Papin Talo in Iisakki Village

Iisakki Village bij Ruka: perfecte uitvalsbasis in Fins Lapland

Slapen in een dorpje met authentieke Finse blokhutten, proeven van de pure Finse keuken en outdoor-activiteiten ondernemen die je optimaal laten kennismaken met de natuur van Fins Lapland – dat is wat je kunt verwachten als je tijdens je vakantie in Fins Lapland verblijft in Iisakki Village. Zelf was ik er al twee keer in de zomer en beide keren werd ik erdoor getroffen hoe mooi deze plek is en hoe aardig de mensen die je verwelkomen zijn. Hieronder lees je alles over mijn ervaringen, plus mijn tips voor de leukste dingen om te doen in Iisakki Village.

Een dorp dat is verhuisd

Er zit een bijzonder verhaal vast aan een deel van de gebouwen die in Iisakki Village staan. Ruka ligt tegenwoordig dicht bij de Russische grens, maar er is een strook land die eerder bij Finland hoorde, maar die aan het einde van de Winteroorlog bij Rusland is gaan horen. Verschillende gebouwen in Iisakki Village komen uit een dorpje dat op die strook land lag: Paanajärvi. Van de 32 gebouwen die het dorpje telde, zijn er 14 uit elkaar gehaald en binnen de nieuwe Finse grenzen opnieuw opgebouwd. Voorbeelden hiervan zijn restaurant Iisakin Talo (‘het huis van Isakki oftewel Isaak’) en het oude priestershuis: Papin Talo. Behalve deze gebouwen staan er ook nieuw gebouwde accommodaties in dit huidige vakantiedorpje.

Papin Talo in Iisakki Village
Papin Talo

Verblijf in Papin Talo

Zelf verbleef ik deze keer in Papin Talo, het oude priestershuis dus. Ik had hier een heel fijn tweepersoonsappartement met onder andere een eigen badkamer, een keukentje en een droogkast (handig voor je wintersportspullen, maar in de zomer ook voor je zwemkleding of kleren die nat zijn gespetterd tijdens het raften).

Papin Talo in Iisakki Village

Het appartement waar ik sliep, keek uit op dit meer.

Iisakki Village

Boven waren nog meer kamers, die ook volledig zelfstandig waren. Het verschil met beneden was dat er boven ook een gemeenschappelijke keuken, woon- en eetkamer was. Ook was daar een fijne serre om lekker in het zonnetje te zitten.

Wil je ook verblijven in Papin Talo? Dan is deze reis van Voigt Travel misschien wel iets voor jou. Hier vind je alle zomerreizen naar Finland van Voigt Travel bij elkaar.

Meer accommodaties in Iisakki Village

Samen met Niina, mijn vrolijke en vriendelijke gastvrouw in Iisakki Village, maakte ik een korte wandeling door Iisakki Village. Zo kon ik meteen wat andere accommodaties in dit vakantiedorpje in Fins Lapland zien. Wat denk je van deze bungalows van Iisakki Glass Village? Met hun grote ramen en glazen dak zijn ze perfect om van de middernachtzon te genieten – of van het noorderlicht natuurlijk.

Iisakki Glass Village

In de winter worden hier ook nog iglo’s opgebouwd waarin je een nachtje kunt slapen. En je kunt ook komen kamperen op de kleine camping van Iisakki Village.

camping van Iisakki Village

Doen in Iisakki Village

Het handige aan dit kleinschalige vakantiepark bij Ruka is dat je heel veel activiteiten vlak bij je accommodatie kunt beginnen – dus zonder daarvoor eerst weer een stuk zelf te moeten rijden of een transfer te moeten regelen. Zelf ondernam ik de volgende activiteiten.

Wandelen vanuit Iisakki Village

Je kunt direct vanuit Iisakki Village prima wandelen – zelfstandig of met een gids. Als je met een gids gaat wandelen, helpt die je ook bij het vinden en plukken van de juiste bessen en paddenstoelen. Ook drink je dan onderweg vast wel een iets lekkers bij het vuur en kom je van alles te weten over het leven in Fins Lapland.

Iisakki Village

Tijdens mijn wandeling vanuit Iisakki Village leerde Niina me een ‘noorderlichtliedje’. “Revontule!” zongen we steeds harder, in de hoop dat we ‘s avonds geluk zouden hebben. Revontule betekent letterlijk zoiets als ‘vossenvuur’. Een Finse legende vertelt namelijk dat er ooit een poolvos was die zo snel door de sneeuw rende, dat de vonken ervanaf spatten en er vuren ontstonden. Met zijn pluizige staart liet hij een mengeling van sneeuwkristallen en vonken tot hoog aan de hemel opspatten – een van de vele mogelijke verklaringen die de Finse mythologie voor het noorderlicht heeft.

