kano

Het Finse outdoor-leven in de natuur in en om Tampere

Ik hou van stedentrips, maar in de natuur voel ik me toch het allerbest. Ik vind het dus ideaal als ik een dag in de stad kan combineren met activiteiten in de natuur, zoals wandelen of varen. Dat geldt trouwens voor ons hele gezin. We hebben dan ook volop genoten van het Finse outdoor-leven in de natuur in en om Tampere. En omdat jij misschien ook wel zo in elkaar zit, deel ik hier alle groene stukjes Finland die we vanuit Tampere verkenden.

Wandelen bij Pyynikki

Pyynikki is een wijk van Tampere waar je wordt omgeven door de geur van dennenbomen. Als je de de lift neemt naar de top van de 26 meter hoge granieten uitkijktoren, zie je pas goed hoe groot dit op een heuvelrug gelegen ‘stadsbos’ is.

Natuur in Tampere Pyynikki

Het loopt helemaal door tot aan het strand aan het Pyhäjärvi-meer (in de buurt van hotel Scandic Rosendahl). Door het bos lopen paden om te wandelen, joggen of langlaufen.

Natuur in Tampere Pyynikki

Op minder actieve dagen kun je het houden bij een bezoekje aan de uitkijktoren. Beneden is een café dat bekendstaat om zijn donuts, maar wij kozen voor een lekker dropijsje omdat we dat in Nederland niet zo vaak tegenkomen.

Natuur in Tampere Pyynikki

Verder naar Pispala

Even verderop op dezelfde heuvelrug ligt de fotogenieke wijk Pispala. Vroeger woonden hier fabrieksarbeiders en spoorwegbouwers. Toen was het een ‘slechte buurt’, maar nu schat ik zo in dat de houten huisjes erg gewild zijn. Het aparte is, dat je vanaf de straat boven op de heuvelrug aan beide kanten tussen de huizen door uitkijkt op het water.

Natuur in Tampere Pispala

Op de hellingen aan weerszijden zijn lange trappen aangelegd om boven te komen, maar je kunt je ook door een stadsbus naar Pispalanharju laten brengen.

Natuur in Tampere Pispala

Wij gingen te voet en toen we de klim hadden volbracht, hadden we daar wel trek van gekregen. We streken neer in Café Pispala en kregen een bord pannenkoekjes voorgeschoteld, met roerei en groente erbij. Ze smaakten net zo lekker als ze eruit zagen.

Pannenkoeken eten in Pispala, Tampere, Finland

Mocht je nog geen genoeg hebben gekregen van Pispala, dan kun je hier ook de oudste openbare sauna van Finland bezoeken: Rajaportii Sauna.

Kanovaren op Näsijärvi

Ik moet toegeven: in Pispala zit je nog wel in de bebouwde kom. Laten we dus nog een stukje verder de natuur in gaan. Daarvoor gingen we naar Hiking Travel, waar outdoor-gids Tapio Tyllilä ons meenam voor een kanotocht naar een onbewoond eiland.

Tellen in het Fins

Nadat we allemaal een reddingsvest en een peddel hadden gekregen, brachten we samen de boot naar het water. De kinderen vonden het geweldig maar ook spannend dat ze van Tapio echt de verantwoordelijkheid kregen. Hoewel hij natuurlijk alles onder controle had, liet hij ons onderweg wel meewerken, net als bij het klaarleggen en weer opruimen van de boot. Zo mocht onze dochter voorin zitten, het ritme aangeven en uitkijken voor stenen op ondiepe stukken. Onze zoon, die bij mij achterin zat, mocht verschillende talen bedenken om in te tellen als Tapio hielp met het ritme. Eerst leerden wij Fins (yksi-kaksi), daarna leerden we hem Nederlands en bedachten we in welke talen we nog meer konden tellen. Zo kwamen we ook het korte stukje met wind tegen prima door en voelden we ons geen luie toeristen, maar actieve avonturiers.

Kanovaren in de natuur in Tampere

Een echte schat

Onderweg passeerden we Kaupinojan Sauna (sauna’s kom je echt overal tegen in Finland!) en hielden we pauze op een onbewoond eiland, waar ooit nog mensen woonden. De resten van het huis zijn nog te vinden, net als een geocache in een holletje onder de grond. Samen met Tapio stenen in het water gooien vonden de kinderen ook erg leuk. Intussen genoten wij van het uitzicht.

Kanovaren in de natuur in Tampere

Tampere in de winter

Onderweg vertelde Tapio van alles over deze omgeving en maakte ons meteen lekker voor een volgend bezoek aan Tampere. Je kunt hier in de winter namelijk goed schaatsen, of een tocht maken met de stepslee (iets wat ik altijd al wil proberen). Tel daar de kerstsfeer in het centrum van Tampere en de kans om het noorderlicht te spotten bij op en ik zie het helemaal zitten.

Kanovaren in de natuur in Tampere

Rauhaniemi Sauna

Zoals ik al zei kom je in Finland echt overal sauna’s tegen. De meeste Finnen hebben een sauna in huis of in hun appartementencomplex, maar het is weer ‘in’ om naar een openbare sauna te gaan. Aan hetzelfde meer als waar we gingen kanovaren, ligt zo’n sauna: Rauhaniemi. Dat leek ons wel een ideale afsluiting van de dag.

Rauhaniemi Sauna in Tampere

Een beetje schuchter betraden we de sauna. Het zag er heel anders uit dan we gewend zijn van wellnesscentra in Nederland. Aan het meer stonden enkele geschakelde houten gebouwen: de kassa waar iedereen netjes binnenstapte, de heren- en dameskleedkamer, een hete en een minder hete sauna en enkele douches. Maar het gezelligste stukje van de sauna bevond zich buiten. Daar stonden bankjes waarop in badkleding gehulde mannen en vrouwen een biertje of wat fris uit de koelkast bij de kassa dronken en een babbeltje maakten in de zon. Er stonds zelfs een barbecue om zelf meegenomen worstjes op te grillen.

