Zoals ik laatst al schreef in mijn post over een stedentrip Oulu, kun je in en om Oulu ontzettend veel bekijken en beleven. Maar waar kun je nu het beste overnachten als je tijdens je vakantie in Finland naar Oulu komt? Dat hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeuren – en je budget. Maar ik heb wel een paar ideetjes voor je! Zelf verbleef ik in een vakantiewoning vlak bij het strand, in een fijn hotel in het centrum dat de sfeer van de stad Oulu ademt en in een glazen iglo die ideaal is om op de rivier de Oulujoki het noorderlicht of de middernachtzon te bewonderen. Hieronder vertel ik je alles over mijn ervaringen.
- Bekijk hier mijn top 10 mooiste plekken in Finland
- Hier vind je tips over wat je kunt doen in Finland en hier reisgidsen voor Finland
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Finland
- Lees hier over de mogelijke routes naar Finland
- Hier verzamel ik mooie reizen naar Finland van verschillende reisorganisaties en hier actuele kortingen en gratis extra’s
Nallikari: vakantiepark aan zee
Zodra ik (in mijn eentje op pad deze keer) was aangekomen op vakantiepark Nallikari bij Oulu, begon ik meteen te dagdromen over hoe heerlijk het zou zijn om hier met mijn gezin te verblijven. Dat kan in de zomer of in de winter, want vakantiepark Nallikari is het hele jaar open. Nallikari heeft een camping en vakantiehuisjes in verschillende categorieën, van eenvoudig tot van alle gemakken voorzien. Allemaal staan ze vlak bij het strand en in de zomer kun je hier een echte strandvakantie beleven.

Het centrum van Oulu is maar 3,5 km verwijderd van Nallikari. Je kunt er dus makkelijk naartoe fietsen of lopen. Omdat Oulu de afgelopen jaren heeft ingezet op het autoluw maken van het centrum, zijn de busverbindingen in Oulu uitstekend (bus 15 rijdt van Nallikari naar het centrum en kaartjes zijn verkrijgbaar bij de receptie). In de zomer rijdt er ook zo’n toeristisch treintje naar het centrum. Je hebt dus eigenlijk geen auto nodig als je hier vakantie komt vieren. Mocht je wel een keer een uitstapje willen maken met de auto, dan zijn er deelauto’s beschikbaar. Als je wilt, kun je via de receptie van Nallikari ook een transfer van/naar het vliegveld regelen.

Zelf verbleef ik in een ‘Poiju Villa’: een mooi ingericht vakantiehuis met een gezellige woonkamer, twee slaapkamers, een eigen sauna en een fijn terras.

Ik zag al helemaal voor me hoe we hier met zijn vijven een heerlijke zomervakantie zouden kunnen hebben. Het vakantiehuis was heel comfortabel en gezellig, met ruimte om samen buiten te zitten, maar ook binnen, eventueel bij de houtkachel als het even wat frisser is. En het was heerlijk om, na een laatste avondwandeling op het strand, ’s avonds voor het slapengaan nog even de sauna in te gaan.

Heb je geen accommodatie met eigen sauna? Dan kun je de privésauna van Nallikari boeken of gratis gebruikmaken van de openbare saunasessies. Deze vinden afhankelijk van het seizoen 2-7 keer per week plaats. Behalve naar de sauna en naar het strand gaan en de bezienswaardigheden in Oulu en in de omgeving bekijken, kun je vanuit Nallikari mooi wandelen en fietsen – gewone fietsen en fatbikes zijn op het park te huur. Er is een minigolfbaan en naast het vakantiepark ligt Vauhtipuisto – een pretparkje dat me vooral voor kleine kinderen erg leuk leek. Behalve een café bij de receptie heeft Nallikari nog een restaurant aan het strand. In het zomerse hoogseizoen wordt er ook ontbijt aangeboden bij een verblijf.
Alles voor een fijne familievakantie dus. Maar deze keer was ik hier alleen. Met de zee zo vlakbij liep ik regelmatig even naar het zandstrand vlak bij mijn vakantiewoning. ’s Middags werd daar volop beachvolleybal gespeeld. Hoewel de zomer ten einde liep en het weer dreigde om te slaan naar herfstachtig, hing hier echt nog een zomerse strandsfeer.

’s Avonds zag het avondrood bij de uitkijktoren er prachtig uit.

’s Morgens kwam ik een enkele vroege vogel tegen die de hond aan het uitlaten was, het fietspad richting het centrum op fietste of met een metaaldetector het ondiepe water in liep. Het strand hier loopt heel langzaam af en het water is dus lang ondiep, wat erg fijn is voor jonge kinderen.

Maar ook een wintervakantie in Nallikari lijkt me geweldig. Van februari tot april (als de dagen weer wat langer worden, maar het nog steeds volop winter is) kun je hier wandelen, fietsen, langlaufen of kitesurfen op de bevroren zee, of een huskyslede- of rendiersledetocht of een sneeuwscooterrit maken. Of ga naar Nallikari Winter Village om lekker in en met de sneeuw te spelen. Ik mocht er heel even van proeven toen ik in januari een middagje in Oulu was en ook als de zee bevroren is, is het prachtig bij Nallikari.