Fietsen op een fatbike

Daarna nam Niina me mee uit fietsen. Daarvoor namen we een fatbike: een soort mountainbike met extra dikke banden, zodat je er makkelijk mee over allerlei terrein kunt rijden. In de winter worden deze fietsen zelfs gebruikt om mee door de sneeuw te fietsen.

fietsen vanuit Iisakki Village

Maar nu was het nog zomer en onderweg wees Niina me op de rijkdom van de Finse natuur. Zo vond ze bloemen die je kunt gebruiken om make-up mee te verwijderen, of om een badje voor vermoeide voeten mee te maken. We reden langs enkele van Niina’s lievelingsplekjes, zoals het veld waar ze minstens één keer per jaar met haar gezin frisbeegolf komt spelen. Dat is trouwens echt leuk om te doen als je in Iisakki Village bent – en het is nog gratis ook. Frisbees zijn beschikbaar bij de receptie. Heb je nog nooit frisbeegolf gespeeld? Je leest er meer over in deze blogpost over mijn eerste potje frisbeegolf in Ylläs.

Maar het mooiste moment was wel toen we dit prachtige rendier tegenkwamen. Dat zie je in deze video die ik maakte van mijn verblijf in Iisakki Village.

SUPpen

Nog relaxter was het toen ik met Niina het water op ging met SUP-planken (voor Stand Up Paddling). Het was even geleden dat ik op een SUP-plank had gestaan, maar dat gaf helemaal niks. We begonnen op het kleine meer waarop ik uitkeek vanuit Papin Talo en Niina legde alles nog een keer uit. Het maakt niet uit of je wilt staan, knielen of zitten op je board – het gaat erom dat je er plezier in hebt. Sterker nog: het was een heerlijke zonnige dag en toen we naar het zonovergoten grote meer waren gepeddeld, gingen we zelfs even lekker liggen op de planken. Je zou bijna in slaap vallen!

suppen vanuit Iisakki Village

Wil je toch graag een wat pittigere workout, dan weet Niina ook nog wel wat SUP-yoga-oefeningen voor je.

Genieten van de Finse sauna

Na het SUPpen ging het ontspannen nog even lekker verder, want Niina nam me mee de sauna in. Iisakki Village heeft meerdere sauna’s en als je wilt, kun je zelfs een complete sauna-tour boeken. Je krijgt dan alles te horen over de Finse saunacultuur, waar een hapje, drankje en een verkoelende duik in het meer natuurlijk ook bij horen.

sauna in Iisakki Village

Elke keer als ik in een Finse sauna kom, leer ik trouwens weer wat bij. Zo wist ik wel dat je met berkentakken een vihta of vasta kunt maken waarmee je jezelf of anderen zachtjes kunt slaan om de bloedsomloop te stimuleren. Maar van Niina leerde ik dat je dit ook met jeneverbessentakken kunt doen. Dat schijnt vooral heel fijn te zijn als je spierpijn hebt.

sauna in Iisakki Village

Als je wilt, kun je tijdens je bezoek aan de sauna van Iisakki Village een saunahoedje van badstof opzetten. Daarvan dacht ik eigenlijk dat ze bedoeld waren om je haar te beschermen tegen de hitte. Maar Niina vertelde dat ze je hele hoofd beschermen tegen de warmte, zodat de sauna echt een stuk minder warm aanvoelt en je er dus langer van kunt genieten. Ik weet niet of het voor jou werkt, maar er is maar één manier om daarachter te komen: hup, de Finse sauna in en dan even testen met en zonder hoedje.

sauna in Iisakki Village

De saunayoga-sessie van Niina was heerlijk ontspannend. Alle spieren die toch een beetje vermoeid waren geraakt door het raften werden voorzichtig opgerekt en kwamen helemaal bij in de milde warmte van de sauna. Na afloop dook ik natuurlijk even het meer in.

zwemmen IIisakki Village

Goed om te weten is dat behalve de los te boeken sauna’s in Iisakki Village veel accommodaties ook nog hun eigen sauna hebben. Dat geldt in ieder geval voor Papin Talo (waar ik verbleef in een tweepersoonsappartement) en groepsaccommodatie Luppolinna.

