eten bij restaurant Ammila in Levi

Lekker eten en drinken in Levi: van strandtent tot pisterestaurant

Of je nu in de zomer of in de winter in Levi bent, lekker eten is altijd een belangrijk onderdeel van je vakantie (vind ik dan). Gelukkig kun je in Fins Lapland heel lekker uit eten. Of je nu op zoek bent naar traditionele gerechten, een snelle pizza of taco of alleen maar een verkoelend ijsje wilt eten – er zijn genoeg leuke adresjes te vinden. Je moet ze alleen even weten te vinden. Natuurlijk kon ik in de paar dagen die ik in Levi was niet alles proeven, maar dit zijn mijn tips voor als je een restaurant of terras zoekt in Levi.

Traditionele Lapse gerechten bij Ämmilä

Restaurant Ämmilä is een onderdeel van Hullu Poro (‘het gekke rendier’). Ämmilä betekent zoiets als ‘bij oma thuis’ en je bent er aan het goede adres voor traditionele gerechten in een modern jasje. Ze worden gemaakt met lokale ingrediënten zoals bessen uit de bossen van Levi en vlees van plaatselijke rendierhouders.

eten bij restaurant Ammila in Levi

De inrichting van het restaurant is net als de gerechten een combinatie van traditioneel en modern, met een duidelijke link met de plaatselijke geschiedenis en tradities. Wil je in de zon zitten, maar is het toevallig net muggenseizoen? Dan kun je een plekje zoeken op de lichte veranda.

eten bij restaurant Ammila in Levi

Wat was het heerlijk om, nog maar net geland op het nabijgelegen vliegveld van Kittilä, hier meteen een echt Fins gevoel te krijgen. Ik bestelde eerst een lonkero: een Finse longdrink die ik altijd graag drink als ik in Finland ben. Restaurant Ämmilä heeft ook Laps bier (Lapland Red Ale), het Finse bier Karhu (dat ‘beer’ betekent), goed alcoholvrij bier en natuurlijk sap en fris.

Tijd om mijn voorgerecht te kiezen. Ik koos voor de in boter gebakken boekweitblini met viskuit, gemarineerde rode ui, zure room en dille. Dat was smullen zeg! Ik heb nog nooit zo’n luchtige blini gegeten.

eten bij restaurant Ammila in Levi

Als hoofdgerecht koos ik poronkaristystä: gestoofd rendiervlees met aardappelpuree, augurk en vossenbessen. Als je vlees eet, moet je deze klassieker eigenlijk wel een keer eten als je in Fins Lapland bent.

eten bij restaurant Ammila in Levi

Na zo’n stevig hoofdgerecht twijfelde ik of ik nog wel plek had voor een dessert. Maar toen ik zag dat er Lapse kaas op de dessertkaart stond, kon ik het toch niet weerstaan. Lapin leipäjuustoa (letterlijk ‘Lapse broodkaas’) is een witte kaas die een beetje taai aanvoelt in je mond en piept als je erop kauwt. Heel apart! De kaas zelf heeft geen sterke smaak en daarom wordt hij warm geserveerd met iets lekkers eroverheen: in dit geval room met bruine suiker en oranje bosframbozen. Een andere manier om deze kaas te eten, is door hem in je koffie te dopen – raar maar waar.

eten bij restaurant Ammila in Levi

Wat een goed begin van mijn zomervakantie in Fins Lapland!

Een betaalbaar alternatief voor een diner bij Ämmilä is trouwens het lunchbuffet waarvan je hier dagelijks kunt komen proeven. Op zondag is dat een Laps buffet. Hier vind je actuele openingstijden en verdere informatie over restaurant Ämmilä.

Eten op de berg bij Tuikku

De volgende dag streek ik na een wandeling op de Levitunturi (de berg van Levi) neer bij Tuikku, wat zoiets betekent als kaarsje of lichtje. Tuikku is een pisterestaurant dat je ‘s winters kunt bereiken door skilift 5 te nemen. Zelf nam ik de Gondola 2000-lift naar boven, maakte eerst een wandeling op de berg en daalde toen af naar Tuikku.

restaurant tuikku levi

Als je binnenstapt bij Tuikku, zie je meteen dat het plafond één groot gastenboek is. En rechts naast de deur bevindt zich de plaatselijke dating-app in de vorm van opgprikte kleine briefjes.

restaurant tuikku levi

Dan is het een kwestie van kiezen van het buffet. Ga je voor koffie met een Fins kaneelbroodje of munkki (een Finse donut), of kies je voor het lunchbuffet?

Ik had geluk, want de soep van de dag was zalmsoep – alweer zo’n echte Finse klassieker die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens de zomer in Fins Lapland. Wat donker Fins roggebrood erbij en je kunt er weer even tegenaan.

restaurant tuikku levi

Zelf was ik precies in de muggenperiode (dat is maar 3-5 weken per jaar!) in Levi en heb daardoor meestal binnen gezeten bij restaurants. Maar omdat Tuikku hoog ligt en het op de fell wat waait, kon ik bij Tuikku buiten zitten. Heerlijk! En het uitzicht maakte het nog fijner.

