wandelen in Finland in de winter: Makkarajarvi bij Tampere

Beleef de winter in Finland met een bezoek aan Tampere

Wil je de winter in Finland beleven maar niet helemaal naar Lapland hoeven reizen? Dan is een winterse stedentrip zoals wij die maakten naar Tampere een goed idee. En we konden er nog makkelijk naartoe vliegen ook: Air Baltic verzorgt nu namelijk dagelijks een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Tampere. En zo hadden we een heerlijk lang weekend vol kerstmarkten, sauna’s, designwinkels, winterse wandelingen en lekker eten. Het is ons wel duidelijk waarom Tampere ook bij de Finnen zelf zo’n populaire stad is!

Tampere in de winter

Vijf jaar geleden bezochten wij Tampere al eens – maar dan in de zomer. We maakten toen een wandeling langs bezienswaardigheden, bezochten musea, zochten dingen op die leuk waren voor de kinderen (die toen ook mee waren) en proefden van de natuur rondom Tampere.

Wat was het leuk om de stad nu in een winters jasje te zien! We hadden geluk: er lag volop sneeuw.

de finse stad tampere in de winter

Het industriële centrum van Tampere is een plaatje als er sneeuw ligt. Wil je liever van die schattige houten huisjes in de sneeuw zien? Dan hoef je ook niet ver te zoeken in Tampere. Pak gewoon de tram naar de buitenranden van de stad. Dit is bijvoorbeeld in de wijk Viinikka, waar wij vanuit het centrum in een half uurtje naartoe liepen voor onze lunch bij Lillan Boutique Hotel & Kök.

Houten huizen in Tampere

Ben je ook nog eens in de adventperiode in Tampere, dan kun je bovendien de kerstmarkten bezoeken en allerlei Fins kerstlekkers proeven.

Schaatsen, sleeën en meer

Als je in de winter door Tampere loopt, zul je ongetwijfeld regelmatig het getik van een ijshockeypuck horen. Zodra het vriest, vind je op veel plekken kleine ijshockeybaantjes. Ook kwamen we, aangezien er steeds meer sneeuw viel terwijl we in de stad waren, steeds meer gezinnen tegen die met een slee op pad waren. Ook leuk om te doen natuurlijk! Voor winterse avonturen zoals ijsvissen, ijszwemmen of een ritje met de hondenslee kun je hier terecht.

Wandelen in en om Tampere

Zelf kozen we ervoor om de winter in Finland te ervaren door middel van een paar wandelingen aan de randen van Tampere. We maakten er drie en die waren alle drie bereikbaar met de tram.

Wandeling Pyynniki/Pispala

Op de eerste dag van onze winterse stedentrip Tampere namen we tram 3 naar eindpunt Pyynikintori. Hier ben je echt heel snel vanuit het centrum en hier staan ook volop van die mooie, houten huizen. Deze wandeling is trouwens wel een beetje een kuitenbijtertje, want Pyynikki is een wijk van Tampere die op een smalle bergrug ligt, die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Aan beide kanten van deze kleine maar steile bergkam zijn trappen aangelegd. Vanaf de tramhalte ben je al snel bij de eerste trappen.

pyynikki in tampere

Ons eerste doel was de uitkijktoren van Pyynikki.

pyynikki in tampere

Deze granieten uitkijktoren uit 1929 is 26 meter hoog en hoewel wij door de sneeuwbui waar we in zaten niet zo ver konden kijken, is het uitzicht er – met aan beide kanten van de bergrug water – eigenlijk altijd de moeite waard. Voor toegang tot de toren moet je wel even een kaartje kopen. Daarna kun je kiezen of je sportief de trap neemt, of toch de lift pakt.

pyynikki in tampere

Onder aan de toren is een café dat in heel Finland bekend is vanwege de donuts (munkki) die er gebakken worden. De Finnen staan er graag voor in de rij en er zijn dan ook bijna altijd wel mensen te vinden bij de toren en het café. Beide zijn het hele jaar door geopend en sluiten alleen op Midzomeravond en Kerstavond wat eerder – op de website van Pyynikin Munkkikahvila vind je actuele info. Wij vonden trouwens de alcoholvrije glögi (glühwein) ook erg lekker.

