Samiland Sami-tentoonstelling in Levi, Lapland

Tips voor Levi in Fins Lapland: route, doen, eten en slapen

Nog steeds denken de meeste mensen bij Finland en vooral bij Fins Lapland vooral aan de winter. Het gekke is: Ik ben er (met uitzondering van een winterse stedentrip Helsinki) juist alleen in de zomer geweest. En ik vond het heerlijk! Tijdens onze eerste zomervakantie in Finland maakten we deze rondreis door Noord- en Midden-Finland. We genoten enorm van de rust, de uitgestrekte natuur en van het mooie weer. Al snel waren we weer terug, deze keer voor een zomerse stedentrip Tampere. Maar Fins Lapland in de zomer bleef trekken en de volgende Finse zomervakantie was een feit: Levi in Noord-Finland. Levi ligt 170 km boven de poolcirkel en dat betekent dat het er in de zomer 45 dagen lang 24 uur per dag licht is. De zon gaat dan helemaal niet onder en dat verschijnsel wordt ook wel de middernachtzon genoemd. Dankzij die middernachtzon had ik dus alle tijd om Levi te verkennen. Wil je weten waar je lekker kunt eten in Levi, wat er zoal te doen is en hoe je er komt? Lees dan zeker even verder.

Zien en doen in Levi in de zomer

Er is in Levi van alles te zien en te doen in de zomer. Zoveel, dat ik het echt niet allemaal heb kunnen doen. Het fijne aan zoveel keuze is natuurlijk ook juist dat je de activiteiten kunt uitkiezen die bij jou passen. Hoewel nieuwe dingen uitproberen ook erg leuk kan zijn… Zo ging ik in Levi voor het eerst golfen, maar trok ik als wandelliefhebber natuurlijk ook mijn wandelschoenen aan. Hieronder vertel ik meer over de activiteiten in Levi, zodat je zelf kunt kiezen welke jou aanspreken.

Wandelen in Levi

Wandelen is iets dat ik eigenlijk altijd wel wil doen als ik op zomervakantie ben, dus ook in Finland. Ik had in Levi niet zoveel tijd, dus ik hield het bij een korte wandeling die wel erg de moeite waard was (nadat ik me eerst door de Gondola 2000-lift naar boven had laten brengen – dat kan van juni tot september). Ik heb aan mijn omschrijving van mijn wandeling ook tips toegevoegd voor langere wandelingen in Levi.

wandelen in levi

Fietsen in Levi

Je kunt ook mooi fietsen als het zomer is in Levi. In de omgeving zijn verschillende routes uitgezet die variëren in lengte. Het ene moment heb je hier een weids uitzicht, dan weer fiets je over een kronkelend bospaadje. Hou je van een flinke adrenalinestoot, dan kun je terecht bij Levi Bike Park boven aan de Gondola 2000-lift. Dat gaat open met Midzomer en in juli zijn alle routes meestal wel begaanbaar. Hier lees je meer over de mogelijkheden om te fietsen in Levi, inclusief waar je fietsen kunt huren. Zelf huurde ik in het nabijgelegen Ylläs een e-fatbike en dat was echt ideaal om over de soms wat hobbelige paden te rijden.

Voorbeelden van mogelijke routes zijn:

 • Een ronde om de Levitunturi (dat is de berg van Levi)
 • De mountainbikeroute tussen Ylläs en Levi
 • Een ronde om de bergen Kätkä & Pyhä
 • De ronde Levi – Merkkisenvuoma

Hier vind je deze en nog meer routes.

bike park in levi

Levi Adventure Park

Onder aan de Gondola 2000-lift vind je het Levi Adventure Park. Deze plek mag je echt niet missen als je met kinderen in Levi bent. Er zijn allerlei activiteiten mogelijk, waarvan sommige gratis en sommige tegen betaling. Wat denk je van:

 • een klimparcours op verschillende hoogtes
 • ziplines (de langste is 70 m lang)
 • Santa’s Zipline Marathon van 888 meter lang met klimelementen en 10 ziplines. Je komt hiermee ook langs een kleine versie van het zomerhuisje van de Kerstman.
 • een basejump-toren
 • een verkeerspark
 • trampolines
 • een pumptrack-baan
 • een skatepark
 • minigolf
 • een tennisbaan
klimpark in levi

