hotel levi panorama

Hotel Levi Panorama: slapen onder middernachtzon of noorderlicht

De middernachtzon of het noorderlicht bekijken vanuit je bed – mooier kan toch niet? Mijn mond viel dan ook open toen ik binnen liep bij Hotel Levi Panorama. Ik was in Fins Lapland om de middernachtzon te ervaren en ik bleek op de perfecte plek te zijn beland. Dit was zonder twijfel de mooiste hotelkamer waar ik ooit had verbleven! Wat dit hotel zo bijzonder maakt en hoe mijn ervaringen met dit hotel verder zijn, lees je hieronder.

Uitzicht vanuit de Sky Suite

Ik wist niet wat ik zag toen ik mijn kamer – een Sky Suite – binnen kwam lopen. Zelfs zonder het speciale panoramagedeelte is dit al een hele mooie hotelkamer. Het ‘gewone’ gedeelte van de kamer bood ruimschoots plek aan een tweepersoonsbed en een zithoek met een (slaap)bank en een leunstoel. Als je behoefte hebt aan meer bedden, kun je de aangrenzende hotelkamer bijboeken, die dan bereikbaar is via een tussendeur tussen de suite en de kamer. De Sky Suite heeft ook een mooie badkamer met regendouche en ligbad.

hotel levi panorama

Maar dan… aan de andere kant van een glazen wand staat nog een tweepersoonsbed. De wanden en het plafond zijn hier helemaal van glas, waardoor je het gevoel krijgt zo vanuit je hotelkamer in zo’n speciale noorderlicht-accommodatie te zijn gestapt. Het ruikt er heerlijk naar hout en als ik (het is dan rond half elf ‘s avonds) binnenstap, schijnt de zon volop naar binnen. Het is prachtig, maar ik kan het toch niet laten om even weg te dromen naar hoe het zou zijn om hier onder het noorderlicht te slapen. Waanzinnig toch?

Ik blijf wakker tot het middernacht is – ik zou toch niet kunnen slapen nu, op deze schitterende plek. En dan maak ik het voor de eerste keer mee. Dit is dus hoe middernacht in Levi eruitziet op 28 juni.

hotel levi panorama

Ligging van het hotel

Dan loop ik ook nog even naar buiten om daar het uitzicht te bewonderen. Buiten het hotel sta je direct aan de skipistes en bij het bovenstation van de Express-lift. Ik vond het een beetje James Bond-achtig, zo’n lift tot vlak onder mijn raam.

hotel levi panorama
De panoramaramen van de Sky Suites van de buitenkant

Beneden zie je het centrum van Levi (met winkels en restaurants) liggen. In de zomer kun je hier met de lift of met de zomerrodelbaan naartoe.

hotel levi panorama

Terwijl ik sta te kijken, loopt er een rendier vlak langs me heen naar – wat later zal blijken – zijn favoriete plekje bij de ingang van het hotel. Wat ben ik op een magische plek beland…

hotel levi panorama

Rendieren waren niet de enige dieren die ik midden in de nacht buiten tegenkwam. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het stikte van de muggen. Dat is overigens echt niet altijd zo in Fins Lapland: volgens een lokale gids is het elk jaar 3-5 weken raak met de muggen en was het dit jaar wel heel extreem. De mate van overlast door muggen hangt af van het verloop van het voorjaar (qua temperatuur en vochtigheid) en laat zich dus moeilijk voorspellen. Maar er zijn wel trucjes om er minder last van te hebben.

Toch maar even slapen

Ik was vergeten me te wapenen tegen de muggen en het was dus fijn dat ik terug kon gaan naar mijn Sky Suite om daar van de middernachtzon te genieten. Eigenlijk was ik van plan om op het bed in de panoramakamer te blijven slapen. Maar na een tijdje kreeg ik toch behoefte aan een wat donkerdere plek om mijn ogen even dicht te laten vallen. Bovendien was het best warm onder al dat glas.

Daarom is het dus goed dat er nog een tweepersoons bed in de kamer staat. Zowel het gewone raam naar buiten als de glazen wand tussen de ‘gewone’ kamer en de panoramakamer kun je afsluiten met gordijnen. Er was alleen nét niet genoeg gordijnstof om dat helemaal te doen en de zon staat de hele nacht op de ramen. Als je moeilijk in slaap komt in een lichte kamer, kan het dus handig zijn om een slaapmasker mee te nemen.

Ontbijt in Hotel Levi Panorama

De volgende ochtend kon ik al vroeg niet meer wachten om de omgeving te gaan verkennen. Maar eerst: lekker ontbijten. Het was alweer een prachtige dag en met een kopje koffie en een peperkoekje zocht ik hetzelfde uitzicht als gisteravond op, maar dan vanaf het balkon van het hotel.

hotel levi panorama

Daarna koos ik voor het ontbijt dat ik eigenlijk altijd neem in Finland: gemengde bessen met yoghurt en wat noten en zaden eroverheen. Hmmmm! Daarnaast waren er vruchtensapjes en smoothies, van dat lekkere donkere Finse brood en Karelische pasteitjes. Moeilijk kiezen gewoon!

De panoramasauna

Behalve een panoramakamer had Hotel Levi Panorama nog iets anders met een uitzicht voor me in petto: een panoramasauna. ‘s Middags, na een lekkere wandeling op de berg van Levi, een ijsje op het strand van Levi en nog meer leuke activiteiten, trok ik dus de badjas en slippers die op mijn kamer lagen aan en liep naar de spa. En wat bleek: het was heerlijk rustig.

hotel levi panorama

De sauna van Hotel Levi Panorama is niet de hele dag open, dus let even op de openingstijden voordat je je badjas aantrekt voor een Finse zweetsessie.

Ski in, ski out in de winter

Ook als je in de winter in Levi bent, zit je goed met een verblijf bij Hotel Levi Panorama. Het hotel is namelijk ski in, ski out: je stapt hier zo vanuit het hotel de piste op. Beneden in het hotel zijn kluisjes om je ski’s of snowboard in op te slaan en op je kamer is een droogkast om ervoor te zorgen dat al je wintersportkleding de volgende dag weer helemaal droog is.

Maar het mooiste aan de winter in Levi is naar mijn mening nog wel het noorderlicht. En daarvoor ben je in zo’n Sky Suite natuurlijk helemaal aan het goede adres. Wat moet het heerlijk zijn om lekker in je warme bedje te kunnen liggen en door het panoramadak naar het dansende groene licht te kunnen kijken! Daarvoor zou ik zeker nog een keer terugkomen naar Hotel Levi Panorama.

Wil jij ook in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Levi. Hotel Levi Panorama kun je boeken via TUI of vergelijk prijzen van verschillende aanbieders via Trivago.

Doen in Levi

Ben je nog op zoek naar dingen om te doen tijdens je verblijf in Hotel Levi Panorama? (Behalve dan genieten van de middernachtzon of het noorderlicht zonder je kamer te hoeven verlaten.) Hier kun je lezen wat ik allemaal deed in Levi. En misschien vind je het ook handig om te weten waar je lekker uit eten kunt in Levi.

Had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren als je wilt.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Ik werd uitgenodigd om hier te verblijven voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.