Na ons bezoek aan de toren en het café liepen we het Pyynikin luontopolku oftewel het natuurpad van Pyynikki. Deze route van ongeveer 4 km begint tegenover de uitkijktoren. Tijdens deze wandeling daalden we aan de andere kant van de bergkam de trappen weer af, om ze even later weer te beklimmen.

pyynikki in tampere

Het was een mooie route door het bos. Onderweg kwamen we nog een mooi uitkijkpunt tegen.

pyynikki in tampere

We maakten het rondje van het natuurpad net niet helemaal vol tot aan de uitkijktoren, maar liepen toen we weer boven waren richting de wijk Pispala.

pispala in tampere

Deze ligt ook op de bergkam. Maar waar Pyynikki vol staat met bomen, staat Pispala vol met houten huizen in verschillende schilderachtige kleuren.

pispala in tampere

Mocht je inmiddels alweer trek gekregen hebben, dan is Café Pispala een aanrader. Maar het is ook leuk om zomaar wat straatjes in te slaan en te zien wat zich daar weer voor uitzicht ontvouwt.

pispala in tampere

Na ons bezoek aan Café Pispala daalden we weer wat trappen af en liepen we nog een stukje langs het water bij Pispala.

pispala in tampere

Hier rijden bussen naar het centrum, maar je kunt er ook voor kiezen om de trappen nog één keer te beklimmen en af te dalen om aan de andere kant van de bergkam de tram te nemen.

Wandeling Kauppi

Voor onze tweede wandeling namen we tram 1 naar TAYS. Vanaf die halte liepen we naar sportpark Kauppi, waar meerdere wandelingen beginnen.

Oorspronkelijk wilden wij graag naar Niihaman Maja lopen, een café aan een meer. Dat zou ongeveer 4 km lopen zijn en dan wilden we dezelfde route weer teruglopen. (Voor deze wat langere route hadden wij net wat te weinig tijd.) Maar wat bleek: het voetgangers- en fietspad dat naar Niihaman Maja loopt, was nu met alle sneeuw een populaire langlaufroute geworden. En hoewel het pad plek genoeg bood om op te lopen zonder de launglaufers in de weg te lopen of de loipes te vertrappen, kregen we al snel van passerende langlaufers te horen dat het echt niet de bedoeling was dat we daar liepen. Waar het wandelpad dan wel was? Tja… loop maar door het bos!

Helaas, er lag toch echt een te diepe laag sneeuw om zomaar kriskras tussen de bomen door te gaan lopen. Dus zorgden wij dat we zo snel mogelijk weer van dit pad af waren en kozen een andere route. (Wil je zelf langlaufen? Dan vind je hier plekken in en om Tampere waar dat kan.)

winterse wandeling in Tampere, Finland
Het voetgangers- & fietspad was een langlaufroute geworden.

Gelukkig vonden we bij sportcentrum Kauppi dit bord met wat routes waarop nog wel gelopen mocht worden.

winterse wandeling in Tampere, Finland

We kozen voor de lichtbruine route waar Kunto Kolmonen bij staat (als ik het me goed herinner ongeveer 3 km). Dat rondje bracht ons eerst langs het water.

winterse wandeling in Tampere, Finland

Daarna liep de route vooral door het bos. Wat was het mooi!

winterse wandeling in Tampere, Finland

Wandeling Makkarajärvi

Onze laatste winterwandeling in Tampere was die bij Makkarajärvi. Hiervoor namen we tram 3 naar eindpunt Hervantajärvi. Als je daar uitstapt, kun je het pad rechtsaf ten opzichte van de rijrichting volgen (zo’n beetje haaks op de trambaan). Het eerste stukje loopt nog door een nieuwbouwwijk, maar al snel loop je in het bos.

wandelen in Finland in de winter: Makkarajarvi bij Tampere
Vanaf de rand van de nieuwbouwwijk is het 300 m naar de tramhalte en 500 m naar het meertje.

