saunaboot in Oulu, Finland

Saunaboot Koivurannan Saunalauttain: de lekkerste sauna in Oulu?

Na mijn overnachting in een glazen iglo op de rivier de Oulujoki had ik het best een beetje koud gekregen. In de glazen iglo is het heerlijk warm hoor! Maar tijdens het varen en aanleggen had ik een tijdje buiten gestaan en het was die ochtend maar een graad of 4, terwijl mijn lichaam zo tegen het einde van augustus nog gewend was aan aanzienlijk hogere temperaturen. Het kwam dus heel goed uit dat ik ook nog een bezoekje zou brengen aan de drijvende sauna bij de aanlegplaats van de glazen iglo’s: Koivurannan Saunalautta. De warmte was heerlijk en als bonus kreeg ik er van beheerder Teemu een inkijkje in de Finse saunacultuur bij. Volgens hem is dit absoluut de beste sauna in Oulu.

Favoriet van de locals

Koivurannan Saunalautta is een sauna op een boot, die zowel varend als liggend op de ligplaats wordt gebruikt. In de winter, wanneer de rivier bevriest, blijft de sauna sowieso op z’n plek liggen. Dat heeft (behalve dat Oulu ongetwijfeld mooi is in de winter en dat je in de winter kans maakt om het noorderlicht te zien) twee voordelen: je kunt dan ook gebruikmaken van de jacuzzi bij de ligplaats en je kunt afkoelen in een ijswak – iets wat ik echt graag eens zou willen proberen. Ik ben benieuwd of het me zou lukken om er helemaal in te gaan…

Is de rivier niet bevroren, dan kun je een rondvaart maken met de saunaboot. Dit is een populair bedrijfsuitje onder de Finnen. Maar ook families en vriendengroepen boeken een saunacruise voor een gezellige avond samen. Je bent dan ongeveer twee uur onderweg. Er is een klein café aan boord, er zijn zitplaatsen binnen en buiten, een kleedruimte en een toilet. Een douche is er onderweg niet. Maar als je even een seintje geeft, wordt de boot stilgelegd voor een frisse duik in de rivier. Het water in de rivier is zo schoon dat je het kunt drinken en volgens Teemu worden je huid en haar er heerlijk schoon en zacht van. De saunaboot heeft ook twee SUP-planken bij zich waarmee je, als de boot stil ligt, het water op kunt.

saunaboot in Oulu, Finland

Maar ook in de zomer ligt de sauna soms gewoon op de ligplaats. Wanneer hij daar ligt, is de sauna op bepaalde tijdstippen open als openbare sauna en kan iedereen er dus gebruik van komen maken.

saunaboot in Oulu, Finland

Finse saunacultuur

“Soms vinden mensen die niet uit Oulu of zelfs niet uit Finland komen het wel een beetje spannend om naar de openbare sauna te komen,” vertelt Teemu. “Maar dat is nergens voor nodig. Dat is nu juist het fijne aan de Finse saunacultuur: je komt gewoon zoals je bent en dat is altijd helemaal goed. Als je op zoek bent naar een praatje, wordt dat vanzelf wel opgemerkt en vind je altijd wel iemand om mee te praten. Wil je juist het liefste stil zijn, dan straal je dat vanzelf wel uit en zal iedereen je ook met rust laten.” Eigenlijk heeft Teemu hiermee wat mij betreft niet alleen samengevat hoe het eraan toe gaat in de Finse sauna, maar ook wat ik zo fijn vind aan Finland in het algemeen. Elke keer als ik in Finland ben, valt het me weer op hoe vriendelijk de mensen zijn, terwijl de Finnen toch vaak bekendstaan als stil en gesloten.

Teemu snapt de verwarring wel: “Small talk kan in Finland gewoon heel small zijn. Stel je maar eens voor: twee mannen zitten in de sauna. Een van hen gooit water op de hete stenen. Als de hete stoom hen bereikt, zegt de één ‘Aaaaahhhhh….’. ‘Hmmmmm….’ zegt de ander. Dat is het. Zo klein kan small talk zijn in Finland. Maar het is wel degelijk communicatie: als ze alleen in de sauna hadden gezeten, hadden ze dat geluid niet gemaakt. En het mooie is: klassenverschillen vallen weg in de sauna. Of je nu overdag in een overall rondloopt of in een maatpak, hier zit iedereen naast elkaar en is iedereen gelijk. Je ziet hier dan ook mensen met elkaar praten en samen een biertje drinken die in het dagelijks leven niet zo snel met elkaar in contact zouden komen.”

De lekkerste sauna in Oulu?

Teemu is zelf duidelijk ook een liefhebber van de sauna. Hoe vaak hij erin gaat? Zeker meerdere keren per week. Even trekt hij een tragisch gezicht. “Ik heb voor veel geld mijn eigen badkamer en sauna laten verbouwen met alleen het beste van het beste. Maar als je deze sauna gewend bent… Dan wil je eigenlijk niets anders meer. De warmte van deze sauna is zo fijn, dat ik altijd hier ga. Het aantal keren dat ik mijn eigen sauna heb gebruikt, is op één hand te tellen.”

Dat moet ik zelf maar eens gaan ervaren dan. En inderdaad: deze sauna heeft echt een hele fijne, weldadige warmte. Iemand die hier duidelijk vaker komt, smijt met de grote lepel een flinke klets water op de stenen – en nog één. Terwijl het water tussen de stenen door sijpelt en verdampt, wordt het nóg een beetje lekkerder hierbinnen. En intussen zie ik door de ramen dat we de rivier op gevaren zijn. Wat is dit een fijne plek om het dagelijks leven even helemaal van je af te laten glijden zeg!

saunaboot in Oulu, Finland

Een bezoek aan de sauna mag (vind ik) echt niet ontbreken tijdens een vakantie in Finland. En als je een stedentrip Oulu maakt, is dit wel dé plek om van de Finse sauna te komen genieten. Omdat de sauna erg populair is, moet je voor alle soorten sauna-ervaringen wel even van tevoren reserveren. Dat kan via de website.

Wil je nog meer weten over twee stedentrips in Finland die verrassend leuk zijn? Dan is dit Stralend Finland Magazine over Oulu en Tampere misschien interessant voor je.

Ik werd uitgenodigd om Oulu te bezoeken voor Stralend Finland.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Finland deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Finland met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Zweden, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.