buggy rijden

Buggy rijden in Finland: over de sneeuwscooterpaden van Ruka-Kuusamo

Met een stralende glimlach laat Risto zien waar ik me kan omkleden voor het buggy rijden. Hij heeft er zin in. Mijn aarzeling om offroad te durven rijden, wuift hij weg. Natuurlijk moet ik achter het stuur kruipen! Zo ingewikkeld is het niet en offroad rijden moet je meegemaakt hebben als je in de zomer in Noord-Finland bent.

Regen – gelukkig maar

Hoewel het de rest van mijn verblijf in Finland zonnig weer is, begint het de dag van het buggy (RZR) rijden al te regenen zodra ik mijn regenpak, kaplaarzen en helm aan/op heb. “Wacht, ik pak nog even handschoenen voor je,” roept Risto. Het lijkt wat overdreven bij een lenteachtige temperatuur, maar later zal ik hem dankbaar zijn. Ook met de regen ben ik achteraf blij: hierdoor liggen de paden vol met plassen, zodat ik lekker door de plassen kan scheuren. Want ja, dat blijk ik dus leuk te vinden 🙂

Skihelling

Na een uitleg over de versnellingen (Park, Drive, Neutral, Low en High) en het wisselen tussen twee- en vierwielaandrijving kan de rit beginnen. Risto spreekt nog even de handsignalen af waarmee hij aangeeft in welke stad ik de bijbehorende versnellingspook en knop op het dashboard moet zetten. De eerste tussenstop is boven op de skiheuvel, waar nog best wat restjes sneeuw blijken te liggen. Dat is meteen een mooie test voor de buggy, die zich zonder problemen door de papsneeuw en over de losse keien omhoog blijkt te werken. Ik krijg er vertrouwen in en de eerste rendieren langs de weg heb ik ook al gespot. Dit wordt leuk!

Buggyrijden in Finland, Ruka-Kuusamo

Sneeuwscouterroutes

Dan is het tijd voor het offroad-gedeelte. Eerst volgen we nog een stukje asfaltweg, waar al regelmatig bordjes staan die waarschuwen voor overstekende sneeuwscooters. Dan gaan we zelf zo’n sneeuwscooterpad op. Zonde om die in de zomer niet te gebruiken! Dankzij de regen, maar vooral door de late lente en het vele smeltwater dat er nog ligt, rij ik regelmatig door grote stukken water. Op zulke momenten staat er ook water in de buggy, maar dat loopt er op andere stukken gewoon weer uit. De damp slaat regelmatig uit de motorkap en ik zie de klonten modder van de wielen van mijn voorganger vliegen. Het hobbelt en schudt af en toe behoorlijk – niet voor niets zit er bij de bijrijdersstoel een beugel om je aan vast te houden als je geen stuur in je handen hebt.

Buggyrijden in Finland, Ruka-Kuusamo

Berensporen

De buggy’s bieden plaats aan twee personen en halverwege wisselen de bestuurders van plek met de passagiers. Terwijl we terugrijden door de heuvels van Ruka, steekt Risto (die voorop rijdt) opeens zijn vuist op – een teken dat we moeten stoppen. Hij stapt uit en kijkt wat rond in de berm langs het pad. “We have a bear nearby!” roept hij dan. En ja hoor, nu zien wij het ook. In de modder zijn verse pootafdrukken van een beer te zien. En wat zijn ze groot! Hoewel je niet zo makkelijk oog in oog komt te staan met een beer en het juist best moeilijk is om ze te spotten, voelt het toch wel spannend om te weten dat ergens in de buurt een beer rondloopt.

Buggyrijden in Finland, Ruka-Kuusamo

Eenmaal op het beginpunt aangekomen trek ik mijn regenpak weer uit. Dat bleek niet overbodig: mijn gewone kleren daaronder zijn zelfs toch nog nat geworden, zoveel water hebben we onderweg op laten spatten. Maar die natte kleren maken me niets uit. Buggy rijden over de sneeuwscooterroutes in zomers Noord-Finland was erg leuk en zeker een nat pak waard.

Buggyrijden in Finland, Ruka-Kuusamo

Ook buggy rijden in Finland?

Ik vloog rechtstreeks naar Noord-Finland met Voigt Travel. Die ken je misschien wel van de mooie winterreizen naar Fins Lapland, maar nu kun je dit gebied ook in de zomer heel makkelijk bereiken. Ik verbleef (ook via Voigt Travel) in een accommodatie van Ruka Safaris, het bedrijf dat ook het buggy rijden verzorgde. Lekker makkelijk te regelen dus!

Je ziet het buggy rijden ook voorbij komen in deze video met activiteiten in zomers Noord-Finland.

Ga jij ook in de zomer naar Rovaniemi en/of Ruka? Dan vind je het misschien handig om alle tips bij elkaar te hebben in dit Stralend Finland Magazine.

Ik werd uitgenodigd om Fins Lapland te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.