Verder kun je in Iisakki Village bijvoorbeeld:

  • Vissen in de visvijver – een perfecte plek om het te leren, want je bent er zeker van dat je beet krijgt. (Je hebt hier wel een vergunning voor nodig.)
  • Of met een gids het meer op gaan om te vissen en daarna de vangst klaarmaken boven een vuurtje
  • Een worstje of marshmallows grillen bij een van de grillplaatsen of in een van de grilhutten
  • Een kano huren
  • De berenexcursie die ik maakte, vertrok ook direct vanaf Iisakki Village.
kajakken in Iisakki Village

Hier vind je alle activiteiten die je in de zomer in Iisakki Village kunt ondernemen.

Eten en drinken

Heb je trek gekregen van al die activiteiten? Dan kun je terecht in een van de restaurants van Iisakki Village. ‘s Morgens schoof ik aan voor het ontbijt in Iisakin Talo (je weet wel, het huis van Isaak). Mijn favoriet in Finland zijn altijd de bessen. Maar ook het donkere brood vind ik niet te versmaden.

restaurant in Iisakki Village

Voor de lunch kun je hier bijvoorbeeld een lekkere rendiersoep eten. Hou wel wat ruimte over, want een zomervakantie in Finland zonder bosbessengebak, dat kan eigenlijk niet.

restaurant in Iisakki Village

Noorderlicht in de zomer

En alsof dit nog niet genoeg is om je te vermaken als je in de zomer in Fins Lapland bent, kun je met een beetje geluk ook nog het ‘dubbele’ noorderlicht bewonderen. Noorderlicht in de zomer? Jazeker! Eigenlijk kan het noorderlicht zich het hele jaar door laten zien. Het probleem is alleen: als het niet donker wordt, zie je het niet. Zodra de periode van de middernachtzon voorbij is en het weer donker wordt in Fins Lapland, kun je dus onder de juiste omstandigheden het noorderlicht zien. Niina liet me een mooi plekje aan het meer zien, op loopafstand van Iisakki Village, waar je op onbewolkte avonden met de juiste zonne-activiteit de mooiste taferelen kunt zien. Helaas had ik dat geluk niet, maar mooi was het wel.

noorderlicht in de zomer zien in ruka

Ik heb nu al meerdere Finnen horen zeggen dat zij deze periode, aan het eind van de zomer en het begin van de herfst, zelfs de allermooiste periode vinden om het noorderlicht te zien en te fotograferen. Omdat de meren nog niet bevroren zijn, kun je namelijk het ‘dubbele noorderlicht’ te zien krijgen. Je ziet dan het noorderlicht in de lucht en ook nog eens weerspiegeld in het meer.

Voigt Travel biedt zelfs een speciale reis aan om het noorderlicht in de zomer te zien in Fins Lapland: Noorderlichtavontuur Ruka. Hierbij slaap je net als ik in Papin Talo, maar ook nog een nacht in een van de bungalows van Iisakki Glass Village, zodat je vanuit je bed naar het noorderlicht kunt speuren. Extra handig: als gast van Voigt Travel heb je toegang tot een handige en zeer uitgebreide noorderlicht-app, die een noorderlichtvoorspelling geeft. De app is ontwikkeld in samenwerking met noorderlichtexpert Ruben Weyntjens.

Helaas trof ik het deze keer dus niet: het werd al snel bewolkt toen ik aan het meer zat te wachten tot het helemaal donker was. Maar zelfs zonder noorderlicht vond ik het nog schitterend.

Ook verblijven in Iisakki Village?

Lijkt een verblijf in Iisakki Village jou net zo heerlijk als ik het vond? Dan is deze reis van Voigt Travel misschien wel iets voor jou. Hier vind je alle zomerreizen naar Finland van Voigt Travel bij elkaar.

Het fijne van deze reizen is ook dat je rechtstreeks naar Fins Lapland kunt vliegen, dus zonder overstap in Helsinki. Zelf vloog ik met Voigt in ongeveer 3 uur van Rotterdam naar Rovaniemi voor mijn verblijf in Iisakki Village en dat was een hele comfortabele manier van reizen. Als je net als ik op Rovaniemi vliegt, kun je misschien ook nog wel even op bezoek bij de kerstman in Santa Claus Village bij Rovaniemi. In de winter kun je met Voigt vliegen naar een vliegveld dichter bij Iisakki Village, namelijk dat van Kuusamo.

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

Ik werd uitgenodigd om Iisakki Village te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.