Als je in de winter in Levi bent, schijnt de après-ski hier echt legendarisch te zijn…

Extra voordeel: de kans dat je rendieren tegenkomt op de fell rondom Tuikku, is zeker aanwezig.

restaurant tuikku levi

Strandtent Saunabaari Levi

Het was schitterend zomerweer toen ik in Levi was. Tijd voor een ijsje! Maar Saunabaari Levi had een verrassing voor me in petto. Dit is niet zomaar een kiosk waar je een ijsje kunt halen. Dit is een volwaardige strandtent! Nadat je je bestelling hebt opgehaald, kun je plaats nemen op het terras bij de kiosk, in een van de ligstoelen op het strand of (als het frisjes is) in een van de kleine glazen kassen waar gezellige zithoekjes zijn gecreëerd.

saunabaari strandtent in levi

Wil je meer doen dan alleen op het terras of op het strand zitten, dan kun je ook een frisse duik nemen (er is een zwemsteiger) of een SUP-plank huren en gaan suppen op het Immeljärvi, een van de vele Finse meren.

saunabaari strandtent in levi
Foto: Maarit Koelle, Visit Levi

Kortom: deze plek is echt te leuk om alleen maar even een ijsje te halen. Net als op de fell stond hier best wat wind toen ik er was, dus er was weinig overlast van muggen.

saunabaari strandtent in levi

Omkleden kan in het toilet van Saunabaari Levi of in het kleedhokje.

saunabaari strandtent in levi

Fijnproeven bij Kekäle

Een bijzonder diner had ik bij Kekäle in Levi (onderdeel van Levi Hotel Spa). Kekäle verwijst naar gloeiend hete kooltjes en dat is dan ook waarop de keuken van Kekäle de warme gerechten bereidt. Je krijgt hier uitgebreid advies van de ober over de gerechten en de drankjes die daar het beste bij passen.

uit eten bij restaurant kekale in levi

Mijn voorgerecht was de Kekäle-salade, een heerlijke combinatie van sla, tomaat, komkommer, ingelegde ui, knapperige boerenkool, zonnebloempitjes, cashewnoten en gekookt ei.

uit eten bij restaurant kekale in levi

De gegrilde kabeljauw die ik als hoofdgerecht at, was zo mals als ik nauwelijks nog geproefd heb in mijn leven. Er zat pastinaakpuree bij, radijs, asperges, komkommer en dille-hollandaisesaus.

uit eten bij restaurant kekale in levi

Op het dessert, een vanillepannacotta met bessen en chocolade, blonken kleine stukjes goud.

uit eten bij restaurant kekale in levi

Verrast door Lost Tacos

Maar Lost Tacos was voor mij toch wel de allergrootste verrassing in Levi. Van de buitenkant ziet dit restaurant er namelijk niet zo heel aantrekkelijk uit eerlijk gezegd: het staat op de hoek van een grote parkeerplaats, tegenover de ingang van de supermarkt.

lost tacos restaurant in levi, lapland

Maar als je de kaart eenmaal onder ogen krijgt, weet je meteen dat dit restaurant meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

lost tacos restaurant in levi, lapland

Het restaurant is binnen trouwens ook veel groter dan ik dacht – en leuk ingericht.

lost tacos restaurant in levi, lapland

Ik koos bij Lost Tacos voor een vegetarische salade. Maar omdat ik toch ook een taco wilde proeven, deelde ik er eentje met een reisgenoot. De taco’s zijn klein en voor een volledige maaltijd wordt aangeraden om er een paar te bestellen (er is een deal voor drie stuks). Ik dronk er een heerlijke alcoholvrije cocktail bij. Jammer dat ik geen ruimte meer had voor de churros als dessert!

lost tacos restaurant in levi, lapland

Trouwens, ik ben niet de enige die enthousiast is over Lost Tacos. Het restaurant is in korte tijd zo’n succes geworden, dat er deze zomer een tweede vestiging open gaat in de Finse stad Tampere.

Powered by GetYourGuide

Waar ga jij uit eten in Levi?

Zo zie je maar, in korte tijd vond ik al meerdere restaurants en cafés in Levi die echt de moeite waard zijn. Ik ben benieuwd welke jij als eerste zou willen uitproberen tijdens een zomervakantie in dit deel van Fins Lapland. Meer tips voor als je uit eten wilt in Levi vind je op de website van Visit Levi.

Meer tips voor Levi vind je in deze blogpost met mijn ervaringen daar. En had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Wil je toch liever in de winter naar Noord-Finland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Levi.

Ik werd uitgenodigd om Levi te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.