Zomerrodelbaan

Een activiteit die echt iedereen kan doen, is de zomerrodelbaan. Deze begint bij Hotel Levi Panorama en eindigt bij het centrum(pje) van Levi. De baan is ruim 800 meter lang en het hoogteverschil bedraagt 114 meter. Om bovenaan te komen kun je de Express Lift nemen – die is inbegrepen bij de prijs van een ticket voor de zomerrodelbaan. Er zijn sleetjes voor één en voor twee personen. Je hoeft echt geen durfal te zijn om dit te doen: je bepaalt namelijk helemaal zelf de snelheid. Bovenaan helpt iemand je met instappen en legt uit hoe de slee werkt. Ook zorgt hij of zij ervoor dat er genoeg afstand zit tussen jou en de slee voor en achter je.

zomerrodelbaan levi lapland

Samiland

Als je toch bij Hotel Levi Panorama (boven aan de zomerrodelbaan en de Expresslift) bent, kun je er ook voor kiezen om eerst een bezoek te brengen aan de expositie Samiland. De expositie is best groot en bestaat uit een binnen- en een buitengedeelte. Binnen krijg je door middel van voorwerpen, foto’s en teksten een beter idee van de manier van leven van de Sami – vroeger en nu.

Samiland Sami-tentoonstelling in Levi, Lapland

De kleding van de Sami blijft me fascineren. De kleuren ervan komen ook terug in de Sami-vlag.

Samiland Sami-tentoonstelling in Levi, Lapland

Buiten is een plankenpad aangelegd met daarlangs verschillende voorbeelden van de traditionele Sami-architectuur.

Samiland Sami-tentoonstelling in Levi, Lapland

Wat denk je van deze opbergplaats op een paal, om het ongedierte buiten te houden?

Samiland Sami-tentoonstelling in Levi, Lapland

Als je in de winter in Levi bent, kun je hier ook mos aan de rendieren voeren.

Samiland Sami-tentoonstelling in Levi, Lapland

Levi Disc Golf Park

Zelf heb ik in Levi geen frisbeegolf (ook wel disc golf) gedaan. Dat deed ik een paar dagen later, toen ik in Ylläs was. Ik vond het erg leuk en zeker iets wat ik met mijn gezin zou willen doen. De frisbeegolfbanen van Levi Disc Golf Park bevinden zich beneden bij het Adventure Park (groen voor beginners) en op de helling aan de westkant van de berg. De frisbeegolfbaan op de berghelling gaat langs het zomerhuisje van de Kerstman en heeft en hogere moeilijkheidsgraad (rood).

Frisbeegolfbanen zijn 24 uur per dag open en gratis te gebruiken. Je hebt dan wel je eigen frisbee nodig – die kun je kopen bij outdoor-winkels, of huren bij het Adventure Park. De helling is steil en rotsachtig, dus zorg wel voor goede schoenen.

disc golf in levi

Wellness, zwemmen en andere wateractiviteiten

Naar Finland gaan en niet naar de sauna gaan, dat kan bijna niet. Sauna hoort echt bij Finland en eigenlijk heeft elke accommodatie ook wel een sauna waarvan je kunt gebruikmaken. Het hotel waar ik verbleef, Hotel Levi Panorama, had (hoe kan het ook anders) een panoramasauna waar ik kon zweten onder het genot van het uitzicht.

hotel levi panorama

Maar je kunt er ook voor kiezen om een bezoek te brengen aan Levi Spa Water World: een zwemparadijs met behalve zwembaden ook verschillende sauna’s, glijbanen en jaccuzi’s. Hier ben ik zelf niet geweest.

Toen ik in de zomer in Levi was, was het namelijk 30 graden buiten. Daarom zocht ik in plaats van het overdekte zwembad een van de twee stranden van Levi op. Bij Saunabaari Levi is een heerlijk terras aanglegd waar je kunt zwemmen, suppen en een ijsje kunt eten of drankje kunt drinken. Je leest er meer over in deze post over fijne adresjes om te eten en drinken in Levi.

saunabaari strandtent in levi

Een andere mogelijkheid om het water op te gaan in Levi is met een rondvaart. Ik bracht een avond door op een boot die zelfs een eigen sauna had – hier lees je alles over mijn rondvaart op een meer in de buurt van Levi.

rondvaart in Levi in Fins Lapland

Toch liever iets avontuurlijkers? Het bedrijf dat deze rondvaarten organiseert, verhuurt ook kano’s en organiseert kano-excursies op de meren bij Levi of op de rivier de Ounasjoki. Kanovaren kan een goede manier zijn om wilde dieren te spotten in de omgeving van Levi, want op het water kun je je heel geruisloos verplaatsen – zonder voetstappen. En je komt ook nog eens op plekken waar je te voet niet (makkelijk) komt.