Anders dan in Nederland

Toch doken we eerst de ‘milde’ sauna in. Daar was een levendig gesprek gaande. Naar de sauna gaan lijkt hier niets te maken te hebben met serene stilte en in bijna meditatieve toestand genieten van de warmte. Het doet eerder denken aan een gezellig café, met een biertje erbij, een goed gesprek of een sterk verhaal. Zoals we dat in Nederland gewend zijn, gingen we op onze handdoek zitten, maar ook dat bleek hier anders te gaan. In plaats van een handdoek bleken de Finnen een plankje te pakken om op te zitten. Erg grappig, al die verschillen!

Rauhaniemi Sauna in Tampere

Kopje onder

Maar het leukste kwam toch wel toen we de sauna weer uit gingen. Over een gladgesleten rots met een reling liepen we naar een lange trap die het meer in liep. De duikplank daarnaast lieten we maar even voor wat hij was. Op een bordje hadden we gezien wat de watertemperatuur was: 13 graden! Het kostte dan ook best wat moeite om het water in te gaan. Maar aangemoedigd door andere badgasten lukte het uiteindelijk toch. Koppie onder – wat een geweldig gevoel! En dan natuurlijk afwisselen met relaxen op een bankje en weer de sauna in. Allemaal terwijl de zon langzaam ondergaat boven het meer.

Rauhaniemi Sauna in Tampere

Nationaal park Helvetinjärvi

Voor iedereen die de stad echt achter zich wil laten, liggen er maar liefst 5 nationale parken binnen 1,5 uur rijden van Tampere. Wij gingen wandelen in nationaal park Helvetinjärvi: het Hellemeer. Die naam is afkomstig uit de tijd dat er nog helemaal geen mensen woonden hier, omdat het gewoon te ruig was. Dat zouden we later ook wel zien bij Helvetinkolu (het Hellegat), een in de ijstijd gevormde kloof in de rotsen.

Nationaal Park Helvetinjarvi bij Tampere

Op zo’n ruige plek moest de duivel wel wonen… In dit onherbergzame gebied maakten we een wandeling van 4 kilometer met gids Tiina: heen door het bos, dan langs het uitkijkpunt…

Nationaal Park Helvetinjarvi bij Tampere

…en terug door een moerasgebied.

Nationaal Park Helvetinjarvi bij Tampere

Onderweg wijst ze ons op de lekkerste bosbessen en vertelde ze van alles over de vele paddenstoelen die we tegenkwamen, en hoe ze die zelf (net als de meeste Finnen) plukt en droogt of inmaakt. Sommige kun je zo eten, andere moet je een of meerdere keren koken en nog weer andere zijn giftig, maar bijvoorbeeld wel geschikt om wol te verven met hun natuurlijke kleurstoffen.

Nationaal Park Helvetinjarvi bij Tampere

Eten bij Helvetin Portti

Bij de ingang van het park (de Hellepoort of Helvetin Portti) staat een restaurant en de eigenares daarvan was een van de eerste mensen die hier kwamen wonen. Nog steeds woont ze op een boerderij vlak bij de Hellepoort, waar ze onder andere struisvogels en zwijnen houdt, en zelf brood bakt om het vlees van haar dieren tussen te serveren. Goede kost dus voor of na een wandeling!

Nationaal Park Helvetinjarvi bij Tampere

Na onze wandeling door nationaal park Helvetinjärvi zijn we helemaal relaxt. Dat herkent Tiina wel: er is steeds meer bewijs voor de weldadige werking van de natuur. In je vrije tijd de stad verlaten en gaan wandelen is dan ook ‘in’ in Finland. Dat geldt ook voor andere vormen van bewegen en relaxen in de natuur, zoals bosyoga.

Nationaal Park Helvetinjarvi bij Tampere

Vakantiewoning bij Tampere

Wat ook een heerlijke plek was om te genieten van het buitenleven in Finland, was onze vakantiewoning Kaivoskartano in Viljakkala (ongeveer 40 kilometer van Tampere).

Vakantiewoning bij Tampere in Finland

Ik hou van de warme uitstraling die zo’n blokhut heeft – binnen en buiten.

Vakantiewoning bij Tampere in Finland

Zodra we ‘thuiskwamen’ begonnen we met het opstoken van de barbecue in de tuin en de sauna in onze vakantiewoning. Daarvoor stond een schuur vol brandhout achter in de tuin.

Vakantiewoning bij Tampere in Finland

Als het even kon, ontbeten we op de schommelbank in de tuin, waar de kinderen lekker konden springen op de trampoline en konden schommelen en darten.

De stadse kant van een stedentrip Tampere

Tot zover onze outdoor-ervaring in en om Tampere. Wil je weten wat er in het centrum te doen is? Lees dan deze blogpost over onze stadswandeling langs de bezienswaardigheden in Tampere.

Al onze belevenissen binnen en buiten de stadsgrenzen zie je ook terug in deze video.

Wil je nog meer weten over twee stedentrips in Finland die verrassend leuk zijn? Dan is dit Stralend Finland Magazine over Oulu en Tampere misschien interessant voor je.

Wij werden uitgenodigd om Tampere te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

6 reacties

  1. Wat heb je toch een heerlijk beroep Sandra! Krijg weer al zin om terug naar Scandinavië te gaan, dit overkwam me nog niet eerder! Ga eigenlijk nooit terug naar dezelfde plek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.