raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Teambuilding op zijn Fins: raftwedstrijd in Ruka

Raften is een superleuke activiteit om te doen in Fins Lapland. Eerder ging ik in Fins Lapland al raften door nationaal park Oulanka met Ruka Safaris. Dat viel zo in de smaak, dat we later met zijn vijven deze speciale raftexcursie voor gezinnen maakten. Maar laatst nam ik deel aan een wel heel speciaal raftevenement: een raftwedstrijd voor bedrijven. Het was pittig en ging er fanatiek aan toe, maar het was ook heel bijzonder om op deze manier ondergedompeld te worden in de Finse outdoor-cultuur, inclusief afsluitend saunabezoek en diner bij kaarslicht. Denk je dat dit misschien wel dé teambuilding is die bij jouw bedrijf past? Lees dan hieronder hoe mijn deelname aan deze raftwedstrijd voor bedrijven verliep.

Elk team een schipper

De avond voor de raftwedstrijd kwamen alle teams bij elkaar in Restaurant Zone in Ruka – een mooie manier om alvast de sfeer te proeven. Onder het genot van (meestal) een biertje werden de teams voorgesteld. Het waren allemaal Finse teams, behalve de boot waarin ik zou zitten. Die was van Voigt Travel (een reisorganisatie met heel veel ervaring en expertise op het gebied van reizen naar het Hoge Noorden, waarmee ik al meerdere mooie reizen heb gemaakt).

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Het belangrijkste wat deze avond moest gebeuren, was dat elk team een schipper kreeg toegewezen. Om de route veilig te kunnen raften, kun je namelijk niet zomaar met een stelletje leken in een bootje stappen. Elke boot heeft daarom een deskundige schipper, die achter in de boot zit, de route bepaalt en tegen de rest van de bemanning zegt wat ze moeten doen. Welke schipper je als team kreeg, werd door loting bepaald. En welk lootje werd er voor ons uit de rafthelm getrokken? Dat van Erkki (ook wel Eki). Hij doet al jarenlang mee aan deze wedstrijd en eindigt steevast in de top 3, kregen we te horen. Aiaiai, als wij hem als ongeoefende Nederlanders dan maar niet zouden teleurstellen… We begonnen de spanning nu wel een beetje te voelen. Maar een beetje bijtijds naar bed vanavond…

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo
Onze steun en toeverlaat Erkki

Alle boten verzamelen

De volgende ochtend komt Erkki al vroeg Iisakki Village in rijden. Op een aanhanger achter zijn busje ligt onze boot, met daarop de vlag van Voigt Travel. Even kriebelt het in mijn buik: het is duidelijk dat iedereen dit evenement behoorlijk serieus neemt. Hoewel de deelnemers natuurlijk ook graag een leuke dag willen hebben, maakt het wedstrijdelement dit toch anders dan een relaxte raftexcursie met onderweg een kop koffie met een kaneelbroodje.

Onze eerste stop is het gebouw waar Ruka Safaris alle spullen voor excursies bewaart. Daar krijgen we allemaal een regenpak, een extra paar sokken en een paar laarzen aangepast. Voor de veiligheid krijgen we bovendien een helm en een reddingsvest.

Daarna rijden we naar het beginpunt van de raftwedstrijd in Käylä. Wanneer de boot in het water ligt, wijst Erkki ons allemaal een positie in de boot toe. Ook neemt hij met ons de commando’s door: all paddle, right paddle, left paddle en hetzelfde met ‘brake’. En als het er echt woest aan toe gaat: hold on – dan leunen we naar het midden van de boot en pakken we een touw vast. Onze voeten zitten sowieso in de lussen op de bodem van de boot, om te voorkomen dat we overboord vallen. Het minst gezellige deel van de instructies is wanneer hij uitlegt wat we moeten doen als we toch uit de boot vallen. Ik let goed op, maar hoop dat we dit lesje niet nodig zullen hebben.

Intussen horen we om ons heen voortdurend Finse opmerkingen van de ene boot naar de andere – vaak gevolgd door gelach. Zeker weten doe ik het niet, maar het lijkt erop dat er flink wat plaagstootjes gegeven worden en dat de deelnemers in de 8 deelnemende boten elkaar op een vriendelijke manier alvast een beetje zitten te stangen.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo
Wat zou er toch allemaal gezegd worden…

Eerste etappes

Dan beginnen we met de eerste stroomversnelling: Käylänkoski. Het hele ochtendprogramma vindt plaats op de route die wij eerder namen tijdens de raftexcursie voor gezinnen. Het is dus nog vrij rustig water. Om het toch wat uitdagender te maken, beginnen we met een sprint van 200 meter. We doen er alles aan om een goede tijd neer te zetten.