Al snel stonden we aan de rand van het meertje Makkarajärvi.

wandelen in Finland in de winter: Makkarajarvi bij Tampere

Hier kun je kiezen voor een rondje om dit kleine meertje, of voor een langere wandeling. Het staat allemaal erg goed aangegeven met bordjes. Ook zijn er plankenpaden, rust-, vuur- en schuilplaatsen aangelegd.

wandelen in Finland in de winter: Makkarajarvi bij Tampere

Een bordje met metsäkappeli (boskapel) trok onze aandacht. Op een hoog punt bleek een openluchtkapel te zijn aangelegd. Wat een mooie plek!

wandelen in Finland in de winter: Makkarajarvi bij Tampere

We waren blij dat we, ondanks de sneeuwstorm die inmiddels was opgestoken en waardoor zelfs onze vlucht geannuleerd was, toch deze korte wandeling nog waren gaan maken.

Vind je het toch te koud om zoveel buiten te zijn? Ga dan een dagje Nordic design shoppen in Finland – dat deden wij op de dag die we extra in Tampere doorbrachten omdat onze terugvlucht werd geannuleerd. Of warm op in een van de vele sauna’s in ‘s werelds saunahoofdstad of bezoek een of enkele van de vele musea in Tampere.

Hotel in winterse sferen

Ook al hoef je dus niet per se helemaal naar Fins Lapland om de winter in Finland te ervaren, we sliepen in Tampere wel op een plek die deed denken aan het echt Hoge Noorden: in Lapland Hotels Arena. Zelf was ik al twee keer eerder in een hotel van Lapland Hotels geweest (in Ylläs en in Oulu) en ik ben helemaal fan van deze hotels. In de winter misschien nog wel een beetje extra – het is er gewoon zo knus! (Mocht je ook in dit hotel willen verblijven, let dan wel goed op, want er is nog een Lapland Hotels-hotel in Tampere: Lapland Hotels Tampere. Wij sliepen in Lapland Hotels Arena.)

Ons Lapland Hotels Arena (gevestigd in de Nokia Arena in Tampere) straalde niet alleen de sfeer van Fins Lapland uit, maar ook nog eens heel veel warmte. Overal vind je natuurlijke materialen zoals dennentakken en -appels, decoraties van ongeverfd hout en geweien. Voor nog wat extra warmte zijn er rendier- en schapenvachten en wollen dekens. De kerstbomen werden net bezorgd toen wij alweer stonden te wachten op onze taxi naar het vliegveld, maar er stonden wel al overal lantarens voor een warme, gezellige wintersfeer.

Lapland Hotels Arena Tampere

En als je het over warmte in Tampere hebt, mag de sauna natuurlijk niet ontbreken. Lapland Hotels Arena heeft maar liefst 70 sauna’s: je kunt een kamer boeken met een eigen sauna, of gebruikmaken van de openbare sauna’s op het dakterras,

Een handige tip die wij helaas pas na en paar dagen kregen: als je via de 1e verdieping van het hotel langs het casino door de Arena loopt, ben je in no-time in het centrum van Tampere. De ingang op verdieping 0 is eigenlijk alleen handig als je wordt afgezet of opgepikt door een taxi, maar niet als je de stad in wilt lopen.

(Wil je toch liever iets kleinschaligers en vind je het niet erg om wat verder van het centrum te zitten? Bekijk dan even Lillan Boutique Hotel & Kök. Wij lunchten hier alleen, maar dit lijkt me ook een erg fijne plek om te verblijven.)

Eerste keer winter in Finland

Dit was de eerste keer dat we samen in de winter in Finland waren en wat hebben we genoten. Ja, de dagen waren kort en het was koud, maar er zijn zoveel sfeervolle lichtjes en mogelijkheden om op te warmen! In deze video van onze winterse stedentrip Tampere heb ik geprobeerd de sfeer een beetje over te brengen. Wij vonden het echt heerlijk en we missen de winter in Finland nu al. Gelukkig is Tampere niet zo heel erg ver weg…

Wil je ook in de winter naar Finland?

Wij werden uitgenodigd om Tampere te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.