Ga jij ook naar deze regio of wil je er meer over weten? Bekijk dan dit Stralend Finland Magazine De Finse kust. Daarin vind je al mijn tips over dit deel van Finland handig bij elkaar. in één pdf-bestand
Original Sokos Hotel Arina
Voor mij leek Nallikari me dus de perfecte plek om te overnachten in Oulu. Maar misschien wil je liever midden in de stad verblijven tijdens je stedentrip Oulu? Dan is hotel Arina een goede optie. Dat ligt namelijk midden in het centrum en is kort geleden volledig gerenoveerd. Daarbij is de hele inrichting van het hotel erop ingericht om de geschiedenis en de sfeer van Oulu uit te stralen. Hier en daar zien de gangen eruit als oude klinkerstraatjes en de kamers hebben drie thema’s gekregen: zalm, teer en de Finse natuur. De ‘zalmkamers’ hebben roze muren en op verschillende plaatsen een dakpanpatroon. In de ’teerkamers’ (handel in teer is wat Oulu groot heeft gemaakt) staat een beeldje van Toripoliisi, het dikke mannetje dat voor de markthal staat (een foto vind je in deze post met bezienswaardigheden voor je stedentrip Oulu). De derde soort kamers heeft veel groen en staat voor de Finse natuur waarvan je hier kunt genieten op de lange zomerdagen. Ook in de badkamer was het dakpannenpatroon doorgetrokken. En wat ik ook leuk vond: er waren verzorgingsproducten van het Finse merk Lumene aanwezig.
Extra handig: je kunt dit hotel hier boeken bij de Nederlandse Scandinavië-expert BBI Travel.

De lounge van hotel Arina is een prettige plek om te zitten. Je kunt er hapjes en drankjes kopen en er zijn ontwerpen van locale designers te zien, zoals handgemaakte kaarsen en de houten figuren van Lovi.

Glazen iglo van Koivurannan Iglut
Wil je echt een heel bijzondere accommodatie, kijk dan eens naar de glazen iglo’s van Koivurannan Iglut. Met hun glazen wanden en dak zijn die ideaal om in de zomer de middernachtzon en in de winter het noorderlicht te bewonderen.
In de winter is de rivier bevroren en blijven de iglo’s op hun aanlegplaats liggen. Je hoeft niet bang te zijn dat je het koud krijgt, want er zit verwarming in. Ook heb je twee gaspitten om een warme maaltijd op te bereiden en koffie of thee te zetten. Als de avond valt, kun je zo vanuit je bed door het glazen dak de hemel afspeuren, op zoek naar het noorderlicht.

In de zomer is het natuurlijk veel te licht om het noorderlicht te kunnen zien. Dan zijn de glazen panelen in het dak afgedekt, om te voorkomen dat de glazen iglo verandert in een broeikas. De glazen wanden bieden dan een perfect uitzicht op de omgeving en – in de juiste tijd van het jaar – de middernachtzon. Bovendien kun je in de zomer met je eigen glazen iglo gaan varen. Van tevoren maakte ik me wel een beetje zorgen of ik dat wel zou kunnen, maar het bleek heel eenvoudig. Je hebt genoeg aan vijf knoppen op de afstandsbediening: motor aan/uit, links/rechts en meer/minder vermogen.
Na de instructies voor het varen, uitleg over het los- en weer vastmaken van de iglo en een klein proefrondje bij de aanlegplaats werd ik goedgekeurd en mocht ik vertrekken. De beheerder van de iglo wees me nog even de weg op de kaart en liet me op een foto zien hoe de aanlegplaats eruitzag waar ik de nacht zou doorbrengen.

Er waren maar heel weinig boten op het water, dus het varen was heel relaxt. Na ongeveer een uur kwam ik aan op de aanlegplaats aan de rand van de rivier. Motor uit, vasthaken en… stilte. Alleen het kabbelende water en ik. Dit moest wel een van de bijzonderste plekjes zijn waar ik ooit heb overnacht. Toegegeven: met zijn tweeën lijkt het me nog gezelliger. Maar helemaal alleen was ik niet: de andere iglo was ook verhuurd en lag aan een boei verderop.

De glazen iglo’s hebben een toilet (een beetje zoals het toilet in een caravan of camper), maar geen douche. In plaats daarvan is er de rivier en het trappetje op het terras aan de iglo nodigt dan ook uit tot een frisse duik. Op dat terras kun je ook de barbecue gebruiken die bij de inventaris van de glazen iglo hoort. Voor je meegenomen etenswaren is er een koelbox en ook voor servies en bestek is gezorgd.

’s Avonds werd ik, toen de zon eenmaal was ondergegaan, al snel in slaap gewiegd door het water. Maar de volgende ochtend was ik weer vroeg wakker. Dat was maar goed ook, want wat gaf de opkomende zon de lucht en het spiegelgladde water een fantastische kleuren!

Op de terugweg voelde het varen met de noorderlichtiglo, dat gisteren nog even spannend was, al heel vertrouwd. Veel sneller dan ik had gedacht was ik alweer bij de aanlegplaats.

Bij de aanlegplaats van de iglo’s vind je trouwens ook deze heerlijke drijvende sauna – perfect om na een nacht in de iglo nog even van te genieten.
Dit zijn mijn persoonlijke tips voor overnachten in Oulu. Op de website van Visit Oulu staan nog meer accommodaties in alles soorten en prijsklassen.
Welke accommodatie in Oulu zou jij kiezen?
Wil je nog meer weten over twee stedentrips in Finland die verrassend leuk zijn? Dan is dit Stralend Finland Magazine over Oulu en Tampere misschien interessant voor je.
Hoera! Mijn reisgids met al onze tips voor Zuid-Finland is nu verkrijgbaar. Binnenkort komt ook mijn reisgids over Fins Lapland uit.




Ik werd uitgenodigd om Oulu te bezoeken voor Stralend Finland.
Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.