Levi Golf & Country Club

Wat ik wel deed tijdens mijn verblijf in Levi, is golfen. Nou ja, ik leerde de basisbeginselen van de golfslag op de driving range, want ik had nog nooit een golfclub vastgehouden en kon dus niet zomaar de golfbaan op. Het terrein is trouwens wel echt schitterend, zag ik. En omdat er regelmatig rendieren rondlopen, wordt er een speciale rendierregel gehanteerd. Je leest er alles over in deze blogpost over golfen in Levi.

golfbaan in levi

Levi Husky Park

Even buiten Levi kun je in de zomer op bezoek bij de husky’s die ‘s winters de sleeën van de huskysafari’s trekken. Deze huskyfarm is wel iets anders dan die waar ik tot nu toe op bezoek was (zoals deze in Vuokatti). Levi Husky Park lijkt wel een kleine dierentuin, met honden, wolfshonden, vossen en een rendier. Toen ik er was, zaten alle dieren heel rustig in hun verblijven. (Het was dan ook erg warm.) Voor corona mochten de honden ook wel loslopen tijdens een bezoek, maar dat betekende dan wel dat ze heel veel handen likten op een dag. Ze zijn namelijk heel sociaal en gewend aan mensen. Uit voorzichtigheid blijven ze nu dus in hun verblijven. Gelukkig hebben ze nog wel een grote kennel bij het meer waar ze kunnen loslopen.

Levi Husky Park

Veel van de dieren die hier leven, zijn getrainde filmsterren – en dat voelt wel even anders dan husky’s die helemaal gericht zijn op rennen door de sneeuw. De eigenaar van Levi Husky Farm heeft in zijn leven heel wat indrukwekkende huskywedstrijden uitgereden. Sindsdien heeft hij met zijn dieren voor mooie beelden gezorgd in muziekvideo’s, kerst- en avonturenfilms als deze. Andere honden die je hier ziet, zijn gered uit onhoudbare situaties, zoals bij een vrouw die een grote groep wolfshonden in haar appartementje in Helsinki hield.

Dat deze honden en vossen rustig in hun verblijven liggen en trucjes doen die ze voor de films leren, maakt een bezoek aan Levi Husky Park heel anders dan wanneer je in de winter een hondensledetocht komt maken vanuit Levi Husky Park. Daarnaast zien de dieren er in de zomer anders uit dan in de winter; in de winter hebben ze een dikke, donzige vacht, maar die zou in de zomer veel te warm zijn. Door het ruien van hun vacht kunnen vooral de vossen en de rendieren er wat zielig uitzien – maar dat hoort dus bij de tijd van het jaar. Een groot verschil dus tussen een bezoek in de zomer en een bezoek in de winter!

Op de website van Levi Husky Park lees je meer over de manier waarop Levi Huskypuisto met de dieren omgaat en in welke films de dieren tot nu toe te zien zijn geweest. Tijdens een bezoek kun je ook foto’s bekijken uit de films en van het wedstrijdverleden van Reijo Jääskeläinen.

Levi Husky Park

Hier vind je de verschillende excursies die je kunt boeken bij Levi Husky Park.

Overnachten in Levi

Er zijn in Levi heel veel verschillende accommodaties te vinden, zoals vakantiehuizen en hotels in verschillende prijsklassen, maar ook campings. In de winter is Levi een populair wintersportresort, dus dan zijn al die accommodaties hard nodig voor alle gasten die hiernaartoe komen. In de zomer is het rustiger in Levi. En dan is het mooi meegenomen dat je zo’n ruime keuze hebt qua accommodaties.

Zelf sliep ik in een waanzinnig mooie kamer in Hotel Levi Panorama. Alles over mijn ervaring met dit hotel en de Sky Suites die ideaal zijn om de middernachtzon (of het noorderlicht) te bekijken, lees je in mijn review van Hotel Levi Panorama.

hotel levi panorama

Eten en drinken in Levi

Hetzelfde geldt voor restaurants: die zijn er volop in Levi, omdat er in de winter ook genoeg tafels moeten zijn voor al die wintersportgasten. Zelf at ik tijdens mijn verblijf in Levi in de zomer bij de volgende plekken:

 • Restaurant Ämmilä: traditionele Noord-Finse gerechten
 • Bergrestaurant Tuikku: het restaurant met het mooiste uitzicht van Levi
 • Sauna Baari Levi: dé strandbeleving van Levi met de mogelijkheid om te zwemmen of suppen
 • Kekäle Bar & Grill: verfijnde gerechten met bijzondere smaken
 • Lost Tacos: lijkt van buiten niet veel (op de parkeerplaats van de supermarkt) maar wat een leuke kaart en wat een smaak

Je leest er alles over in deze post over lekker eten en drinken in Levi.

