huisje van de kerstman in levi

Wandelen in Levi in de zomer: korte wandeling op de top

Tijdens mijn zomervakantie in Fins Lapland was ik maar anderhalve dag in Levi. Niet lang genoeg om een paar langere wandelingen te doen helaas. Toch kreeg ik een mooie indruk van hoe wandelen in de zomer in dit deel van Finland kan zijn. Daarvoor nam ik de gondellift naar de top van de berg. Die toppen zijn hier trouwens afgeplat en er staan geen bomen op. In het Fins noem je zo’n berg tunturi en in het Engels worden ze fell genoemd (naar het Noorse fjell en het Zweedse fjäll). Vanaf de top van de Levitunturi liep ik naar het zomerhuisje van de Kerstman. Daarna maakte ik nog een rondje om de top en kwam ik onderweg een groepje rendieren tegen. Loop je even met me mee?

Wanneer kun je wandelen in Levi?

Wanneer je precies kunt wandelen in Levi, hangt ervan af wanneer de sneeuw is gesmolten en dat verschilt natuurlijk per jaar. Maar over het algemeen kun je in de maanden juni, juli, augustus en september zomeractiviteiten doen in Fins Lapland. Ik heb me laten vertellen dat het hier begin juni heel mooi is, omdat alles dan in rap tempo frisgroen wordt. Het echte toeristenseizoen begint rond Midzomer (eind juni). Je profiteert er dan ook van dat het 24 uur per dag licht is dankzij de middernachtzon. Helaas is dit ook de periode waarin de 3-5 weken vallen wanneer de muggen zich vooral laten zien – maar daar kun je je op voorbereiden. Kom je later in het jaar en wordt het alweer donker ‘s avonds, dan heb je het voordeel dat het noorderlicht zich alweer kan laten zien. Bovendien zijn de herfstkleuren in Fins Lapland (vanaf eind augustus) erg mooi.

Met de lift naar boven

Toen ik ging wandelen in Levi, nam ik daarvoor de Gondola 2000-lift de berg op. Leuk detail: de gondels zijn genoemd naar skiërs die de wereldbekerwedstrijd in Levi hebben gewonnen. Zij krijgen als beloning ook allemaal een rendier, dat trouwens wel gewoon hier blijft rondlopen.

Onderweg in de lift naar boven wordt het uitzicht op de meren en bossen rondom Levi steeds mooier.

skilift in levi

Ook kun je mooi zien hoe downhill bikers hun fiets met de lift mee naar boven nemen, en vervolgens op de fiets de berg weer afdalen. Iets te spannend voor mij, maar wel spectaculair om te zien!

bike park in levi

Het zomerhuisje van de Kerstman

Ik stortte me dus niet op een fiets de berg af, maar wandelde om te beginnen maar eens vanaf het bovenstation van de lift naar het zomerhuisje van de Kerstman. De weg ernaartoe staat duidelijk aangegeven.

huisje van de kerstman in levi

Al snel zie je het huisje ook staan.

huisje van de kerstman in levi

Het pad is hier en daar wel wat steil en rotsachtig, dus draag zeker stevige schoenen. En kijk uit wanneer je de route van de afdalende fietsers moet oversteken. Mocht je je afvragen wat die ijzeren manden zijn – dat zijn de doelen als je hier gaat frisbeegolfen (ook wel disc golf genoemd). Ik had dit zelf nog nooit gedaan, maar in Ylläs maakte ik er kennis mee.

huisje van de kerstman in levi
Foto: Maarit Koelle, Visit Levi

Dit ‘zomerhuisje van de Kerstman’ is hier trouwens neergezet voor de opnames van deze Finse kerstfilm. Nu is het een van de meest ‘instagrammable’ plekjes in Ylläs.

Een rondje om de top

Ik liep dezelfde weg weer terug van het huisje van de Kerstman naar het bovenstation van de lift. Daar kwam ook net een groepje rendieren aangelopen. Die hadden het slimme idee opgevat om in de schaduw van een andere skilift (die nu niet in werking was) te gaan liggen. Het was namelijk rond de 30 graden toen ik in Levi was!

rendieren in levi

Boven op de Levitunturi is een mooi plankenpad aangelegd rond de top van de berg: de Huippupolku. Onderweg staan borden met weetjes over de natuur en de omgeving en er is ook een barbecueplaats.

wandelen in levi

Het uitzicht is aan alle kanten fantastisch. Er is ook een kiosk op de top, met een terras erbij voor als het net zulk zonnig weer is als toen ik er was.

wandelen in levi

Afdaling van Levitunturi

Ik nam vanaf hier weer de Gondola 2000-lift omlaag. Maar als je wilt, kun je vanaf hier ook naar bergrestaurant Tuikku wandelen (1 km), en zelfs nog verder omlaag naar Hotel Levi Panorama (2,2 km). Vanaf Hotel Levi Panorama kun je dan weer kiezen: nog verder lopend afdalen naar het dorpje, afdalen met de Express-gondellift, of met de zomerrodelbaan afdalen naar het centrum van Levi.

Meer wandelroutes in Levi

Ik was maar anderhalve dag in Levi en hield het dus bij deze korte wandeling op de berg, zodat ik ook nog tijd had voor andere activiteiten. Maar er valt natuurlijk nog veel meer te wandelen in Levi. Op de website van Visit Levi vind je meer wandelroutes in Levi.

Ben je benieuwd wat voor andere activiteiten ik nog meer ondernam? Bekijk dan deze blogpost met adresjes om lekker te eten en te overnachten in Levi, en tips over wat je allemaal kunt zien en doen als je in de zomer in Levi bent. En had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren als je wilt.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Wil je toch liever in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Levi.

Ik werd uitgenodigd om Levi te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.