oulanka nationaal park

Wandelen in Finland: de Berenroute in Nationaal Park Oulanka

Het was vroeg, die ochtend. Om 6 uur vertrok de rechtstreekse vlucht van Voigt Travel naar Rovaniemi op de poolcirkel, waarna ik nog maar een paar uur rijden verwijderd was van Ruka. Van al dat reizen kun je wel eens een beetje duf worden. De beste oplossing daarvoor is wat mij betreft: naar buiten! Ik was dan ook blij dat ik met gids Marko van Ruka Safaris mee mocht naar Nationaal Park Oulanka voor een korte wandeling om mijn zomervakantie in Finland mee te beginnen.

De Berenroute in Nationaal Park Oulanka

Nationaal Park Oulanka is zowel bij buitenlandse toeristen als bij de Finnen zelf erg populair, mede dankzij de 80 kilometer lange Berenroute (Karhunkierros). Je komt dan ook regelmatig mensen tegen met een grote rugzak op hun rug, die in een paar dagen de hele route lopen en onderweg kamperen in de natuur. Is 80 kilometer toch wat te veel voor je, dan kun je ook kiezen voor de Kleine Berenroute. Die is 12 kilometer en voert je langs mooie plekken langs de rivier de Kitkajokki, langs stroomversnelling Myllykoski en langs de Jyrävä-waterval, die ik later van dichtbij zou bekijken tijdens mijn raftavontuur in Finland.

Wandelen in Finland: Berenroute in NP Oulanka

Voor al die wandelaars zijn in Nationaal Park veel voorzieningen aangelegd, zoals houten trappen om hellingen op en af te lopen, hangbruggen en bruggetjes, infoborden, wegwijzers, vuurplaatsen en hutten. Het park heeft ook een eigen camping.

Rode rotsen en veel water

Maar zelfs voor de kleine Berenroute was het al te laat op de dag geworden – ook al blijft het in de zomer eigenlijk dag en nacht licht in Noord-Finland. Daarom liepen we een kort stukje: van bezoekerscentrum Oulangan luontokeskus naar de Kiutaköngäs-stroomversnelling. Met een indrukwekkend gebulder wringt de rivier zich hier tussen de rode rotsen door. Niet voor niets staat oula in de naam Oulanka voor ‘veel water’, omdat hier veel rivieren bij elkaar komen. Tel daarbij op dat de winter dit jaar nogal lang heeft aangehouden en je kunt te voorstellen dat hier aan het begin van de zomer heel wat water voorbij komt op weg naar Paanajärvi in Rusland.

Wandelen in Finland: Berenroute in NP Oulanka

De geschiedenis van NP Oulanka

Tijdens het wandelen vertelt Marko over de geschiedenis van Nationaal Park Oulanka. Uit archeologische vondsten blijkt dat er al in de steentijd mensen leefden in dit gebied. Een recenter onderdeel van de geschiedenis van Nationaal Park Oulanka is de houtkap, die hier rond 1890 heel belangrijk was. Bomen die hier werden gekapt, werden over de rivier de Oulankajoki vervoerd naar zagerijen in Rusland. Bij sommige stroomversnellingen kun je nog steeds zien dat er doorgangen zijn gemaakt, zodat het hout kon passeren, wijst Marko. Aan al die economische bedrijvigheid kwam trouwens na de Eerste Wereldoorlog een einde, toen de grens met Rusland werd gesloten.

Wandelen in Finland: Berenroute in NP Oulanka

Koffie van het kampvuur

Dan komen we bij een vuurplaats met uitzicht over het water. Marko hakt snel wat brandhout, dat hier voor alle wandelaars klaarligt. Razendsnel maakt hij een vuurtje, waarop hij in een zwartgeblakerde ketel water opzet voor koffie en thee. Nokipannukahvi noemen de Finnen dat: koffie uit de zwarte ketel.

Wandelen in Finland: Berenroute in NP Oulanka

Veel Finnen die voorbijkomen, hebben een houten beker (kuksa) bij zich. Die worden traditioneel gemaakt van knoesthout en sommige zijn versierd met bijvoorbeeld stukjes rendierbot. Marko heeft een modernere en lichtere variant van de kuksa meegenomen: de kupilka. Hij blijkt ook Finse kaneelbroodjes bij zich te hebben: kanelipulla. Enkele wandelaars die hier een worstje komen grillen, biedt hij ook een kopje koffie en een kaneelbroodje aan. De vriendelijkheid van de Finnen – onderling en tegenover toeristen uit het buitenland – is opvallend.

Wandelen in Finland: Berenroute in NP Oulanka

Als Marko zelf ook even zit, verzucht hij: “Dit bos is mijn werkplek. Na een lange dag werken is z’n kampvuur mijn tv. Het heeft maar één kanaal, maar toch zie ik steeds iets anders. So relaxing…” Ik snap hem helemaal. Ook ik voel de vermoeidheid van de reis en stress van de werkweek die eraan vooraf ging in rap tempo wegvloeien. Binnen een paar uur ben ik in een totaal andere wereld terechtgekomen – en dat voelt heerlijk!

Ook wandelen in Finland?

Zeker doen. De Berenroute in Noord-Finland is in de zomer heel goed bereikbaar. Ik vloog met Voigt Travel rechtstreeks van Amsterdam naar Rovaniemi. Ook mijn verblijf bij Ruka Safaris was geregeld via Voigt Travel. De gidsen van Ruka Safaris nemen je mee op de mooiste avonturen.

Je ziet de rode rotsen en het vele water ook terug in mijn video over zomers Noord-Finland.

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

Ik werd uitgenodigd om Fins Lapland te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.