Powered by GetYourGuide
restaurant tuikku levi

Wanneer schijnt de middernachtzon in Levi?

Wil je de middernachtzon zien, dat moet je tussen eind mei en half juli naar Levi komen. Op deze website kun je precies zien wanneer de zon opkomt en ondergaat in Levi – en dus ook wanneer hij dat helemaal niet doet. Op de website van Visit Levi lees je meer over de middernachtzon.

hotel levi panorama
Middernacht in Levi, 28 juni 2022

Kom je pas later in de zomer naar Levi, wanneer de zon wel alweer ondergaat? Ook dan is zomer in Fins Lapland een mooie ervaring. Sterker nog: de nazomer en het begin van de herfst staan bekend als een hele fijne periode om te reizen. Als de zomerdagen minder lang worden, kun je gaan plukken en proeven van de eindeloze hoeveelheid bosvruchten die zijn gerijpt onder de middernachtzon. Dan komt de ruska: de tijd waarin de natuur het frisse groen van de zomer verruilt voor prachtige herfstkleuren zoals rood, oranje en paars. Rondom dezelfde tijd, zeg maar vanaf eind augustus/begin september, kun je met een beetje geluk het noorderlicht zelfs alweer spotten! Dat is dan weer het voordeel als het weer donker wordt. Dus als je niet van winterkou houdt, maar wel het noorderlicht wilt zien in Finland, dan is dit een mooi moment om te komen.

Extra voordeel: de ergste overlast van muggen in Fins Lapland is in de nazomer echt voorbij: die duurt elk jaar maar zo’n 3-5 weken en begint rondom Midzomer (het precieze moment hangt af van hoe het voorjaar verloopt qua weer).

Route naar Levi

Eerlijk is eerlijk: Levi ligt niet naast de deur. Maar als je wilt, kun je er in één dag zijn. Je vliegt dan naar Helsinki en stapt daar over op de (avond)vlucht naar Kittilä. Vanuit Kittilä is het dan nog maar een kwartiertje rijden naar Levi. Onderweg van Helsinki naar Kittilä stopt de vlucht trouwens ook in Ivalo, dat nog noordelijker ligt, om passagiers te laten uit- en instappen. Daardoor duurt de heenvlucht uiteraard wel wat langer: de tijd om om te vliegen en de tijd voor het uit- en instappen komt er dan bij, waardoor er ongeveer 2,5 uur voor de vlucht staat. Op de terugweg vlieg je rechtstreeks terug naar Helsinki. De vlucht duurt dan minder dan anderhalf uur. Van Helsinki naar Schiphol is het ongeveer 2,5 uur.

bessensap aan boord van Finnair
Bessensap aan boord bij Finnair

Zelf had ik op de heen- en op de terugweg een nachtje in Helsinki geboekt. Op de terugweg was dat vooral omdat ik pas ‘s avonds vertrok uit Fins Lapland en ik dus de volgende dag verder zou vliegen naar Nederland. Ik sliep toen in een hotel vlak bij het vliegveld. Maar op de heenweg was het vooral omdat ik in plaats van een overstaptijd van iets meer dan een uur graag de tijd wilde nemen om nog even Helsinki in te gaan. Daarvoor boekte ik een betaalbaar hotel in het centrum van Helsinki. Wat ben ik toch gek op die stad – ik vond het echt heerlijk om er rond te lopen, al was het maar even. Het was echt een fijne aanvulling op mijn zomervakantie in Fins Lapland.

uitgang van vliegveld Kittilä
Meteen in de stemming op vliegveld Kittilä

Hier vind je actuele prijzen en beschikbaarheid voor tickets naar Kittilä. Er is ook een nachttrein vanuit Helsinki naar Fins Lapland. Hier vind je meer informatie over mogelijke routes naar Finland, bijvoorbeeld met de veerboot of helemaal over de weg.

Wil je toch in de winter naar Fins Lapland? Kijk dan eens bij deze winterreizen naar Levi.

Had je mijn video over Levi en Ylläs al gezien? Die geeft je alvast een eerste indruk van hoe het is in Fins Lapland in de zomer. Voor meer video’s uit Finland kun je je abonneren als je wilt.

Ook in de zomer naar Levi en/of Ylläs? In dit Stralend Finland Magazine vind je al mijn tips over deze bestemmingen bij elkaar.

Ik werd uitgenodigd om Levi te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.