinken we koffie uit een kuksa en een glaasje Jaloviina erbij. Jaloviina – dat door de Finnen zelf vaak Jallu wordt genoemd – is een mengeling van cognac en heldere graanalcohol. Het wordt sinds 1932 (het einde van de Finse drooglegging) volgens traditioneel recept geproduceerd. Als je Finse films en series kijkt of Finse boeken leest, kom je dit drankje ongetwijfeld tegen. Het is populair onder studenten, jagers, rockmuzikanten en viel ook bij ons in de smaak.

wildernisdiner in salla wilderness park

En al die tijd dat wij van al dit lekkers aan het genieten waren, liepen de rendieren nog om de blokhut heen. Ik bleef ernaar kijken, want dat uitzicht verveelt nooit.

rendieren zien in salla wilderness park

Zelf lekker eten in Salla Wilderness Park

Loopt het water je al in de mond? Kijk op de website van Salla WIlderness Park voor jouw eigen ‘wildernisdiner’. Lekker eten voor of na je bezoek aan de rendieren kan ook op een andere manier. Bij het bezoekerscentrum kun je namelijk elke dag lunchen met een stevige, typisch Finse soep: de ene dag zalmsoep en de andere dag rendiersoep.

Ook rendieren zien in Salla?

Als je rendieren wilt zien in Finland, is Salla dus een mooie (en smakelijke) bestemming in Fins Lapland om naartoe te gaan – of dat nu in de zomer is, of in de winter. Zelf bezocht ik Salla twee keer in de zomer, beide keren met Voigt Travel. Zij bieden meerdere accommodaties in Salla aan en kunnen je als expert op het gebied van het Hoge Noorden goed adviseren over de juiste reis voor jou én de leukste excursies. Hier vind je de zomerreizen naar Fins Lapland van Voigt Travel en hier de winterreizen naar Lapland van deze reisorganisatie.

Ik werd uitgenodigd om deze reis te maken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.