Na Käylänkoski varen we verder over Kiehtäjänniva, Vähän-Käylänkoski, Vääräkoski, Peurankoski, Saarikoski, Harjakoski en Kelhänkoski. In totaal is deze ochtendroute 13 kilometer lang. In de stroomversnellingen zijn proeven uitgezet, zoals een paal langs de kant van het water die je zo snel mogelijk moet zien te raken. We doen ons best om een goed resultaat neer te zetten – al was het maar voor Erkki, want die doet er echt alles aan om het beste uit dit Nederlandse team te halen.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo
Deze stroomversnellingen zijn nog makkelijk

Tussen de stroomversnellingen door zetten enkele boten een buitenboordmotor aan. De andere boten krijgen dan een sleepje. Het is een gezellige boel – denk ik tenminste. Want er wordt weer heel wat gelachen en Fins gesproken tussen de verschillende boten onderling. En er is tijd om de mooie omgeving te bewonderen.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Voor de lunchpauze sprinten we met alle boten op een boei af waaronder een fles champagne in het water hangt. We maken geen schijn van kans – wat zijn de Finnen fanatiek! De andere boten zijn veel sneller. Maar de stemming zit er goed in.

Lunch bij het kampvuur

Dan zit het makkelijkste deel van de route erop. Tijd voor een vroege lunch! Alle boten leggen aan en er blijkt een grote pan zalmsoep voor ons op het vuur te staan – en een ketel met koffie natuurlijk. Ook het bier en de Lonkero vloeien al rijkelijk – al blijven wij liever nog even nuchter voor de uitdagingen die ons nog wachten.

Het is dan ook maar goed dat er ook een toilet bij onze pauzeplek is. Aan het einde van het paadje naar het toilet wacht ons wel een verrassing: achter de deur gaan niet één, maar twee toiletbrillen schuil. Het is een duotoilet – zonder tussenschot dus. Zo goed kennen wij van de Nederlandse boot elkaar nou ook weer, dus we gaan toch maar om beurten naar binnen. De twee Finse dames achter ons zijn minder preuts – die gaan gewoon gezellig samen zitten.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo
De deur naar het toilet leidt naar buiten

Spannende momenten

Na de lunch wordt het echt pittig. We hebben het parcours van de raftexcursie voor gezinnen achter ons liggen en beginnen nu aan de route die normaal gesproken voor de raftexcursies voor volwassenen wordt gebruikt. Maar vandaag wordt het allemaal nog wat spannender gemaakt. In de eerste stroomversnelling, Niskakoski, moeten we weer zo snel mogelijk een doelpaal zien te raken. Om het ons zo moeilijk mogelijk te maken, is die zo geplaatst dat we het laatste stukje tegen de stroom in moeten roeien. Pittig!

Dan is het tijd voor de stroomversnelling die ik me nog het beste herinner van de vorige keer dat ik hier was: Myllykoski (bij een oude watermolen). Alsof deze er nog niet spannend genoeg uitziet, is in deze stroomversnelling een slalomparcours uitgezet. Boven het water hangen palen waar we niet alleen tussendoor moeten varen, maar die we ook nog eens niet aan mogen raken (op straffe van strafseconden). Alle teams en schippers gaan eerst voor de stroomversnelling aan wal om de slalomroute te bekijken en hun ideale lijn uit te stippelen. “Hier echt niet overboord vallen hoor, want hier zijn heel veel scherpe stenen onder water en dat doet heel erg pijn!,” benadrukt Erkki nog even. De spanning stijgt. Een naderende onweersbui doet daar nog een schepje bovenop. Dan is een gewone raftexcursie toch een stuk relaxter!

nationaal park oulanka

De lucht wordt zwart en een enorme hoosbui bast los. Weer een bliksemschicht. Kunnen we niet even wachten met starten? Precies dan krijgen wij het startsein. De stroomversnelling waarnaar ik daarnet nog bangig stond te kijken, doet me niet meer zoveel. Ik wil nu vooral graag zo snel mogelijk doorvaren en dan schuilen voor het onweer. Eenmaal onderaan blijken we twee poortjes compleet te hebben gemist. Jammer dan. In de plenzende regen loop ik naar de oude watermolen om te schuilen. Flits – knal! En dan: geschreeuw in het Fins. Er is een boot omgeslagen. Even vind ik het echt niet leuk meer. Maar de Finnen lijkt het allemaal weinig te doen.

