kerst in Tallipiha, Tampere, Finland

Kerst vieren in Finland: de kerstmarkten in Tampere

Wil jij wel eens kerst vieren in Finland? Of in de aanloop naar Kerstmis helemaal in kerststemming komen tijdens een leuke stedentrip? Dan kan ik je een bezoek aan de Finse stad Tampere (nog geen 200 km van Helsinki en nu bereikbaar met en rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol) echt aanraden. Wij waren er al eens eerder in de zomer en gingen in december nog een keer terug. Er lag volop sneeuw en met meerdere kerstmarkten in Tampere konden we ook nog eens volop proeven van kerstgerechten en Finse kerstversiering kopen. Proef je even mee van de Finse kerstsfeer?

Toch liever kerst vieren in Santa Claus Village bij Rovaniemi? Daarover lees je hier.

Kerstmarkt in het centrum van Tampere

Onze vlucht naar Tampere kwam ‘s avonds pas aan, dus we waren eerst maar eens gaan slapen. De volgende ochtend waren we er helemaal klaar voor om te voelen hoe het is om kerst te vieren in Finland. We begonnen midden in Tampere, op het plein dat Keskustori heet. Hier stond een verzameling houten huisjes met daarin kraampjes van allerlei verkopers. Er waren etenswaren zoals honing, worst en mosterd, er was handwerk zoals handgemaakte kaarsen, kerstversiering en wanten, en nog allerlei andere kraampjes.

kerstmarkt in Tampere, Finland

Natuurlijk kon je op de kerstmarkt ook Finse kerstgerechten proeven. Zelf sloten we aam in de rij in de glögi-tent voor een beker glögi. Glögi is de Finse Glühwein en we kwamen hem in drie varianten tegen: alcoholvrij, met alcohol (in de vorm van wijn), en met extra alcohol (bijvoorbeeld met een scheut whiskey). Tijdens onze stedentrip Tampere dronken we regelmatig de alcoholvrije variant. Die smaakte trouwens steeds anders, want je kunt hem maken met allerlei vruchten en kruiden. Vaak staan er dan ook nog schaaltjes rozijnen en amandelschaafsel, dat je zelf aan de glögi kunt toevoegen.

kerstmarkt in Tampere, Finland

Terwijl we in de rij stonden in de glögi-tent, zagen we de Finnen aan lange tafels massaal de traditionele Finse kerstpap eten – al dan niet vergezeld van een beker glögi. We besloten dat we die rijstepap ook maar eens moesten proeven, maar dat deden we op een andere kerstmarkt in Tampere. Daarover lees je verderop.

kerstmarkt in Tampere, Finland

Het leukste is trouwens om de kerstmarkt in het centrum van Tampere te bezoeken als het donker is, want hij is erg mooi verlicht. Overal zie je klein lampjes, maar er zijn ook grote lichtobjecten. En op de gebouwen rondom het plein werden ook nog eens kleuren en figuren geprojecteerd. Boven de straat die langs het plein loopt, hingen een soort spandoeken waarop met lampjes verschillende beelden werden getoond. Zo werden de donkere dagen voor kerst een stuk lichter.

kerstmarkt in Tampere, Finland

Kerst in de markthal

Tegenover het Keskustori-plein staat de markthal van Tampere. Ook deze wordt in de weken voor kerst versierd en je kunt er glögi drinken, joulutorttu eten (een soort sterren van bladerdeeg met een lepel pruimencompote in het midden die je in deze tijd overal tegenkomt) en lekkers en handwerk kopen. Zeker even binnenstappen dus.

kerstbok in de markthal van Tampere
Kerstversiering in de markthal van Tampere

Kerstmarkt Tallipiha

De andere kant op vanaf Keskustori is het (langs de oude kerk/Tampereen vanha kirkko en het Finlayson-gebied/Finlaysonin tehdasalue) niet ver lopen naar Tallipiha, een plek in Tampere die we in de zomer ook al erg gezellig vonden. In het oude stallencomplex van de eigenaren van de Finlayson-fabriek zijn nu winkeltjes en cafés gevestigd.

Ik had gelezen dat Tallipiha in december ook helemaal in kerstsferen is, dus dat wilden we niet missen.

kerstmarkt Tallipiha in Tampere

En wat bleek: we vonden het hier nog veel gezelliger dan op de kerstmarkt in het centrum van Tampere. Behalve veel inwoners van Tampere en een enkele toerist zoals wij was ook de Kerstman naar Tallipiha gekomen.