Worstjes grillen

Als het zonnetje weer is doorgebroken en iedereen weer uit het water is gevist, kan de wedstrijd doorgaan. We nemen Aallokkokoski, een lange stroomversnelling die in de lente als een achtbaan voelt volgens Erkki. Nu, in augustus, is hij goed te doen. Achter deze stroomversnelling ligt de negen meter hoge waterval de Jyrävä – die durven zelfs de Finnen niet te nemen per boot. We gaan aan wal en de boten gaan leeg van de waterval af en worden aan de andere kant weer opgehaald zodat we weer kunnen instappen.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo
We leven nog! Even bijkomen…

Intussen genieten wij van een worstje van de gril – dat mag ook echt niet ontbreken bij zo’n Fins outdoor-avontuur.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

3 km afzien en dan genieten

Na deze pauze wacht ons nog een laatste krachtinspanning. De boten worden neergelegd op basis van de tijden die we tot nu toe hebben neergezet. Wij starten als vijfde en moeten 3 km lang voluit roeien over de Kalliosaari om die positie te behouden of verbeteren. Spannend! Even liggen we derde. maar als we vastlopen op een steen en Erkki zelfs in het water springt om ons los te duwen, mogen we dankbaar zijn dat we onze vijfde plaats weten te behouden. We hebben alles gegeven en eigenlijk zijn we best trots!

Het laatste stuk is puur genieten. De wedstrijd is voorbij, de zon schijnt en we varen relaxt door de prachtige natuur van nationaal park Oulanka. De grapjes (denk ik) klinken weer over en weer.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Dan leggen we voor de laatste keer de boten aan. Wat nog rest, is 1,5 km lopen (bergopwaarts, met onze uitrusting) naar de bus die al op ons staat te wachten. Mijn sporthorloge is tevreden over mijn activiteit vandaag: ruim 300% van de aanbevolen dagelijkse activiteit geeft het aan.

Sauna, diner en prijsuitreiking

In de bus wordt al volop geproost op een succesvol raft-avontuur. Maar de dag is nog niet voorbij. Terwijl de zon ondergaat, komen we aan bij Kämmi: een wilderniskamp zonder elektriciteit en stromend water, maar met traditionele Finse rooksauna en het meest romantische restaurant van Finland.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Ik heb geluk: eerst gaan alle vrouwen samen in de sauna. En dat zijn er maar een handje vol. Wat voelt het heerlijk om mijn natte kleren uit te kunnen doen en in de behaaglijke warmte van de sauna te zitten. Die warmte van de sauna wordt trouwens ook gebruikt om een paar grote teilen water te verwarmen, waarmee je jezelf kunt wassen (in plaats van een douche). Er ligt een soort steelpannetje bij, waarmee ik het lauwe water over mezelf heen giet. Daarna duik ik in het meer om af te koelen.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Terwijl het de beurt aan de mannen is in de sauna, bekijk ik alvast het restaurant. Wat ziet dit er bijzonder uit zeg! De houten blokhut is tegen de rotswand aan gebouwd, dus de achterwand is van steen. Op de richels in de rotsen zijn allemaal kaarsjes neergezet en ook in de rest van het restaurant en buiten branden overal lichtjes. Ik kan me nu wel voorstellen waarom dit het meest romantische restaurant van Finland wordt genoemd.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Ondanks het ontbreken van elektra en stromend water krijgen we een heerlijk driegangendiner voorgeschoteld. Intussen vindt de prijsuitreiking plaats en klinken er lovende woorden. Neem ik aan dan, want mijn Fins is nog steeds niet zo ver gevorderd dat ik er iets van kan volgen. Gewonnen hebben we in ieder geval niet – maar daar is het voor mij ook eigenlijk nooit om gegaan. Wat ik voor altijd zal onthouden, is de ervaring. Een dag ondergedompeld worden in de Finse cultuur en natuur, met momenten van flink afzien en van intens genieten.

raftwedstrijd in Ruka Kuusamo

Na het diner wordt er nog verder gefeest in restaurant Zone, maar bij mij gaan de luikjes toe. Ik voel alles wat ik vandaag heb meegemaakt in mijn hele lijf. Ik kruip in mijn bedje in Iisakki Village, waar ik de volgende ochtend heerlijk kan bijkomen met een relaxt SUP-tochtje en sessie saunayoga. Beelden daarvan én van de raftwedstrijd zie je in deze video die ik maakte van mijn zomerse reis naar Salla en Ruka.

Raftexcursies en raftwedstrijd in Ruka

Nogmaals, deze dag was niet representatief voor een ‘gewone’ raft-excursie die je tijdens je zomervakantie in Fins Lapland zou meemaken. Dat is veel relaxter en echt voor iedereen te doen! Kijk maar eens naar mijn ervaring met een raft-excursie voor volwassenen en een raft-excursie voor gezinnen met kinderen. Wil je dit ook wel eens meemaken, dan vind je hier de zomerreizen naar Finland van Voigt Travel.

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

Ik werd uitgenodigd om dit evenement mee te maken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.