Finse kerstman

Een begrip in Tallipiha is het chocoladewinkeltje daar: Tallipihan Suklaapuoti. De chocolade die hier verkocht wordt is zo populair, dat de ingang van de winkel een stoplicht heeft om te voorkomen dat het binnen te druk wordt. Natuurlijk namen we hier iets mee om thuis met Kerstmis op te eten.

kerst in Tallipiha, Tampere, Finland

Verder vind je bij Tallipiha winkeltjes met allerlei handwerk en souvenirs. Ook stonden er nu extra kraampjes waar onder andere breiwerk en producten gevlochten van riet en berkenbast werden verkocht. Ik trakteerde mezelf op een paar heerlijke wollen beenwarmers.

In het café van Tallipiha kwamen we weer joulutorttu tegen.

Finse kerstgebakjes

Maar wij kozen er hier voor om de Finse kerstpap te proeven. Lekker hoor! We deelden wel een bordje, want deze rijstepap met pruimenjam valt best zwaar. En we namen er weer lekker een beker alcoholvrije glögi bij.

Finse kerstpap

Via de Kuninkaankatu liepen we in één rechte lijn weer terug naar het winkelgebied in het centrum. Het is echt fijn dat alles in Tampere zo dicht bij elkaar is.

Bonus: Lucia-concert

Eigenlijk zouden wij 13 december weer terug naar huis vliegen. Maar er viel op dat moment zoveel sneeuw in Zuid-Finland, dat op meerdere plekken het openbaar vervoer werd stilgelegd, mensen het advies kregen om niet de weg op te gaan en er vluchten werden geannuleerd. Ook de onze! We werden omgeboekt naar de 14e en hadden dus een extra dag in Tampere.

Toen al het omschakelen in mijn hoofd en het regelen van wat dingen zoals een extra overnachting was gebeurd, realiseerde ik me dat we dus met Santa Lucia in Finland zouden zijn – ook een belangrijke dag in de adventstijd in de noordelijke landen. Nou weet ik wel dat dit vooral in Zweden wordt gevierd (hier lees je er meer over), maar ik ging toch eens even googelen of er ook in Tampere aan gedaan werd. En ja hoor! Ik vond een aankondiging van een Lucia-concert in een kerk. Daar wilden we naartoe!

Lucia concert in Tampere

We zijn blij dat we zijn gegaan, want het was heel sfeervol. Eerst liep een groepje jongeren de kerk in, terwijl ze het bekende lied Santa Lucia speelden en zongen. Daarna werd er en toespraak gehouden, beurtelings in het Zweeds en Fins – een goede oefening voor ons om in beide zoveel mogelijk te herkennen. Vervolgens was er (in het Fins) nog een korte mis, waarbij meerdere kerstliedjes werden gezongen. Wij zijn allebei Fins aan het leren met Duolingo, maar dit was toch wel wat hoog gegrepen. Gelukkig waren er liedboekjes uitgedeeld en door bij de mensen in de bank voor ons te spieken op welke pagina ze waren, konden we toch iets van de tekst meekrijgen. Een bijzonder toevoeging aan onze stedentrip!

Meer in winters Tampere

Voordat we weggingen op 9 december was ik nog helemaal niet met de feestdagen bezig, maar we kwamen helemaal in de stemming voor kerst en oud & nieuw terug in Nederland. Maar kerstmarkten bezoeken is natuurlijk niet het enige dat we deden in Tampere. Tijdens onze winterse stedentrip Tampere genoten we ook nog van:

  • mooie winterse wandelingen (in deze post lees je ook in welk heerlijke hotel wij verbleven)
  • meerdere saunabezoekjes
  • lekker eten en drinken
  • prachtige uitzichten
  • en we gingen winkelen, want in Tampere vind je volop Fins design (waar wij gek op zijn)

Voor een indruk van de sfeer in de stad kun je ook mijn video van onze winterse stedentrip Tampere bekijken. En op de website van Visit Tampere vind je nog meer informatie over leuke dingen die je in de stad kunt doen.

Ook in de winter naar Finland? Hier vind je nog meer winterreizen naar Finland.

Wij werden uitgenodigd om Tampere te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Beste Sandra, ik heb genoten van je verhaal. Heel herkenbaar. Ben er nu zelf 2x geweest in Tampere. 1x in juni en 1x in november. Tampere is gewoon een hele mooie stad. Schoon en met leuke terrassen en het park. Wel grappig dat ik de link naar dit verhaal kreeg van de eigenaars van Suklaapuoti. Om te vertalen voor ze. Ze waren er heel blij mee. Succes met je verhalen. Ik ga je zeker blijven volgen. Groetjes

    Henk Figge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.